aadidas Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Gdzie kupujecie benzynę ekstrakcyjną ? Mi flaszka 0,5L starcza na 2-3 konkretne czyszczenia, a kosztuje w Praktikerze 5zł tak więc dużo drożej niż zwykła Pb na stacji benzynowej . Wiadomo, można odessać strzykawką ale 100% się nie odzyska. Tak więc idzie dorwać gdzieś taniej ten specyfik ? Ewentualnie coś innego o tak dobrych właściwościach czyszczących.
smeagul Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Ewentualnie coś innego o tak dobrych właściwościach czyszczących. Przytoczę moją wcześniejszą wypowiedź. TU Zamiast benzynki, odtłuszczacz. Cena podobna, a szkodliwość, zarówno dla środowiska jak i użytkownika, mniejsza. Dostępny w dobrych sklepach z chemią.
mati199 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 2-3 czyszczenia ? To co ty lejesz nią jak z węża ?
aadidas Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 No dobra, może na trochę więcej starcza. Ale jak czyszczę konkretnie napęd to poza szejkowaniem łańcucha, trzeba m.in. przetrzeć zębatki korby, kasety, kółka przerzutki i same przerzutki, czasem ramę jak jest smar i trochę schodzi benzynki. 12zł za litr tego Voigta to kilka groszy więcej niż za benzynę, a nawet nie wiem gdzie jest u mnie najbliższy sklep chemiczny...
blair7 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 w sklepie ogrodniczym niedaleko mnie (czyli Nowy Sącz) butelka kosztuje 3,5 zl (0,5L)
Arek03170 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 ja kupuje ekstrakcyjną za niecałe 3 zł w sklepie z artykułami budowlanymi. Najtaniej wyjdzie na pewno na stacji benzynowej.
pawel1315 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 W sklepie budowlanym powinni mieć, w lakierniczym, w chemicznym. Każdy sklepik z artykułami gospodarstwa domowego powinien mieć benzynkę/odtłuszczacz.
Mod Team Odi Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 Spojrzałem na tytuł tematu i zwątpiłem czy na dobre forum wszedłem Przede wszystkim naucz się tego bardziej ekonomicznie używać. A żeby było taniej możesz kupować zwykłą benzynę na stacji paliw. Chociaż dla mnie wygodniej i łatwiej do szejkowania łańcucha używać gorącej wody z proszkiem do prania.
hehe12 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 A co robicie ze zużytą benzyną/odtłuszczaczem/czy innym płynem ? Bo do zlewu tak jakoś nie potrafię wylać. Gdzie można to zneutralizować?
adriansocho Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Gdzie kupujecie benzynę ekstrakcyjną ? Mi flaszka 0,5L starcza na 2-3 konkretne czyszczenia Ziom, za dużo bierzesz benzynki. Trzeba na jedno szejkowanie zużywać ze 2-3 porcje benzyny po jakieś 1/4 szklanki na raz.
aadidas Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 Lipa, w ogrodniczym nie mają. A zwykła benzyna działa tak samo jak ekstrakcyjna ? Chociaż z drugiej strony trzeba by chyba mieć kanister, a i komicznie by to wyglądało tankowanie roweru. A co robicie ze zużytą benzyną/odtłuszczaczem/czy innym płynem ? Bo do zlewu tak jakoś nie potrafię wylać. Gdzie można to zneutralizować? Ta którą wyrzucam jest zazwyczaj wsiąknięta w chusteczki lub zużyte skarpetki, jako tako nie wylewam
kasperek Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 A co robicie ze zużytą benzyną/odtłuszczaczem/czy innym płynem ? Bo do zlewu tak jakoś nie potrafię wylać. Gdzie można to zneutralizować? Używam jej zwykle jako podpałki na ognisko. Nic się nie marnuje Poza tym zainwestuj w maszynkę do czyszczenia łańcucha po kilku myciach ci się zwróci. P.S. Najtańsza benzyna jest na Ukrainie (serio).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.