Skocz do zawartości

[rower] dziwne chrobotanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

otóż wielu z was po zimie "odpala swoje rumaki" i ja także to zdrobiłem, ale jestem trochę niezadowolony ponieważ coś mi z tyłu strzela (okolice napędu, tylnia piasta) nie wiem czy to napęd ponieważ dzieje się tak tylko gdy rower jest obciązony i tylko jak go się przechyli (podczas jazdy) w prawą strone. Co to może być?? Jako pomoc nagrałem ten dzwięk i umieściłem go tutaj: http://w708.wrzuta.pl/audio/9kECjUfceat/nagranie

Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Napisano

A jak się do tego zabrać, jak to rozkęcić?? Wymieniać łożyska czy nasmarować??

Zapomniałem dodać że chrobotanie to występuje też gdy nie pedałuje.

Napisano
dzieje się tak tylko gdy rower jest obciązony i tylko jak go się przechyli (podczas jazdy) w prawą strone.

Imo to wina piast. Pewnie np. łożysko podeszło rdzą, lub coś w ten deseń, jeśli piszesz, że objawy pojawiły się po zimie, w rowerze nie używanym przez trochę czasu ;)

Tak, czy inaczej nic się nie stanie, jeśli rozkręcisz piastę i zobaczysz "co kamon?" dokładnie w środku, w piaście :)

edit: ściągasz koło, odkręcasz wolnobieg, odkontrowujesz nakrętki kontrujące, odkręcasz pierścień ograniczający łożysko, wyciągasz oś (uwaga mogą w tym momencie wylecieć kulki, które później ciężko znaleźć :mellow: ). No i wtedy masz wszystko jak na dłoni :D

tak dla ścisłości: coś może być nieco inaczej niż napisałem, ale tak to wyglądało w moim poprzednim rowerze

Napisano

Ja bym postawił albo na pękniętą szprychę (ale wtedy widać by było rozcentrowane koło) albo na skrzywioną ośkę lub na jakiś problem z miską z kulkami. U mnie na chwilę obecną dzieje się podobnie ;/ podczas jazdy przy obciążeniu często coś stuknie nie jest to regularne jak u Ciebie ale częste.

• Mod Team
Napisano

Wykręćcie suport, wyczyśćcie mufę, nasmarujcie i złóżcie. Możecie jeszcze podobnie zrobić ze sztycą. Częsty problem stuków występuję w tych dwóch rzeczach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...