Skocz do zawartości

[rower] XC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

z tych przedstawionych to nie wiem chyba najlepszy ten : Merida Matts TFS TRAIL 700-D

jak masz tylko 3 tys to ja radzę zrezygnować z hamulców hydraulicznych i zainwestować w lepszy amortyzator, w tych modelach nie są one moim zdaniem najtrafniejsze,

a na dobrych V będziesz miał wystarczającą siłą hamowania,a nowe hamulce kupisz za rok, dwa o ile będą potrzebne

ja tak zrobiłem i jestem zadowolony kolega niby ma hydraulikę ale taka jak w tych meridach nie jest to jakiś polot,

a amortyzator lepszy bardziej przydatny (sam mam tore 318)

kros ma cięki amor i średni hamulec podobnie jak reszta

poszukaj czegoś z lepszym amortyzatorem i na v to moja rada

kup sobie magazyn rowerowy kwiecień 2010 tam jest zestawienie górali o 3 000 zł polecają : centurion backfire 600 dystrybutor grupapgr.pl jako rower z dużym potencjałem a ekonomiczny Kross a6 disc reszty mi się nie chce pisać poczytaj ;)

Hej.

Mam podobny dylemat. Szukam MTB do 3000 zł.

Główne zastosowanie: lasy, bezdroża, z czasem jazda po górach (np. Beskid Śląski)

Rozważam zakup pomiędzy 4 rowerami:

Focus Northern Lite 2009

Focus Fat Boy 2009

Focus Black Hills 2010

Merida Trans-Mission TFS 300-D

Nie ukrywam, że nie znam się na tym za dobrze.

Jedni mówią, że lepiej zainwestować w dobry osprzęt. Inni, że lepiej kupić rower z osprzętem o klasę niżej ale z amortyzacją z tyłu.

Merida ma amortyzację z tyłu, ale waży o 3 kg więcej niż focusy.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

PS to mój pierwszy post. Jeśli napisałam coś nie tak to proszę o wyrozumiałość.

Pytko

Ale do osiągnięcia takiego poziomu osprzętu w Centurionie wydasz więcej niż kupując Unibike i na starcie zmieniając ramę. I czemu chcesz wymieniać korbę i przerzutki po 4k? Z tego co wiem to Deore ma wymienne zębatki a jeżeli wymieniasz linki i pancerze oraz kółeczka w przerzutkach to posłużą Ci dłużej niż tylko 4k.

Ja nie wiem co ile Pytko zmienia napęd ale moja kaseta deore + łańcuch HG53 mają prawie 6tys km przejechane i dalej działają poprawnie, chociaż sworznie w łańcuchu są troszkę zeszlifowane.. wymienie wszystko gdy zacznie przeskakiwać.. a przerzutki jeżeli o nie dbasz i nie haratasz to z 50k km zrobią..

zmieniam właśnie co 4000 km. Jeździłem ostatnie sporo po kampinosie. Często w błocie. mimo że czyściłem to i tak się nie nadawało. (przerzutka mi akurat pękła bo mi się w konar walnęło). Ale ja jestem i tak zwolennikiem dobrych ram nie osprzętu. Na start wolałbym dobrą ramę i przeciętny osprzęt. W miarę zużycia i przyrostu kasy robisz sobie zmiany. W ten sposób rower może posłużyć naprawdę długo.

Redsik podałeś rowery hardtail(tylko jeden, przedni amorek) i full-spension(przód i tył zamortyzowany). Wybierz, który rodzaj wolisz. Za tą cenę lepiej chyba hardtail.

To wszystko wiem, ale to o Tajwanie to odnośnie niemieckiej firmy. Co do ramy Unibike i Centuriona to wydaje mi się, że nie warto jest kupować Centuriona z gorszym osprzętem i trochę lepszą ramą zamiast Unibike z dużo lepszym osprzętem, bo za cenę nowej ramy nie doprowadzisz Centuriona do tego poziomu ce Experta

Centurion ma sztywniejsze ramy. Ja takie wolę więc dla mnie jest lepsza. Po za tym to jest niemiecka firma z niezłym doświadczeniem.

Trochę bajdurzysz, bo akurat tak się składa, że ramy dla Centuriona produkuje Merida. Ciekawe skąd wiesz, w jakiej dokładnie fabryce powstają ramy Unibika i skąd ta pewność, że ich jakość jest gorsza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...