Leesiuu Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Chciałbym zakupić korbę Shimano FC M590 22/32/44 do mojego roweru [ LINK ] Zastanawiam się czy wziąć wersję 170 czy 175 mm. Jeżeli macie inne propozycje to podawajcie
Leesiuu Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 dodam jeszcze, że patrzyłem również na M582 Czym w ogóle one się różnią? Da się te różnice odczuć w praktyce?
Mod Team bogus Napisano 31 Marca 2010 Mod Team Napisano 31 Marca 2010 Długość ramion korby dobiera się do wzrostu rowerzysty. W praktyce różnica między M590 a M582 nie będzie odczuwalna.
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2010 Mod Team Napisano 31 Marca 2010 Długość ramion korby dobiera się do wzrostu rowerzysty. W praktyce różnica między M590 a M582 nie będzie odczuwalna. Różnią sie tym ze deore m590 nie jest pusta w środku i ma wszystkie zęby stalowe a m582 LX ma ramiona puste (hollowtec) i blat aluminiowy. W praktyce jak boguś pisał różnić być nie powinno.
Mod Team bogus Napisano 1 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2010 Deore M590 też ma puste ramiona w środku, wersja poprzednia tak samo, bo ją posiadam.
Leesiuu Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Napisano 1 Kwietnia 2010 więc jest za co dopłacać te 20 parę złotych?
Mod Team bogus Napisano 2 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2010 Ja wybrałbym tą, która bardziej pasuje mi do roweru. Warto, nie warto, tego nikt nie wie, różnica pomijalna w cenie jak i w sztywności.
moojmisiu Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 więc jest za co dopłacać te 20 parę złotych? Za to, że LX to HT II, a Deore nie (polecam fotki) I za to, że FC-M582 środkowa koronka też jest alu.
Mod Team bogus Napisano 2 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2010 Deore to też HTII, nawet masz napisane, że ramiona są odkuwane próżniowo. Wątpię by LX był lepszy od nowej kobry Deore. Jak chcesz zębatkę aluminiową to zawsze możesz wymienić, poza tym na stalowej przejedziesz więcej.
moojmisiu Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Pisałem, żeby patrzeć na fotki. Ramiona FC-M590 NIE SĄ puste w środku, a zintegrowana oś nie czyni z tego HT II. No i na stronie Shimano nie znajduję żadnej wzmianki, że korby Deore 590 czy 542/543/545 albo wcześniejsze 532/533 to HT II. I dla porządku: ramiona LX FC-M582 są puste w środku, a zestaw korby + suport jest o ponad 100 gram lżejszy od Deore 2010.
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2010 Jak chcesz zębatkę aluminiową to zawsze możesz wymienić, poza tym na stalowej przejedziesz więcej. Tutaj sie zgodzić nie moge. Co prawda nie tyczy to każdego alu ale moja 44-ka w korbie ma już przejechane nie wiem z 10 000 i wygląda dużo lepiej niż jej stalowy mniejszy odpowiednik 34-ka mniej uzywany. Wszystko to w korbie sachs. Możliwe ze obecne standardy sie obniżyły bo korba naprawdę wiekowa i z wysokiej półki. A co do M590 to prosze cytat z artykułu: Korba/suport FC-M590 Korba ma 2-cześciową konstrukcję, a suport ma łożyska wyprowadzone na zewnątrz mufy, podobnie jak w wyższych modelach. W przypadku Deore same ramiona korby nie są już niestety puste w środku. Dostępna będzie wersja MTB (22, 32 i 44 zęby) i trekingowa (26, 36 i 48 zębów) tak w kolorze czarnym jak i srebrnym. wyraźnie piszą ze ramiona nie sa puste w środku. DLatego obstawałbym przy LX'ie. P.S. Chiałem dać link do tej srony ale dostałem komunikat mi ze administrator zablokował tą stronę ... nie wiem czemu.
Leesiuu Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 dziękuję wam za odpowiedzi Chyba jednak będę patrzył za LX'em
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2010 Sam mam blat aluminiowy i trzyma się bardzo dobrze. W LX niestety środkowa koronka nie jest wzmacniana kompozytem, dlatego też jest mniej wytrzymała. SLX już ma wzmacnianą koronkę 32T, a to właśnie na niej spędza łańcuch większość czasu. Deore 2010 - w opisie widnieje ramiona odkuwane próżniowo. Możliwe, że CR i ja się mylimy, ale człowiek jest tylko człowiekiem. Mimo wszystko brałbym Deore 2010.
Miecho87 Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Warto sprawdzać u źródła. Deore nie ma próżniowej korby, mimo posiadania zewnętrznych łożysk suportu.
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2010 W takim razie przyznaję się do pomyłki. Na stronie Shimano nie sprawdzałem.
Mod Team Puklus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2010 SLX już ma wzmacnianą koronkę 32T, a to właśnie na niej spędza łańcuch większość czasu. No to juz zależy od indywidualnych upodobań bikera bo ja np z 3 na 2 zrzucam jak mam jakąś większą górkę przed sobą albo jestem już padnięty, wiec w moim przypadku ponad 85% czasu lańcuch siedzi na blacie. Co do odkuwania prózniowego, można coś kuć/odkuwać próżniowo ale to nie znaczy ze ten element jest pusty w środku.
Mod Team bogus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2010 Z używaniem poszczególnych tarcz korby jest różnie, ja praktycznie 90% czasu na rowerze jeżdżę na 32T, czyli drugim biegu.
McStadt Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Witam, to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Trafiłem tu z nagłej potrzeby. Zmieniłem ostatnio korbę w swoim rowerze na Deore FC M590 i po czterech dniach jazdy zerwałem gwint w lewym ramieniu Jest to chyba jedyny pocieszający fakt w tym zdarzeniu, bo jeżeli uda mi się odnaleźć gdzieć niezużyte lewe ramię, być może obejdzie się bez konieczność zakupu nowej korby. Czy ktoś z Was ma takie ramię lub zna kogoś, kto mógłby pomóc? A może jest szansa kupić tę część w którymś ze sklepów?
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Witam, to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Trafiłem tu z nagłej potrzeby. Zmieniłem ostatnio korbę w swoim rowerze na Deore FC M590 i po czterech dniach jazdy zerwałem gwint w lewym ramieniu Jest to chyba jedyny pocieszający fakt w tym zdarzeniu, bo jeżeli uda mi się odnaleźć gdzieć niezużyte lewe ramię, być może obejdzie się bez konieczność zakupu nowej korby. Czy ktoś z Was ma takie ramię lub zna kogoś, kto mógłby pomóc? A może jest szansa kupić tę część w którymś ze sklepów? Najlepiej daj ogłoszenie w dziale "Kupię" U mnie było to samo korba nowiutka FC-M442, uderzyłem pedałem lewym, i nie mogłem wykręcić go potem, lekko się skrzywił, 2 dni potem sam odpadł, oczywiście z gwintu nic nie zostało (żeby nie było pedał próbowałem odkręcić na wszystkie znane mi sposoby, kierownica nawet za rurkę słuzyła i imadło w to zaangażowałem) - znalazłem używkę FC-M510 tutaj na forum i na niej jeżdzę. U mnie była szansa sciągnięcia z Shimano tego lewego ramienia, ale koszt 60zł i oczekiwania nawet do miesiąca..... P.S. ja ostatnio w 100% jeżdzę na 32T (już od ponad 1,2k km ) - góry pierwsze większe bedą teraz na wakacjach więc sprawdzę czy nie bedę żałował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.