Skocz do zawartości

[Rama] Boplight Marathon Team, czy warto?

Therrion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Planuje złożyć rower mieszczac sie w budżecie około 5000-6000zł. Niektore elementy wezme z aktualnego roweru /rogi, przezutki i manetki slx/xt itp./

Zastanawiam sie nad najważniejszym elementem - ramą, na ktorej to poskładam.

Wpadła mi w oko aukcja

http://www.allegro.pl/item974664232_rama_boplight_maraton_team_nowa.html

Co sądzicie? Nowy Boplight Marathon Team, 19 cali, 1330g. Warto się w nią pakowac, czy pomyslec o czyms innym (koniecznie nowe). Jesli cos innego, prosze o propozycje

Napisano

Tyle tylko, ze wydając 6000zł na rower chce zeby wypadał bardzo dobrze, a nie tylko niezle :)

1330g+alu+19" = krucha rama ?

Moze warto kupic cos trwalszego, w okolicach 1550gram ?

Macie jakies inne pomysły, jakaś Merida, No Saint, Trek, Giant, coś w ten deseń?

Przy okazji ten Boplight, po przejrzeniu zlozonych rowerów, nie wypada zbyt 'epicko'. Ramy innych marek wygladaja o niebo lepiej :wallbash:

Napisano

Zapewne znajdą się lepsi znawcy w tym temacie, ale uprzedzę tylko że jest to rama typowo sportowo, tzn. lekka i zwrotna, ponoć sztywna, ale niestety mało wytrzymała. Musisz się liczyć z tym że bardzo łatwo ją uszkodzić, jak dotąd to właśnie najwięcej powgniatanych widziałem ram boplighta, które później jako używki trafiają na allegro. Spotkałem się kiedyś z opinię, że są to właśnie ramy dla osób które stać na wymianę co sezon bo grubość ścianek jest niewielka i o ile nie masz sponsorów to lepiej zastanowić się dwa razy przed zakupem.

Napisano
1330g+alu+19" = krucha rama ?

Niestety zgadza się. Sztywnośćią i wytrzymałością to ona nie grzeszy. "Puszkowe aluminium". Bardzo łatwo ją wgnieść.

Tak samo będzie się zachowywał No Saint Luzifer . . .

Napisano

NoSainta Luzifer wycofano z produkcji prawdopodobnie właśnie przez defekty wynikające ze zbyt odchudzonych ścianek :mellow:

Również skłaniałbym się w strone Scale'a, niestety nie mam pojęcia jak z dostępnością samych ram...

Napisano

Chopcy a mi sie wydaje że bazujecie na legendach i opiniach innych osob ktore przyszły przez niejedne ucho :D

nie wiem ale wydaje mi sie ze na 99 % zaden z was nie miał tej ramy a 60 % nawet na ja nie wsiadało :mellow:

ja mialem styczność jezdzenia na ramie co w temacie a uzytkuje rame Boplight Marathon czyli troskze ciezszy brat bo 1550 gram

Jest bardzo sztywna jak i jej lżejszy brat ;)

Jeśli nie jestes pewny do wytrzymałości tej ramy polecam ta co ja mam czyli Boplight Marathon a estetycznie (kwestia gustu) bije o głowe niektore ekstra modele :)

Napisano

Scale - spoko, gdyby nie waga . . . 1700 g przy 18" to wręcz nie dopuszczalne :mellow:

Za 7 stów masz Angela. Lub za drugie tyle XTC 2010.

Chyba, że na wadze ci tak bardzo nie zależy to może używke Treka 8500.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...