Skocz do zawartości

[Benzyna] Gdzie najtaniej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdzie kupujecie benzynę ekstrakcyjną ? Mi flaszka 0,5L starcza na 2-3 konkretne czyszczenia, a kosztuje w Praktikerze 5zł tak więc dużo drożej niż zwykła Pb na stacji benzynowej :thumbsup: . Wiadomo, można odessać strzykawką ale 100% się nie odzyska. Tak więc idzie dorwać gdzieś taniej ten specyfik ? Ewentualnie coś innego o tak dobrych właściwościach czyszczących.

Napisano

Ewentualnie coś innego o tak dobrych właściwościach czyszczących.

Przytoczę moją wcześniejszą wypowiedź. TU :P Zamiast benzynki, odtłuszczacz. Cena podobna, a szkodliwość, zarówno dla środowiska jak i użytkownika, mniejsza. Dostępny w dobrych sklepach z chemią. :thumbsup:

Napisano

No dobra, może na trochę więcej starcza. Ale jak czyszczę konkretnie napęd to poza szejkowaniem łańcucha, trzeba m.in. przetrzeć zębatki korby, kasety, kółka przerzutki i same przerzutki, czasem ramę jak jest smar i trochę schodzi benzynki.

12zł za litr tego Voigta to kilka groszy więcej niż za benzynę, a nawet nie wiem gdzie jest u mnie najbliższy sklep chemiczny...

Napisano

W sklepie budowlanym powinni mieć, w lakierniczym, w chemicznym. Każdy sklepik z artykułami gospodarstwa domowego powinien mieć benzynkę/odtłuszczacz.

• Mod Team
Napisano

Spojrzałem na tytuł tematu i zwątpiłem czy na dobre forum wszedłem :) Przede wszystkim naucz się tego bardziej ekonomicznie używać. A żeby było taniej możesz kupować zwykłą benzynę na stacji paliw. Chociaż dla mnie wygodniej i łatwiej do szejkowania łańcucha używać gorącej wody z proszkiem do prania.

Napisano

A co robicie ze zużytą benzyną/odtłuszczaczem/czy innym płynem ? Bo do zlewu tak jakoś nie potrafię wylać. Gdzie można to zneutralizować?

Napisano

Gdzie kupujecie benzynę ekstrakcyjną ? Mi flaszka 0,5L starcza na 2-3 konkretne czyszczenia

Ziom, za dużo bierzesz benzynki. Trzeba na jedno szejkowanie zużywać ze 2-3 porcje benzyny po jakieś 1/4 szklanki na raz.

Napisano

Lipa, w ogrodniczym nie mają. A zwykła benzyna działa tak samo jak ekstrakcyjna ? Chociaż z drugiej strony trzeba by chyba mieć kanister, a i komicznie by to wyglądało :laugh: tankowanie roweru.

A co robicie ze zużytą benzyną/odtłuszczaczem/czy innym płynem ? Bo do zlewu tak jakoś nie potrafię wylać. Gdzie można to zneutralizować?

Ta którą wyrzucam jest zazwyczaj wsiąknięta w chusteczki lub zużyte skarpetki, jako tako nie wylewam

Napisano

Używam jej zwykle jako podpałki na ognisko. Nic się nie marnuje :laugh: Poza tym zainwestuj w maszynkę do czyszczenia łańcucha po kilku myciach ci się zwróci.

P.S.

Najtańsza benzyna jest na Ukrainie (serio).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...