Skocz do zawartości

[stery]Mocowanie bez gwiazdki

olaszet

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w opisie, zamiast szyszki trzymajacej od wewnatrz gorna czesc rury sterowej jest sruba przez cala dlugosc rury az do korony amortyzatora i tam jest duzo pewniejszy punkt zaczepienia. Warunek - musisz miec dziure na dole rury sterowej. Plusy - na pewno solidniejsze niz szyszka i latwiejsze w demontarzu (bardzo rzadko sie wymienia szyszke no ale plus jest). Minus - waga, cena i mimo wszystko przez to ze dol rury sterowej nie jest zamkniety (nie wydaje mi sie zeby to szczelnie zamykalo, szczegolnie ze sa te 3 lapy) i sruba wraz z calym tym elementem bedzie korodowac od syfu wpadajacego od dolu.

Jest to headlock/toplock. Nieco lepszy i pewniejszy od amoeby - http://rowerowy.com/akcesoria/gwiazdki_steru/headlock_shaman

Za:

patent przydatny jeśli gwiazdka nie trzyma się w sterówce

dobry przy częstych zmianach amorów przez bardzo łatwy i szybki montaż

umożliwia zlikwidowanie minimalnego luzu na sterach przez mocniejsze ich ściśnięcie

uniemożliwa wyrwanie się gwiazki w czasie jazdy

Przeciw:

waga

ograniczenie wysokości (główka + stery + mostek + ew. podkładki)

Myślałem o tym patencie, ale nie mam problemów z gwiazdką czy sterami, amora nie zamierzam szybko zmienić i by nie wszedł bo jest u mnie 19,5cm, a minimalny zakres to 20cm (shaman).

(...)Czy poza wagą elementu są jakieś "przeciw"? Warto to instalować (nie będzie to rowerek dh)

Jest jeszcze jeden mały minusik w przypadku, gdy używasz błotników. Niektóre z nich (np. Topeak DeFender M1) mocuje się właśnie w rurze widelca.

mane do dwoch ostatnich plusow zgodzic sie nie moge ;). Za pomoca szyszki likwidujesz luzy dokladnie tak samo, a wyrwanie szyszki podczas jazdy? Nigdy nie slyszalem o takim przypadku, obciazenia na szyszke sa tylko w momencie regulacji sterow, pozniej skrecamy mostek a kapsel mozna sobie odkrecic nawet i do kieszeni wlozyc ;). No chyba, ze mostki xc wycieniowane tysiac razy nie trzymaja sterowki tak pewnie jak kapsel :)

• Mod Team

pozniej skrecamy mostek a kapsel mozna sobie odkrecic nawet i do kieszeni wlozyc :thumbsup:.

Dokładnie tak, można złożyć wszytko bez szyszki/gwiazdki czy Headlock'a. Problem powstaje w momencie likwidacji luzów ale jak ktoś sobie umie z tym radzić to wcale tego mieć nie musi, choć niepowiem z taką dziura to mało estetyczne jest ;)

W poprzesnim amorze majac rure sterowa alu, po kilkukrotnym jego odkrecaniu, szyszka wyrobila sie i nie trzymala, nowa szyszka tez juz dobrze nie siadla, takie cos to rewelacja, zwlaszcza dla FR i DH. Bo z kierami do tych wlasnie dyscyplin amoeba sprzedaje w secie te urzadzenia

Tu jest tez ciekawa opcja, zwlaszcza dla tych ktorzy czesto przewoza rower w bagazniku http://www.pinkbike.com/news/straitline-quickie-stem-2010.html

• 2 tygodnie później...

Półzintegrowane to na bank, ale zwrócić uwagę trzeba na głębokość misek. Niestety Moloko były za głębokie i założyłem Cane Creek ZS 22. W mojej Matts Pro przewidziano miski do 10 mm głębokości...a takie fajne były, czerwone

Hej wszystkim,

Podlacze sie pod temat: czy ktos moze pomoc mi w odpowiedzi na pytanie, do czego wlasciwie sluzy gwiazdka w sterach bezgwintowych?

Czy tajemnicze "zwiekszanie napiecia" ma miejsce tylko na poczatku, podczas instalacji sterow, czy ciagle podczas uzytkowania?

I jeszcze - czy sruba mocujaca "pokrywke" spelnia jakas wazna role?

Bede wdzieczny tez za podrzucenie jakichs anglojezycznych linkow na ten temat: probowlaem wyszukiwania przez Google, ale nic szczegolnie konkretnego nie udalo mi sie znalezc (ponad to, o czym wspomnialem wyzej).

Pozdrowienia,

Gwiazdka i śruba mocująca pokrywkę służą do regulacji sterów. A wiec są bardzo potrzebne.

I tylko do tego. Ja mam gołą rurę na przestrzał i fajnie się z tym jeździ :) . Żadne usztywniacze, to jest bajka dla łatwowiernych. Natomiast do składania starów i wyjęcia potem to taki "usztywniacz" się nadaje choć też nie jest idealne, są lepsze patenty.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...