rmn1 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Czy ktoś jeździ na takich obręczach?Jak się mają obręcze Accent do np. Alexrims? Ważę ~90kg.
el_gregorio Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Witam! Ja jeżdżę na Accent Trackliner. Ważę 80kg, koła złożone na piastach deore i niecieniowanych szprychach 2mm. Zestaw jest sztywny, przy okazji ma całkiem przyzwoitą masę - 1,9kg komplet. Duże znaczenie ma właściwy zaplot koła, przy tej masie w rowerze na szosę mam zestaw na lekkich Mavicach Open Pro i szprychach DT Revo 2.l-1.5 i przez ok. 10tys. km nie miałem problemu z centrowaniem koła (zaplecione w dobrym serwisie, przód 2 krzyże, tył 3 krzyże). Z Alexrimsem mam raczej niemiłe doświadczenia, kiedyś na kołach złożonych na ACE18 i zwykłych 2mm szprychach miałem ciągłe problemy z naciągiem szprych, ale mogło to wynikać z niskich umiejętności zaplatającego te koła serwisanta. Pozdrawiam!
rmn1 Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Chciałbym do tego jakieś lżejsze szprychy. Ogólnie to wymiana tylko ze względu na wagę tylnego koła. Mam piaste Deore, obręcz DM24 i jakieś czarn szprychy, kture miejscami rdzewieją:/ Piaste zostawie, kupiłbym tą obręcz Accent'a i jakieś szprychy...Jakie?
el_gregorio Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Jak zależy Ci tak bardzo na masie to możesz wziąć cieniowane 2.0-1.8 np DT Competition / Sapim Race, ale przy tej masie ja radziłbym Ci jednak zastosowanie szprych niecieniowanych 2.0 np DT Champion czy CN Spoke STD14, i tak największe znaczenie ma masa obręczy, opony i dętki - czyli tych elementów , które obracają się najdalej od osi obrotu.
rmn1 Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 A w cenie tych obręczy Accent, są jakieś lżejsze lub wytrzymalsze (przy podobnej wadze)?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.