Skocz do zawartości

[korba] Alivio na 9 rz ?

HKKaMa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały dylemat, mianowicie kupiłem niemalże nowe koła z zainstalowaną 9 rzędową kasetą w idealnym stanie.

Niestety moim gracie zainstalowana jest korba Alivio FC-M410 (TAKA), do której pasują co najwyżej napędy 8 rzędowe. Zastanawiałem się nad kupnem nowej korby Deore FC-M442 (TAKIEJ), ale po przejrzeniu specyfikacji doszedłem do wniosku, że różnią się one jedynie ilością zębów na największej tarczy.

Czy wymiana tarczy z T42 na T44 pozwoli na poprawne działanie mojej korby z 9 rz. napędem?

Bo grupa alivio jest grupą 8 rzędową i do takiej generalnie została zoptymalizowana.

Z tego co pamiętam, to mi korba lx nie grała idealnie z manetką alivio - jakieś delikatne przesunięcia były i łańcuch delikatnie tarł o prowadnicę. Wg mogą być delikatne różnice w rozstawie zębatek z racji innej szerokości łańcucha. Ale nie mam jak teraz tego sprawdzić i potwierdzic.

Dopoki nie zalozysz lancucha i nie zaczniesz jezdzic to sie nie dowiesz, ale kiedys zalozylem (z braku laku dobry kit) lancuch 9 do napedu 8 i dzialalo jak trzeba, wiec nie wydaje si mi ze ta korba nie bedzie poprawnie wspolpracowac z lancuchem 9.

Strasza ze tylko do 8, bo korby na 9 sa drozsze czyli automatycznie marze maja wieksza wiec wiecej zarabaiaja. Proste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...