Skocz do zawartości

[konserwacja] piasta, amortyzator...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio zabrałem się za serwisowanie samodzielne mojego sprzętu. Idzie ciężko ale powoli do przodu. W związku z tym pojawiło się parę pytań:

1. Rozkreciłem piaste (deore) wszystko ładnie posmarowałem smarem do łożysk finish line skręcam zakładam na rower i właśnie koło obraca się zdecydowanie źle tzn jakby miało jakiś opór w środku bo na zewnątrz nic nie trze... Miałem wrażenie jakbym wszystko za mocno skręciłem dlatego próbowałem kilka razy różnymi siłami i zawsze to samo... Sam już nie wiem co robić...

2. Mam taki amortyzator jak na zdjęciu i też już próbowałem wszystkiego żeby rozłożyć (chciałem posmarować golenie) i nie wiem jak się do tego zabrać. Model SR Suntour SF10-NCX-D, 50 mm Remote LO

3. Mam klucz

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KLUCZ+DO+SUPORTU+BB-REMOVER.html?PT=53044556&PZTA=8&HNT=T&PD=53010735&WSZDZ=T

odkręcam suport z lewej strony... jest. Prawa patrze jakby klucz za krótki tzn suport wystaje z tej strony mocniej i klucz się jakby blokuje (nie wiem jak to określić) i ząbki nie mogą złapać... Czy coś źle robię czy po prostu mam zły klucz?

Dziekuję z góry...

Napisano
1. Rozkreciłem piaste (deore) wszystko ładnie posmarowałem smarem do łożysk finish line skręcam zakładam na rower i właśnie koło obraca się zdecydowanie źle tzn jakby miało jakiś opór w środku bo na zewnątrz nic nie trze... Miałem wrażenie jakbym wszystko za mocno skręciłem dlatego próbowałem kilka razy różnymi siłami i zawsze to samo... Sam już nie wiem co robić.

Musisz złożyć koło w widelec, później zakręcić lekko kołem i dokręcać piastę.Aby sprawdzić czy dalej ma opór pozwól, aby samo się zatrzymało.Jeśli będzie miało duży opór po prostu odkręć lekko śrubę.

Napisano

Ja to robilem tak, ze po skasowaniu luzu i kontrowaniu konusow wszystko bylo ok. Musisz wyczuc ten moment kiedy konczy sie luz, a zaczyna sie wspomniany przez ciebie opor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...