Skocz do zawartości

[amortyzator] Sr Suntour XCR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zaciagnąć opinii u was, mianowicie posiadam rowerek z amortyzatorem "SR SUNTOUR XCR LO / BLOKADA / SKOK 100MM" ijadąc po twardej drodze asfalt chodnik widelec jest zapiety wtedy na sztywno i sa odczówalne lekkie hmmmm jak to nazwać luzy,puknięcia szczególnie jak wjade w nierówność badź pod krawężnik. Czy jest to normalne zachowanie amortyzatora ??

Napisano

Zaciągnij hamulec i poruszaj przód tył. jeżeli będą luzy, to sprawdź stery. Odkręć śruby w mostku i dokręć śrubę regulacyjną od góry, stopniowo. Jeżeli luz się będzie zmniejszał. to znajdź moment, gdy nie ma już luzów i amor obraca się luźno w ramie. Zakręć śruby w mostku. Jeżeli w.w operacja nie przynosi zamierzonych skutków, to znaczy, że amor złapał luzy, co w XCR nie jest takie rudne... To po prostu niskobudżetowy amor i trzeba się liczyć z tym, że intensywnie eksploatowany w końcu padnie. możesz też odwrócić rower, wyjąć koło i poszarpać lagami. Jak będzie luz, to masz już pewność. Wtedy musisz kupić nowy, może lepszy amor. A tego tyraj, póki jeszcze jakoś działa ;)

Napisano

ja miałem taki amortyzator i wydaje mi się, że te pukniecie jak to nazywasz to po prostu jęczacy kartusz olejowy który mimo iż jest zablokowany trochę działa odradzam takiego postępowanie bo możesz go uszkodzić, wstanie zablokowanym on ma kilka milimetrów "luzu" na skoko

Napisano

Rower jest nowy i ma niecale kilka dni ..zaden tam bog wie jaki model ale do jazdy wsam raz..... Może najlepiej jak podjade i sprawda mi go ....bo w moim odczuciu skoro zapinam go na sztywno na asfaltowej drodze czy chodniku i sa odczówalne "skoki" czy tam "luzy" to chyba cos jest nie tak. Bądz co bądz krecic nic nie będe w nim, z drugiej strony może to taki urok tego amortyzatora i te kilka mm to norma ;(

• Mod Team
Napisano

Tak będzie i nic z tym nie zrobisz.

Pod krawężniki i inne przeszkody nie powinno się wjeżdżać z zablokowanym amortyzatorem, bo można uszkodzić blokadę i tłumik.

Napisano

Witam ;)

Podpinam się do tematu. Dzisiaj pierwszy raz "ujeżdżałem" nowy rower. Z przodu siedzi Sr Suntour XCR 80mm, i narodziło mi się kilka pytań.

1. Amortyzator ten ma jakieś mechanizmy regulacji miękkości/twardości ? Jeżeli ma, to jak się nimi posługiwać ?

2. Zaniepokoił mnie fakt, że przy podbijaniu przedniego koła do góry z amortyzatora wydobywa się dźwięk kojarzący mi się z "pierdnięciem". Rower jest nowy, dzisiaj pierwsze kilometry zaliczył. To normalne na początku ?

3. Jak się ma sprawa z konserwacją sprzetu ? Wymiany oleju, czy coś...?

• Mod Team
Napisano

Ad 1. Na koronie masz pokrętło +/-, kręcąc na + amortyzator twardnieje, na - robi się bardziej miękki.

Ad 2. To syk zasysanego powietrza.

Ad 3. Zakup Brunox'a do konserwacji goleni amortyzatorów, po każdej jeździe popsikaj.

Napisano

Super, dzięki za odpowiedź :)

Ten syk minie z jakimś czasem, czy mam się przyzwyczaić ? :)

I jeszcze jedno pytanie co do regulacji miękkości - są jakieś ogólne zasady ustawiania amortyzatorów ?

Napisano

Syk nie minie.

Ustawianie - ugięcie wstępne powinno wynosić 20-25% skoku czyli w tym wypadku 16-20 mm, tylko nie wiadomo czy w tym amorze jest to do ustawienia, regulacja jest podobno raczej symboliczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...