Skocz do zawartości

[pulsometr] jaki idealny dla rowerzysty ?

exocet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje zakup pulsometru ( prawdopodobnie z licznikiem ) - i pytanie , jaki w/g was powinien być ( czyli jakie posiadać funkcje ) taki sprzęt dla rowerzysty. Co jest potrzebne a bez czego można sie obejść. Poproszę tez o przykłady takich urządzeń . Ile chce wydać jeszcze nie określiłem - to dopiero podejście do zakupu.

Po poszukaniu w sieci spodobał mi sie Sigma Rox 8.0 - jakie są wasze opinie ?

dziękuje za podpowiedzi

pzdr

Napisano

Ja tam zawsze bylem zwolennikiem pulsaka w zegarku, z podstawka na kierownice, a nie zintegrowanego z licznikiem. Jesli sie ma dwa rowery, latem trenuje sie na innym a zima na innym, a letni ma sie wtedy w trenazerze, do tego czasem sie biega dla urozmaicenia, to pulsometr zintegrowany z licznikiem jest wybitnie niepraktyczny.

Napisano

No to nie zazdroszcze wyobrazni ;). Ja czasem trenuje na goralu, czasem na szosowce, czasem na zimowce, a czasem biegam. Nie wyobrazam sobie wydawania kasy na trzy pulsaki rowerowe i jeden biegowy. Mam jeden pulsak w zegarku z podstawka na kierownice i wystarcza na wszystko.

Napisano

No to nie zazdroszcze wyobrazni ;).

proponuje mieć oddzielny licznik do kadencji a i termometr w oddzielnym wyświetlaczu:) Na pewno będziesz miął mial lżejszy i czytelniejszy kokpit:)

Człowieku z doskonalą wyobraźnią ;)

Napisano

Ja tam zawsze bylem zwolennikiem pulsaka w zegarku, z podstawka na kierownice, a nie zintegrowanego z licznikiem. Jesli sie ma dwa rowery, latem trenuje sie na innym a zima na innym, a letni ma sie wtedy w trenazerze, do tego czasem sie biega dla urozmaicenia, to pulsometr zintegrowany z licznikiem jest wybitnie niepraktyczny.

Nie za bardzo kumam ta koncepcje..... polar pulsometr, licznik itp. w jednym, do jazdy, biegania i czego tam jeszcze....?

No to nie zazdroszcze wyobrazni ;). Ja czasem trenuje na goralu, czasem na szosowce, czasem na zimowce, a czasem biegam. Nie wyobrazam sobie wydawania kasy na trzy pulsaki rowerowe i jeden biegowy. Mam jeden pulsak w zegarku z podstawka na kierownice i wystarcza na wszystko.

Nie wiem o co chodzilo w poprzednim poscie ale z tym to sie w 100% zgadzam ;)

proponuje mieć oddzielny licznik do kadencji a i termometr w oddzielnym wyświetlaczu:) Na pewno będziesz miął lżejszy i czytelniejszy kokpit:)

Człowieku z doskonalą wyobraźnią

Sorry ale ja bym proponowal aby troche wyluzowac z 'tymi ami'....

Napisano

zdecydowanie chce kupić "wszystko w jednym" , ważne żeby oprócz licznika , była kadencja, oraz pulsometr z możliwością programowania stref pulsu, fajną opcją jest Sigma 2209 ale niestety tam pokazuje tylko puls a nie ma możliwości indywidualnych ustawień, opcja z zegarkiem też mi nie pasuje, szukam dalej , i poproszę o ew. podpowiedzi..

pzdr

Napisano

Bierz Rox'a, ale tego 9.0 powinien spełnić Twoje wymagania i jeszcze możesz sobie później niby to wszystko analizować zrzucone na kompa (bo tej opcji w 8.0 nie masz).

Klosiu, a co to za problem dokupić drugą podstawkę? Jedyne co musisz zrobić to tylko wykręcić licznik powiedzmy z MTB i wkręcić go do szosy. Wyższe modele liczników pokazują osobne przebiegi, czasy, wysokości dla roweru 1 i 2, jak i łączne. Także w tym momencie oszczędzasz, bo z tego co napisałeś wynika, że masz jeden pulsometr i osobny licznik do każdego roweru.

Aha i wszystkie Sigmy z pulsometrem, mają osobną przystawkę do tzw. trybu pieszego, także nie widzę tu problemu. Szczególnie jak się inwestuje w Rox'a, bo niższe modele, rzeczywiście nie mają stref treningowych itp. rzeczy.

Napisano

sprawdzałem można dokupić do Rox-a taki pasek że na ręce można nosić, Fludi dzięki za podpowiedz, może sie zdecyduje na 9.0 - choć myślałem żeby trochę przyoszczędzić... :thumbsup:

pozdr

Napisano

Ja jakiś czas temu kupiłem na allegro Sigma BC 2006 MHR za śmieszne pieniądze z zestawem na 2 rowery i do tego podstawka do wycieczek pieszych, czyli kolega Klosiu byłby zadowolony.

Do Sigmy ROX pewnie też można coś takiego dokupić.

Jednak z drugiej strony jako pulsometr nie jest zbyt rozbudowany, wyświetla tylko aktualny puls, maksymalny i średni. Nie można zaprogramować stref, ale mi to bardzo nie przeszkadza.

Hehe, trochę czasu miałem już otwarte okno i nie widziałem wypowiedzi Fludiego

Napisano

Warty wzięcia pod uwagę jest też EDGE 500, jest on w dwóch wersjach z pulsometrem i kadencją i bez tego. Dodatkowo ma też loggera więc będziesz wiedział jak jechałeś itd, poza tym to Garmin a co za tym idzie dużo dodatków wspomagających trening.

Cena

podstawowy 650

z HR + CAD 850

Sam zamierzam teraz go lupić.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

siemka.

Wydaje mi się, że jesteście bardziej zorientowani. Jaki pulsometr polecacie? Potrzebuje taki zakładany na rękę z pasem zakładanym na serce. Sporo jeżdżę rowerem i chce zacząć trenować, co za tym idzie potrzebuje pulsometr. Nie chce takiego który montuje się na kiere. Znalazłem Casio CHR-200 ale nie wiem czy to dobry wybór? Doradźcie coś.

Pozdro

• 1 rok później...
Napisano

Chciałbym podłączyć się do tematu, choć jest troszkę stary.

Jaki pulsometr doradzacie??

Tak by móc przeprowadzić na spokojnie trening i by nie wydać majątku.

Proszę o rady.

• 2 tygodnie później...
Napisano

dołączam się do tematu, czytałem trochę na temat pulsometrów od sigmy i ludzie piszą, że nie warto. Wypatrzyłem Beuer`a PM70, interesuje mnie głównie ze względu na możliwość zgrywania danych na komputer, aczkolwiek przede wszystkim chce aby dobrze mierzył te najważniejsze parametry, Jeśli ktoś miał już z nim styczność proszę o opinie

Właśnie znalazłem jeszcze jedną interesujacą ofertę, Polar CS 300, miał ktoś z tym sprzętem coś do czynienia? jakieś opinie?

Napisano

Kupiłem PC 15, jestem zadowolony. Działa poprawnie, a szeroki zakres jej funkcji pozwala przeprowadzić idealny trening.

Polecam

Napisano

Posiadam Sigmę 25.10. Obecnie korzystam z niej rehabilitując kolano po artroskopii - marszobieg, trucht, lekki bieg. Podczas biegu siłą rzeczy wymachuje się rękoma, pomimo tego puki co nie zdarzyło mi się aby kiedykolwiek pulsometr stracił sygnał. Ćwiczę wieczorami - bardzo pomocne podświetlenie. Solidny sprzęt. Polecam :thumbsup:

• 2 miesiące temu...
Napisano · Ukryte przez Franio, 22 Lutego 2012 - Reklama
Ukryte przez Franio, 22 Lutego 2012 - Reklama

Witam,

reprezentuję firmę sprzedającą m.in. pulsometry. Nasze produkty mierzą prędkość i dystans, używając technologii akcelerometrycznej, wbudowanej w nadajnik pomiaru pracy serca (redukując potrzebę posiadania dodatkowego oprzyrządowania). Sygnał dźwiękowy i alarm wibracyjny pozwalają na trening we właściwych strefach. Użytkownik sam kreuje swój profil, dzięki czemu ma szybki dostęp do informacji o poziomie wytrenowania, BMI, spalonych kaloriach i procesie spalonego tłuszczu. Program SMART TRAINNIG umożliwia przeprowadzenie całościowo zaprogramowanego treningu: od krótkiej rozgrzewki przez właściwy trening aż do fazy wyciszenia (program wykorzystuje personalne dane użytkownika: wiek, płeć, wagę, wzrost i poziom wytrenowania). Poza tym pulsometry posiadają wodoszczelny zegarek i podświetlany ekran LCD. Zapraszamy na naszą stronę internetową

http://www.hornwellness.pl/category/pulsometry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...