panczo Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Witam ostatnio zabrałem się za serwisowanie samodzielne mojego sprzętu. Idzie ciężko ale powoli do przodu. W związku z tym pojawiło się parę pytań: 1. Rozkreciłem piaste (deore) wszystko ładnie posmarowałem smarem do łożysk finish line skręcam zakładam na rower i właśnie koło obraca się zdecydowanie źle tzn jakby miało jakiś opór w środku bo na zewnątrz nic nie trze... Miałem wrażenie jakbym wszystko za mocno skręciłem dlatego próbowałem kilka razy różnymi siłami i zawsze to samo... Sam już nie wiem co robić... 2. Mam taki amortyzator jak na zdjęciu i też już próbowałem wszystkiego żeby rozłożyć (chciałem posmarować golenie) i nie wiem jak się do tego zabrać. Model SR Suntour SF10-NCX-D, 50 mm Remote LO 3. Mam klucz http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KLUCZ+DO+SUPORTU+BB-REMOVER.html?PT=53044556&PZTA=8&HNT=T&PD=53010735&WSZDZ=T odkręcam suport z lewej strony... jest. Prawa patrze jakby klucz za krótki tzn suport wystaje z tej strony mocniej i klucz się jakby blokuje (nie wiem jak to określić) i ząbki nie mogą złapać... Czy coś źle robię czy po prostu mam zły klucz? Dziekuję z góry...
Piotrekkk Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 1. Rozkreciłem piaste (deore) wszystko ładnie posmarowałem smarem do łożysk finish line skręcam zakładam na rower i właśnie koło obraca się zdecydowanie źle tzn jakby miało jakiś opór w środku bo na zewnątrz nic nie trze... Miałem wrażenie jakbym wszystko za mocno skręciłem dlatego próbowałem kilka razy różnymi siłami i zawsze to samo... Sam już nie wiem co robić. Musisz złożyć koło w widelec, później zakręcić lekko kołem i dokręcać piastę.Aby sprawdzić czy dalej ma opór pozwól, aby samo się zatrzymało.Jeśli będzie miało duży opór po prostu odkręć lekko śrubę.
blair7 Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Ja to robilem tak, ze po skasowaniu luzu i kontrowaniu konusow wszystko bylo ok. Musisz wyczuc ten moment kiedy konczy sie luz, a zaczyna sie wspomniany przez ciebie opor
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.