okim Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam, Mam problem z przerzutką xt(772). Na 4 biegu cały czas mi coś przeskakuje tak jak by łańcuch przeskakiwał o jedno ogniwo, ale nie mogę tego stwierdzić. Jest to bardzo dziwne, bo dzieje się to gdy korba jest najniższym punkcie(całkowicie wyprostowana noga). Nie ważne jaki wrzucę bieg z przodu tak zawsze przeskakuje, i tylko na 4 biegu. Kiedyś działo mi się tak na kilku innych biegach ale od nie dawna jest już tylko na tym 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Sprawdź ogniwka łańcucha czy nie są zatarte Dokładniej to pewnie jedno Ewentualnie kaseta na 4 biegu jest zużyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 no tak jest jedno w miejscu łączenia trochę ciężej chodzące, ale to przeskakuje przy każdym obrocie korbą i mocniejszym przyciśnięciu więc łańcuch możemy wykluczyć. Co do kasety jest to ma 1 dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Skoro kaseta ma 1 dzień to ile ma łańcuch? Jeżeli więcej to łańcuch może być już wyciągnięty. Albo owa jedno dniowa kaseta ma problem z 4 zębatką (jakaś wada czy coś) daj zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Łańcuch ma tyle samo co kaseta. Wydaje mi się że rozwiązałem problem-dokręciłem śrubę od kasety. Dokładnie nie wiem czy to rozwiązało problem, okaże się przy dłuższej przejażdżce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Skoro wszystko jest nowe, to wymaga często kilkudziesięciu kilometrów na dotarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Okazało się że dokręcenie kasety nic nie dało. Po pewnym czasie jazdy znów zaczęło przeskakiwać. Jakieś pomysły?? Przejechałem na nich ok 40km w warunkach miejskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Dokręcanie na pewno nie pomoże bo 4 zębatka jest zintegrowana z całością. Zrób ładne ostre zdjęcie tej czwartej zębatki i wtedy pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 juro wstawię zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 ile zrobiles kilimetrow ? u mnie tez przeskakiwalo do momentu az zrobilem plus minus 60km rower moze nie jakis high-level ale nie znowu jakis szmelc kross level a4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Przesmaruj to ogniwko ewentualni rozkuj i skuj ponownie Gwarantuję, że zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 a ile km potrzebuje na dotarcie nowy łańcuch na starej reszcie po przebiegu około 2000 km? bo już setke mam na nim a przeskakuje cały czas i szlag mnie trafia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gazda Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Na kasecie 2k km może wogóle się nie przyjąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okim Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Tak jak pisałem 40 km. To na pewno nie ogniwko w miejscu skuwania, ponieważ to się dzieje przy każdym obrocie korbą, a przy jednym obrocie łańcuch nie zrobi całego jednego okrążenia. Dziś znowu jeździłem i nie przeskakiwało. Bardzo dziwne na samym początku przeskakiwało, potem nie, następnie znowu po dłuższym dystansie, no i dzisiaj następnego dnia nic nie przeskakuje - dzisiaj przejechałem się tylko kawałek możliwe że znowu zacznie przeskakiwać. Po zatym ogniwko w miejscu łączenia działa już jak pozostałe. Możliwe że jest to wina nie nasmarowania łańcucha. Oryginalnie był już wystarczająco nasmarowany więc stwierdziłem że nic z nim nie będę z nim robił P.S. Czym można smarować łańcuch w warunkach domowych mam dostępne WD40 albo smar wazelinowy-taki do maszyn. W przyszłości kupie coś specjalnego do łańcuchów, ale na tą chwilę co polecacie. Ze wszystkiego używana mam tylko korbę. Wystarczy jeszcze na sezon Ze wszystkiego używana mam tylko korbę. Wystarczy jeszcze na sezon Ze wszystkiego używana mam tylko korbę. Wystarczy jeszcze na sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty1 Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Zdjęć nie będę wstawiał bo niema takiej potrzeby, 4 rząd wygląda jak pozostałe, ani niema żadnych wad fabrycznych. Kaseta jest nowa po 40 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Z dwojga złego lepszy ten olej wazelinowy, choć warto kupić coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam. Dołączę się do tematu. Mnie również przeskakuje łańcuch, ale tylko gdy z przodu jest na 3 biegu. Zrobiłem zdjęcie korby i kasety: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e08b39a61dbcf4ff.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9153c535d11171f.html Myślę ze do wymiany będzie 3 blat, ale proszę niech ktoś się wypowie na ten temat:) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progress Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Tutaj do wymiany kwalifikuje się cały napęd. No może młynek jeszcze da radę z nowym łańcuchem . A przeskakiwanie na 3 biegu bierze się stąd, że 'z blatu' na kasetę działa największa siła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 No ale skacze na kasecie czy na korbie? jak na kasecie to korba nie za wiele ma z tym wspólnego choć korba nie wygląda za dobrze. Kaseta tez juz zjedzona. powoli szykuj sie na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Zrobiłem na tym napędzie około 2000 tys. Raczej ciężko jest to zauważyć gdzie przyskakuje, ale wydaje mi się ze na korbie. Czemu z blatu jest największa siła? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 A przeskakiwanie na 3 biegu bierze się stąd, że 'z blatu' na kasetę działa największa siła. Taaa, a wiesz co to jest przekładnia i jak działa ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Wiem co to jest przekładnia:) Przy założeniu ze działamy cały czas z taka sama silą na pedała. Moment obrotowy jest taki sam, co oznacza ze większa zębatka przykłada mniejsza sile na łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Rulez, ze Cie zacytuje . Jest dokladnie tak jak pisze kolega wyzej. Z blatu nie jest najwieksza sila na kasete, tylko najmniejsza. Im mniejszy tryb tym sila przekazywana przez lancuch wieksza. Na kasecie jak i na korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Na kasecie 2k km może wogóle się nie przyjąć.. Wygląda na to, że miałeś rację. Po wymianie kasety jest OK, nic nie skacze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksk Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Zrobiłem na tym napędzie około 2000 tys Poważnie przejechałeś 2 MILIONY km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.