Mate0 Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam, kupuje rower za cene około 3000 zł, wybrałem 4 modele które mnie interesuja : Merida Matts TFS TRAIL 400-D, model 2010 Merida Matts TFS XC 500-D, model 2010 Merida Matts TFS TRAIL 700-D, model 2010 Level A 6 Disc Który z tych modeli jest według was najlepszy proporcjonalnie do ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 temat założony niezgodnie z regulaminem, literówka w tytule, linki źle wklejone... jak Ty masz w d... zasady panujące na forum, to naprawdę nam też się nie chce Tobie pomagać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lok1508 Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 z tych przedstawionych to nie wiem chyba najlepszy ten : Merida Matts TFS TRAIL 700-D jak masz tylko 3 tys to ja radzę zrezygnować z hamulców hydraulicznych i zainwestować w lepszy amortyzator, w tych modelach nie są one moim zdaniem najtrafniejsze, a na dobrych V będziesz miał wystarczającą siłą hamowania,a nowe hamulce kupisz za rok, dwa o ile będą potrzebne ja tak zrobiłem i jestem zadowolony kolega niby ma hydraulikę ale taka jak w tych meridach nie jest to jakiś polot, a amortyzator lepszy bardziej przydatny (sam mam tore 318) kros ma cięki amor i średni hamulec podobnie jak reszta poszukaj czegoś z lepszym amortyzatorem i na v to moja rada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Bierz Unibike Expert. Ma super osprzęt jak na tą cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Nie bierz modeli Merida Trial, ponieważ to są rowery do skoków i wygłupów, nie do XC. Mają obniżoną ramę. Zdecydowanie: Merida Matts 500-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lok1508 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 kup sobie magazyn rowerowy kwiecień 2010 tam jest zestawienie górali o 3 000 zł polecają : centurion backfire 600 dystrybutor grupapgr.pl jako rower z dużym potencjałem a ekonomiczny Kross a6 disc reszty mi się nie chce pisać poczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Lok1508 A przoszę powiedz mi co ma lepszego ten centurion niż Unibike Expert? Tył SLX vs XT Przód Deore vs XT Korba SHIMANO FC-M4428-L vs Deore 2010 Hamulce Tektro vs Elixir Amor Raidon vs Tora (tora jest klasy raczej Epicona a nie Raidona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Myślę, że Centurio ma lepszę ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ale czy dla samej ramy warto jest brać o tyle gorszy osprzęt? Mi się wydaje że nie, choć to moja subiektywna opinia, ponieważ nie jeździłem na żadnym z tych bików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Według mnie tak. Osprzęt się zużywa. Po 4000 km najpóźniej kaseta, mechanizm korbowy a nawet przerzutki są do wymiany. Rama to "serce" roweru. Ona się tak szybko nie zużyje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reddsik Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Hej. Mam podobny dylemat. Szukam MTB do 3000 zł. Główne zastosowanie: lasy, bezdroża, z czasem jazda po górach (np. Beskid Śląski) Rozważam zakup pomiędzy 4 rowerami: Focus Northern Lite 2009 Focus Fat Boy 2009 Focus Black Hills 2010 Merida Trans-Mission TFS 300-D Nie ukrywam, że nie znam się na tym za dobrze. Jedni mówią, że lepiej zainwestować w dobry osprzęt. Inni, że lepiej kupić rower z osprzętem o klasę niżej ale z amortyzacją z tyłu. Merida ma amortyzację z tyłu, ale waży o 3 kg więcej niż focusy. Pozdrawiam i proszę o pomoc. PS to mój pierwszy post. Jeśli napisałam coś nie tak to proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Pytko Ale do osiągnięcia takiego poziomu osprzętu w Centurionie wydasz więcej niż kupując Unibike i na starcie zmieniając ramę. I czemu chcesz wymieniać korbę i przerzutki po 4k? Z tego co wiem to Deore ma wymienne zębatki a jeżeli wymieniasz linki i pancerze oraz kółeczka w przerzutkach to posłużą Ci dłużej niż tylko 4k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalbiker Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Ja nie wiem co ile Pytko zmienia napęd ale moja kaseta deore + łańcuch HG53 mają prawie 6tys km przejechane i dalej działają poprawnie, chociaż sworznie w łańcuchu są troszkę zeszlifowane.. wymienie wszystko gdy zacznie przeskakiwać.. a przerzutki jeżeli o nie dbasz i nie haratasz to z 50k km zrobią.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 zmieniam właśnie co 4000 km. Jeździłem ostatnie sporo po kampinosie. Często w błocie. mimo że czyściłem to i tak się nie nadawało. (przerzutka mi akurat pękła bo mi się w konar walnęło). Ale ja jestem i tak zwolennikiem dobrych ram nie osprzętu. Na start wolałbym dobrą ramę i przeciętny osprzęt. W miarę zużycia i przyrostu kasy robisz sobie zmiany. W ten sposób rower może posłużyć naprawdę długo. Redsik podałeś rowery hardtail(tylko jeden, przedni amorek) i full-spension(przód i tył zamortyzowany). Wybierz, który rodzaj wolisz. Za tą cenę lepiej chyba hardtail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Pytko Szanuję Twoje zdanie mimo iż się z nim nie zgadzam. I jeszcze pytanie skąd wiesz że Unibike ma gorszą ramę (materiał ten sam)? Osobiście nie jeździłem ani na jednej ani na drugiej więc w tej kwestii się nie wypowiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reddsik Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Myślę, ze jednak sztywna rama będzie lepsza I jeszcze jeden model: Fat Boy 2010 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Centurion ma sztywniejsze ramy. Ja takie wolę więc dla mnie jest lepsza. Po za tym to jest niemiecka firma z niezłym doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Ale jeździłeś na obu że je porównujesz? Po za tym co z tego że to niemiecka firma z niezłym doświadczeniem? Skoro i tak ramy robione są na Tajwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeździłem na Unbiku i mi nie pasował. Może i robią w Tajwanie ale i tak to jest inna jakość. Robione są w innych fabrykach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 To wszystko wiem, ale to o Tajwanie to odnośnie niemieckiej firmy. Co do ramy Unibike i Centuriona to wydaje mi się, że nie warto jest kupować Centuriona z gorszym osprzętem i trochę lepszą ramą zamiast Unibike z dużo lepszym osprzętem, bo za cenę nowej ramy nie doprowadzisz Centuriona do tego poziomu ce Experta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Centurion ma sztywniejsze ramy. Ja takie wolę więc dla mnie jest lepsza. Po za tym to jest niemiecka firma z niezłym doświadczeniem. Trochę bajdurzysz, bo akurat tak się składa, że ramy dla Centuriona produkuje Merida. Ciekawe skąd wiesz, w jakiej dokładnie fabryce powstają ramy Unibika i skąd ta pewność, że ich jakość jest gorsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reddsik Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Czy ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytanie?? Znalazłam jeszcze Superior XC 870 disc 2009 Który z tych wszystkich rowerków Waszym zdaniem jest najlepszy w tym przedziale cenowym?? Dodam, że wg mnie chyba Superior. Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Ja bym wybrał Experta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madison Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 a ja bym wybrał Canyon Yellowstone 4.0 amortyzator i hamulce już z lepszej półki trochę http://www.canyon.com/mountainbikes/specs.html?b=1763 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.