Skocz do zawartości

[rower] Unibike Zethos 2009 czy Unibike Viper 2010

Marcin13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowanie Zethos :thumbsup:

Modele 2009 od modeli 2010 zbytnio się nie różnią. w nowych przelotki na linki są wspawane z boku ramy i jest nowsza szata graficzna

Napisano

Mialem zamiar wydac ok 1500 na rower, wiec wybralem Vipera, ale po przeczytaniu opinii i obejrzeniu zdjec zachwycil mnie Zethos. Moge go kupic (2010) za ok. 1900 (Vipera za 1550), ale to juz duzo dla mnie, tylko,ze bardzo mnie korci ten Zethos! Czy naprawde warto wydac ponad 300 zl wiecej na tego Zethosa? Prawie 2000 to juz duza suma dla mnie!!! Zaznaczam, ze to pierwszy moj rower, wiec pewnie na Viperze tez bede sie czul super.

Napisano

Pomimo ,że sam mam Zethosa i jestem z niego zadowolony, to w Twojej sytuacji zdecydowanie kupiłbym Vipera. Jak na pierwszy rower to świetny sprzęt. W typowo amatorskiej jezdzie osprzęt z grupy Alivio jest zupełnie wystarczający...

A pieniądze , które zaoszczędzisz możesz spożytkować na koszulkę , spodenki., kask itp

Pamiętaj ,że zakup dwóch kółek nie kończy się wraz z zakupem roweru, w kolejce czekają inne zakupy.....typu bidon, licznik, koszulka , spodenki , okulary, rękawiczki itp.....

Kupuj Vipera i ciesz się jazdą ..... ;)

Napisano

Tylko, że ma to być rower na kilka (co najmniej 5) lat, i nie chcialbym do niego zbyt dużo wkładać. Będę jeździł raczej spokojnie, możliwe dłuższe trasy (asfalt, las, polna droga). Czy od takiej jazdy Vipera trzeba będzie modyfikować po kilku latach? Czytałem, że przy wymianie jakiejś części (np. z napędu) to automatycznie trzeba także wymienić inną, bo to system naczyń powiązanych. Wtedy takie modyfikacje kosztują więcej. Czy nie lepiej więc kupić droższy (w tym przypadku Zethos) i mieć spokój z modyfikacją na kilka lat lub w ogóle nie modyfikować. Istnieje też możliwość sprzedaży roweru (Vipera) po np. 2 latach i dołożeniu do roweru na poziomie Zethosa, ale wydaje mi się, że sprzedaż roweru używanego w satysfakcjonującej cenie jest dość trudna, ludzie wolą nowe rowery niż ryzykować z używanym. Proszę o opinie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli masz czas to możesz też poszukać jakiejś lepszej okazji. Mi udało się kupić, po sezonie, mojego Zethosa za 1500 zł (praktycznie nowy - używany kilka razy) i myślę, że mając trochę szczęścia możesz trafić na jeden z tych rowerów w jeszcze niższej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.