Skocz do zawartości

[do poradnika] Gwinty lewe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie znalazlem w zadnym z zamieszczonych na forum FAQ, czy innym slowniku, gdzie w rowerze mozemy sie natknac na gwinty lewe, a mysle ze ma to dosc spore znaczenie przy poczatkach konserwacji wlasnego sprzetu. Proponuje gdzies wrzucic taki temat na przyklejenie i wypunktowac te miejsca. Ja sam czasem musze wlasnie pogooglowac za tym bo pewny nie jestem gdzie niutona przylozyc :).

Napisano

Tu zbytnio nie ma co przyklejac bo sa tylko dwa miejsca w rowerze z takim gwintem, miska suportu jak masz wkrecana i pedal po nienapedowej stronie (lewej), to chyba tyle.

Napisano

hmm no to mnie zdziwiles, myslalem ze gdzies w okolicach wolnobiegu jeszcze, ale faktycznie tam nie ma. Jak dla mnie nawet te dwa miejsca warto gdzies zaznaczyc w poradniku, przynajmniej nie bedzie problemu z zastanawianiem sie "a moze ten tez?" :). Info o lewych gwintach dobrze miec czarno na bialym, bo mozna zrobic kuku rowerowi, a szczegolnie w takim miejscu jak suport, gdzie sily troche trzeba uzyc.

Wracajac do suportu i lewego gwintu tam - mufa suportu jest lewo-gwintowana z jednej strony? Moze glupie pytanie, ale wydawalo mi sie ze narzedzie do gwintowania jest jedno na obie strony. Jesli nie, to jakich typow suportow sie to tyczy (ISIS, HT etc.)?

Napisano

W tłumiku Motion Control też można znaleźć lewy gwint. I coś mi świta, że w jakiejś piaście tylnej też był, ale teraz kompletnie nie pamiętam jakiej, być może w Sramie 9.0.

Napisano

Wracajac do suportu i lewego gwintu tam - mufa suportu jest lewo-gwintowana z jednej strony? Moze glupie pytanie, ale wydawalo mi sie ze narzedzie do gwintowania jest jedno na obie strony. Jesli nie, to jakich typow suportow sie to tyczy (ISIS, HT etc.)?

Tak, mufa suportu z lewej strony jest lewogwintowana. Jest to po to zrobione, żeby miska suportu się nie wykręcała sama podczas pedałowania (jakiś inny typ suportów, włoski chyba (nie angielski) ma dwie prawe miski to jedną trzeba wklejać loctitem, gwint włoski stosowany chyba tylko w kolarstwie szosowym). Nie dotyczy ty typów suportów tylko typu mufy suportowej w rowerze. Jeśli suport jest przeznaczony do mufy na BSA 1,37" 24 TPI to każdego producenta suport tego typu będzie pasował (BSA oznacza gwint angielski, 1,37 cala to średnica zewnętrzna gwintu, 24 TPI oznacza 24 zwoje na cal (jest to odpowiednik skoku gwintu w ISO). Tyczy się to więc wszystkich typów suportów (ISIS to wielowypust do mocowania wałka suportu z korbą, nie standard suportu, podobnie jak kwadrat czy octalink, rodzaj mocowania korby do suportu z jego typem nie ma nic wspólnego).

Widzę że trochę się zamotałem więc na koniec dodam że w MTB stosuje się tylko lub praktycznie tylko angielski gwint BSA 1,37" 24TPI, i wszystkie suporty są pod niego robione. Jedyne różnice to długość mufy suportowej (68 lub 73 mm).

Ja dodam jeszcze, że w wolnobiegach ta nakrętka z wierzchu (od strony najmniejszej koronki) jest lewogwintowana.

Pozdrawiam

Napisano

Bardzo konkretna odpowiedz, dzieki ;). Male uscislenie odnosnie wolnobiegu - TYLKO w wolnobiegu, a nie w kasecie nakladanej na piaste (nakretka na wielowpustowy klucz). Zgadza sie?

• Mod Team
Napisano

W kasecie jest normalny gwint. Ale z suportem kolega zbił mnie z tropu bo mam wbite w głowę - lewy pedał - lewy gwint, prawa strona suportu - lewy gwint. A Swisstac pisze, że w przypadku suportu jest odwrotnie. Może ktoś potwierdzić?

Napisano

Lewy pedał - lewy gwint.

Prawy pedał prawy gwint.

Prawy suport - lewy gwint.

Lewy Suport - prawy gwint.

Kolegę Swisstacka proszę o niepodawanie niesprawdzonych informacji.

Napisano

Przy odkręcaniu bębenka jest taka miseczka którą trzeba odkręcić by dostać się do łożysk (kuleczek) i całych wnętrzności bębenka. Tam właśnie jest lewy gwint (odkręcamy w prawo).

Napisano

Tak. O to mi chodzi. Miseczka z dwoma naprzeciw leżącymi wyżłobieniami w które trzeba włożyć specjalny klucz by to odkręcić. Nie wiem jak to się fachowo nazywa.

• Mod Team
Napisano

Dzięki Andrew za utwierdzenie w mojej teorii, jednak pamięć nie zawodzi :D O jakich bębenkach piszecie, jakiej firmy?

Napisano

Wracajac do suportu - skoro utrudnialiby zycie stosowaniem gwintow lewych, to wlasnie w celu zapobiegniecia samoodkrecenia, zgadza sie? To dlaczego jest (?) tak jak pisze Odi i Andrew, skoro lewy gwint po prawej stronie "odkreca" suport w kierunku pedalowania, tak samo jak prawy gwint po lewej stronie :D ? No chyba ze mowimy o innej perspektywie patrzenia na rame. Jak dla mnie, prawa - napedowa, lewa nienapedowa.

Napisano

Wracajac do suportu - skoro utrudnialiby zycie stosowaniem gwintow lewych, to wlasnie w celu zapobiegniecia samoodkrecenia, zgadza sie? To dlaczego jest (?) tak jak pisze Odi i Andrew, skoro lewy gwint po prawej stronie "odkreca" suport w kierunku pedalowania, tak samo jak prawy gwint po lewej stronie :) ? No chyba ze mowimy o innej perspektywie patrzenia na rame. Jak dla mnie, prawa - napedowa, lewa nienapedowa.

Po to, żeby w razie zniszczenia suportu i zacięcia łożysk nie zniszczyć gwintów w ramie.

Napisano

Oczywiście koledzy macie rację, przepraszam za niedopatrzenie, to zwykła pomyłka, chodziło mi oczywiście o to że jedna z misek na pewno ma lewy gwint, zawsze mi się myli która jest która, bo nie raz rower stoi normalnie, innym razem do góry kołami i jeszcze z różnych stron do niego podchodzę. Raz przez to przykręciłem korbę napędową z lewej (złej) strony :wallbash:.

Tak więc przepraszam ze błąd i dzięki za reakcję:)

I tak dodatkowo, to czy gwint jest lewy czy prawy nie ma dla konserwacji praktycznego znaczenia, jeśli jakaś śruba, miska nie idzie, wystarczy spróbować obrócić ją w drugą stronę, u mnie całe doświadczenie z lewymi gwintami się do tego sprowadza, stąd np. wiem że w wolnobiegach nakrętka ma na pewno lewy gwint (shimano i noname), jak w kasetach jest nie wiem: nie miałem do czynienia.

edit: sprawdziłem, faktycznie miska lewa ma prawy gwint, hipoteza Miecho87 wydaje się być prawdziwą, nie wiem tylko czemu czytałem gdzieś o samoodkręcaniu jednej miski w suportach włoskich i o jej przyklejaniu loctitem..

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...