Skocz do zawartości

[obręcze] Accent Generation-XC

rmn1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ja jeżdżę na Accent Trackliner. Ważę 80kg, koła złożone na piastach deore i niecieniowanych szprychach 2mm. Zestaw jest sztywny, przy okazji ma całkiem przyzwoitą masę - 1,9kg komplet. Duże znaczenie ma właściwy zaplot koła, przy tej masie w rowerze na szosę mam zestaw na lekkich Mavicach Open Pro i szprychach DT Revo 2.l-1.5 i przez ok. 10tys. km nie miałem problemu z centrowaniem koła (zaplecione w dobrym serwisie, przód 2 krzyże, tył 3 krzyże). Z Alexrimsem mam raczej niemiłe doświadczenia,

kiedyś na kołach złożonych na ACE18 i zwykłych 2mm szprychach miałem ciągłe problemy z naciągiem szprych, ale mogło to wynikać z niskich umiejętności zaplatającego te koła serwisanta.

Pozdrawiam!

Napisano

Chciałbym do tego jakieś lżejsze szprychy. Ogólnie to wymiana tylko ze względu na wagę tylnego koła. Mam piaste Deore, obręcz DM24 i jakieś czarn szprychy, kture miejscami rdzewieją:/ Piaste zostawie, kupiłbym tą obręcz Accent'a i jakieś szprychy...Jakie?

Napisano

Jak zależy Ci tak bardzo na masie to możesz wziąć cieniowane 2.0-1.8 np DT Competition / Sapim Race, ale przy tej masie ja radziłbym Ci jednak zastosowanie szprych niecieniowanych 2.0 np DT Champion czy CN Spoke STD14, i tak największe znaczenie ma masa obręczy, opony i dętki - czyli tych elementów , które obracają się najdalej od osi obrotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...