HKKaMa Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam. Mam mały dylemat, mianowicie kupiłem niemalże nowe koła z zainstalowaną 9 rzędową kasetą w idealnym stanie. Niestety moim gracie zainstalowana jest korba Alivio FC-M410 (TAKA), do której pasują co najwyżej napędy 8 rzędowe. Zastanawiałem się nad kupnem nowej korby Deore FC-M442 (TAKIEJ), ale po przejrzeniu specyfikacji doszedłem do wniosku, że różnią się one jedynie ilością zębów na największej tarczy. Czy wymiana tarczy z T42 na T44 pozwoli na poprawne działanie mojej korby z 9 rz. napędem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ta korba powinna poprawnie dzialas bez wymiany tarczy, na wiekszej tarczy bedziesz mial tylko inne przelozenie i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKKaMa Napisano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 To czemu na allegro straszą, że tylko do 8 rzędówek?? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Bo grupa alivio jest grupą 8 rzędową i do takiej generalnie została zoptymalizowana. Z tego co pamiętam, to mi korba lx nie grała idealnie z manetką alivio - jakieś delikatne przesunięcia były i łańcuch delikatnie tarł o prowadnicę. Wg mogą być delikatne różnice w rozstawie zębatek z racji innej szerokości łańcucha. Ale nie mam jak teraz tego sprawdzić i potwierdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Dopoki nie zalozysz lancucha i nie zaczniesz jezdzic to sie nie dowiesz, ale kiedys zalozylem (z braku laku dobry kit) lancuch 9 do napedu 8 i dzialalo jak trzeba, wiec nie wydaje si mi ze ta korba nie bedzie poprawnie wspolpracowac z lancuchem 9. Strasza ze tylko do 8, bo korby na 9 sa drozsze czyli automatycznie marze maja wieksza wiec wiecej zarabaiaja. Proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKKaMa Napisano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ok Dzieki wielkie... zaryzykuje z 9 rzędówką. Najwyżej wymienie korbe i bedzie gitarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Spokojnie będzie pracować ta korba z 9 rzędami. Ja mam jeszcze gorszą korbe (FC MC09 czyli poza grupowa pomiędzy Acera i Alivio, muszę na niej ten rok przejeździć) i gra z 9 rzędami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Z korbą nie będzie problemu, martw się lepiej o manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Korba bedzie ok,tak jak Odi napisał, manetki i do tego jeszcze wąski łańcuch na 9 by się przydał M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Łańcuch to nie koniecznie ale manetki to juz obowiązkowo znaczy tylko prawa. Albo jakaś bezstopniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.