Skocz do zawartości

[pedały] SPD z zatrzaskami

maciej9876

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie.

Nigdy nie widziałem pedałów zatrzaskowych w rzeczywistości, a wiec nie wiem dokładnie jak działają.

I stąd moje pytanie:

Czy jeśli jeżdżę raczej taki street/średni downhill to pedały z zatrzaskami bedą dobre ? Chodzi mi o to czy np. ułatwiają w połączeniu z odpowiednimi butami wskakiwanie na murek, zeskakiwanie ze schodów, ogólnie chodzi mi o to czy mając przednie koło w powietrzu (pozycja do bunny hopa) będe mógł podnieśc tylne koło poprzez podciągnięcie kolan do siebie czy one sie wypną przy takim szarpnięciu ?

Napisano

Dzieki za ekspresową i rzeczową odpowiedz ;)Czyli sie nie zastanawiac tylko jak kasa jest to brac :blink:

Generalnie myśle o takim zestawie :

buty:

http://allegro.pl/item972814395_najlepsza_cena_diadora_teamracer_carbon_46_hit.html#gallery

pedały:

https://ssl.allegro.pl/item954093680_pedaly_spd_vp_133_downhill_okazja_f_v.html#gallery

lub

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PEDA%A3Y+PD-M424__P_53021813-53010001__PZTA_8__PD_.html

(podoba mi sie że w tych drugich mozna jezdzic tez w normlanych butach i mam dylemat :()

Napisano

Ułatwienie podniesienia koła to jedno. Ale weź pod uwagę, że stopy będziesz miał na stałe przypięte do pedałów, co w mniejszym lub większym stopniu może mieć wpływ na Twoje bezpieczeństwo, szczególnie że nie mówimy o "spokojnym" XC. Poza tym kupowanie SPD po to by móc łatwiej podskoczyć wg. mnie mija się z celem.

Napisano

Ułatwienie podniesienia koła to jedno. Ale weź pod uwagę, że stopy będziesz miał na stałe przypięte do pedałów, co w mniejszym lub większym stopniu może mieć wpływ na Twoje bezpieczeństwo, szczególnie że nie mówimy o "spokojnym" XC. Poza tym kupowanie SPD po to by móc łatwiej podskoczyć wg. mnie mija się z celem.

Z tego co słyszałem to dobrze ustawione wypinają sie wtedy gdy powinny, więc nie widze wiekszych problemów z bezpieczeństwem.... teraz mam gotówke i chce ją przeznaczyc na rower ponieważ jak nie na to to wydam na coś bezurzytecznego..... wiec dłużej sie nie zastanawiam i zamawiam buty diadora i te pedały co mozna w niech jezdzic tez w normalnych butach.

Napisano

Jezdzac w streecie powinienes umiec to zrobic bez pedalow zatrzaskowych, takie rozwiazanie rozleniwia czlowieka do cwiczen, np teraz na hope bez problemu najada i skocze w spd, natomiast w platformach bym tego nie zrobil, a moi znajomi potrafia

Napisano

uważam że w twoim przypadku SPD to błąd ja nie jeździłem nigdy street ale w spd noga będzie miała luz max 3cm i to pięta bo podbicie będzie nieruchomo a mnie się zawsze wydawało ze w streecie zwłaszcza stopy powinny mieć dużo swobody i dużą platformę do pewnego lądowania........a wylądować blokiem w zatrzasku jest ciężko

poza tym ciężko jest robić tricki będąc przypiętym do pedałów

Napisano

uważam że w twoim przypadku SPD to błąd ja nie jeździłem nigdy street ale w spd noga będzie miała luz max 3cm i to pięta bo podbicie będzie nieruchomo a mnie się zawsze wydawało ze w streecie zwłaszcza stopy powinny mieć dużo swobody i dużą platformę do pewnego lądowania........a wylądować blokiem w zatrzasku jest ciężko

poza tym ciężko jest robić tricki będąc przypiętym do pedałów

Tak jak wyżej napisałem już zamówiłem, zobacze jak mi to do gustu przypadnie, zawsze moge zdjąc i powrócic do dawnych pedałów a w streecie jeżdże w takich extremalnych warunkach miejskich a tricków oprócz żabki, bunny hoppa i wheelie nie praktykuje puki co wiec zobaczymy :icon_wink:

Napisano

powodzenia.......i uważaj na kolana:-)

napisz za jakiś czas jak Ci to idzie bo jestem ciekawy.

Oj szczęscie na pewno sie przyda ^^ I tak jestem po kontuzji kolana i zasówam w stabilizatorze ;) Ale jakos dam rade :icon_wink: Po jakiś grubszych testach na pewno sie odezwe :) Pozdrawiam

Napisano

oooo to po takiej akcji z kolanem to już chyba naprawdę powinieneś się zastanowić nad SPD bo one właśnie kolana obciążają najbardziej......

ja radzę odczekać do końca rehabilitacji.......

dam plusika na zachętę.

• Mod Team
Napisano

No sie wie :) ale skoro mozna to po co życie sobie utrudniac xD , a street zaczynam bo był tylko i wyłacznie downhill ;)

Sprzet już zamówiony.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=949417466&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

i

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PEDA%A3Y+PD-M424__P_53021813-53010001__PZTA_8__PD_.html?REF=vi_kosz_ee46c93b80

Prawdziwie renesansowy z Ciebie czlek bedzie. Jezdzacy street w pedalach do FR/EN/DH i butach o sztywnej, weglowej podeszwie do XC.

Powodzenia zycze...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Od razu przyszło mi do głowy to co napisał Ivan. Buty z cholernie sztywną, karbonową podeszwą do streetu ;) Dobrze że szosowych nie kupiłeś.

Napisano

Dziwna opcja w ogole, szybki gosc z Ciebie, zeby w polowie dyskusji zamawiac towar ;). Chyba faktycznie masz problemy z przepijaniem kasy hehe :). Popieram przedmowcow - szczegolnie na poczatku zeby wiedziec gdzie i jak sile przylozyc w rower SPD beda przeszkoda. Sam w SPD nigdy nie jezdzilem, ale odkad jezdze bardziej enduro niz dirt/street myslalem nad nimi. Wczesniej jednak do glowy by mi nie przyszlo w streecie uzywac SPD. Szkoda zdrowia.. Przemysl jeszcze montowanie tego zestawu do roweru, zostaw na polce na inne czasy :).

Napisano

Dziwna opcja w ogole, szybki gosc z Ciebie, zeby w polowie dyskusji zamawiac towar ;). Chyba faktycznie masz problemy z przepijaniem kasy hehe ;). Popieram przedmowcow - szczegolnie na poczatku zeby wiedziec gdzie i jak sile przylozyc w rower SPD beda przeszkoda. Sam w SPD nigdy nie jezdzilem, ale odkad jezdze bardziej enduro niz dirt/street myslalem nad nimi. Wczesniej jednak do glowy by mi nie przyszlo w streecie uzywac SPD. Szkoda zdrowia.. Przemysl jeszcze montowanie tego zestawu do roweru, zostaw na polce na inne czasy ;).

Dzisiaj nadała sie okazja i kupiłem rame zjazdową do downhillu :) wiec skoro mam czesci to sobie poskładam rowerek do downhillu i streetu osobno i pedały pójdą do tego sprzętu w którym bedzie mi sie lepiej użytkowało :)

Sądze że każdy lubi co innego i musze sobie spóbowac jak to wyglada i wcześniej czy później dojde do prawidłowej opcji ;) Jakoś to będzie :)

Pozdrawiam i bardzo dziekuję za pomoc :) W weekend podziele sie doświadczeniami i wrażeniami :)

Napisano

najbardziej z całego tematu podobało mi się zdanie

cycu85 "Chyba faktycznie masz problemy z przepijaniem kasy hehe"

czekamy na relację z tego karkołomnego wyczynu.........może jakieś fotki:-)

ale szczerze powiem - don't do this..........

Napisano

tylko, żebyś się do SPD nie zraził przez sztywne buty ;) bo jednak to jest opcja raczej tylko do XC lub dla enduraków, którzy bardzo stawiają na efektywność pedałowania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...