Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] przeskakuje

okim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z przerzutką xt(772). Na 4 biegu cały czas mi coś przeskakuje tak jak by łańcuch przeskakiwał o jedno ogniwo, ale nie mogę tego stwierdzić. Jest to bardzo dziwne, bo dzieje się to gdy korba jest najniższym punkcie(całkowicie wyprostowana noga). Nie ważne jaki wrzucę bieg z przodu tak zawsze przeskakuje, i tylko na 4 biegu. Kiedyś działo mi się tak na kilku innych biegach ale od nie dawna jest już tylko na tym 4.

no tak jest jedno w miejscu łączenia trochę ciężej chodzące, ale to przeskakuje przy każdym obrocie korbą i mocniejszym przyciśnięciu więc łańcuch możemy wykluczyć. Co do kasety jest to ma 1 dzień :confused:

Tak jak pisałem 40 km. To na pewno nie ogniwko w miejscu skuwania, ponieważ to się dzieje przy każdym obrocie korbą, a przy jednym obrocie łańcuch nie zrobi całego jednego okrążenia.

Dziś znowu jeździłem i nie przeskakiwało. Bardzo dziwne na samym początku przeskakiwało, potem nie, następnie znowu po dłuższym dystansie, no i dzisiaj następnego dnia nic nie przeskakuje - dzisiaj przejechałem się tylko kawałek możliwe że znowu zacznie przeskakiwać.

Po zatym ogniwko w miejscu łączenia działa już jak pozostałe. Możliwe że jest to wina nie nasmarowania łańcucha. Oryginalnie był już wystarczająco nasmarowany więc stwierdziłem że nic z nim nie będę z nim robił

P.S. Czym można smarować łańcuch w warunkach domowych mam dostępne WD40 albo smar wazelinowy-taki do maszyn. W przyszłości kupie coś specjalnego do łańcuchów, ale na tą chwilę co polecacie.

Ze wszystkiego używana mam tylko korbę. Wystarczy jeszcze na sezon

Witam. Dołączę się do tematu. Mnie również przeskakuje łańcuch, ale tylko gdy z przodu jest na 3 biegu. Zrobiłem zdjęcie korby i kasety:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e08b39a61dbcf4ff.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9153c535d11171f.html

Myślę ze do wymiany będzie 3 blat, ale proszę niech ktoś się wypowie na ten temat:) Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...