Jeronimo Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam Was serdecznie Zakupiłem z internetu nowy rower kross crow preria z hamulcami magura hs11. Nigdy nie miałem z takimi do czynienia więc nie wiem jak je wyregulować. Jeden klocek styka się z felgą a drugi odstaje od niej o jakieś 5 mm. Dodam że tłoczki pracują poprawnie wysuwając dwa klocki hamulcowe jednoczenie. Czy ktoś z forumowiczów ma może instrukcje jak takie hamulce wyregulować w pliku pdf albo w innym formacie wraz ze zdjęciami? Jeśli macie bez zdjęć nawet to sam teks też by mi pomógł. Byłbym niezwykle wdzięczny. Pozdrawiam i podaje swój mail: jareczek81@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 A koło jest idealnie po środku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeronimo Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 A koło jest idealnie po środku? tak koo jest idealnie po środku. wygląda na to jakby jedna strona była lekko przekrzywiona w stosunku do drugiej. nie chce na razie tam grzebać bo po prostu nie chce nic popsuć gdyż nie miałe do czynienia z takim rodzajem hamulcow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Najlepiej jakbyś dał zdjęcie bo tak to jest wróżenie z fusów. Powodów obcierania może być kilka. Żeby odsunąć tłoczek od felgi musisz odkręcić 2 śruby zaznaczone na zielono, wtedy zejdzie pół obejmy mocującej tłoczek. Żeby wyregulować tłoczek na wysokość wystarczy odciągnąć dźwignię zaznaczoną na czerwono (prawa strona) albo odkręcić dolną śrubę (lewa strona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 klocki w magurach hs nie muszą wysuwać się równomiernie, wszystko jest ok dopóki koło jest wycentrowane a klocek bliżej obręczy nie ociera o nią. hs'y to takie śmieszne hample w których zakres ruchu tłoczków lubi się zmieniać w trakcie użytkowania, raz jeden porusza się bardziej raz mniej. zdjęcie wybitnie pokazuje jak idealnie symetrycznie muszą być zamontowane magury (schwef, czy to twoj rower? ) - jedna strona (lewa) niżej, druga podniesiona, jeden tłok blizej obręczy drugi dalej od niej... (no chyba że to zdjęcie poglądowe ze strony magury jak NIE POWINIEN być zamontowany ten hamulec ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 To nie mój, ja już przesiadłem się na tarcze. Zdjęcie poglądowe tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeronimo Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Najlepiej jakbyś dał zdjęcie bo tak to jest wróżenie z fusów. Powodów obcierania może być kilka. Żeby odsunąć tłoczek od felgi musisz odkręcić 2 śruby zaznaczone na zielono, wtedy zejdzie pół obejmy mocującej tłoczek. Żeby wyregulować tłoczek na wysokość wystarczy odciągnąć dźwignię zaznaczoną na czerwono (prawa strona) albo odkręcić dolną śrubę (lewa strona). Dziękuję bardzo. Hamulce wyregulowałem i działają bez zarzutu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.