Skocz do zawartości

[koła] Koła do ok 500zł

Pr5Rider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Mam problem z doborem odpowiednich komponentów.

Szukam dobrych i LEKKICH czesci.Jezdze MTB waze 80kg

to moje propozycje

piasta przód

Co dto tylniej niestety nie mam pojecia

obręcz mavic

Prosze o propozycje i porady chciałbym zestaw w granicach 1700gram moze mniej.Jezeli macie jakies fajne oferty to moga byc i całe

Napisano

W tej cenie lekkie toto nie będzie, mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę. Ja ostatnio szukałem, grzebałem, bo też przymierzałem się do nowych kółek i komplet kół na ZTR Alpina, DTSwiss Revolution, z przodu Boplightcie i z tyłu DTSwiss Onyx wyszedł mi koło 1600 złociszy a masa to około 1740 gram.

To tak cholernie nierealne co chcesz osiągnąć, że aż mnie głowa rozbolała :) Dodam, że ja ważę 60kg i dlatego wybrałem na przednią Bopa i szprychy Revo. Musisz chyba zweryfikować pogląd na te koła...

Napisano

No to masz 2 kilo przeszło. Dodaj do tego opony, dętki, tarcze, wyjdzie Ci dobrze ponad 3-3,5 kilo. Jeśli to jest lekko, tak jak sobie tego życzyłeś to ekhm :blink:

Napisano

Mavic Crossride same wychodza 1700gram za 550zł przód 790 g, tył 990 g i mam karmy czyli ok 480gram sztuka.

Więc watpie czy lzej sie da.POzatym mam troche za wysokie oczekiwania.Co byscie zrobili na moim miejscu??

• Mod Team
Napisano

Skąd w ogóle pomysł zakładania szosowej piasty do kół MTB i do tego słabej obręczy XM 117 pod 80-kilogramowego jeźdźca? Obręcze brałbym XM317. Piasty sam nie wiem, ale Novateca po moich przebojach drugi raz bym nie kupił. W ogóle ciężko złożyć coś sensownego za te pieniądze i chyba lepiej byłoby poszukać w okazyjnej cenie jakichś nowych kół.

Napisano

Skąd w ogóle pomysł zakładania szosowej piasty do kół MTB i do tego słabej obręczy XM 117 pod 80-kilogramowego jeźdźca? Obręcze brałbym XM317. Piasty sam nie wiem, ale Novateca po moich przebojach drugi raz bym nie kupił. W ogóle ciężko złożyć coś sensownego za te pieniądze i chyba lepiej byłoby poszukać w okazyjnej cenie jakichś nowych kół.

Mi wychodzi tak (ceny i masy orientacyjne):

180zł 880g - 2x XM317

_65zł 115g - Novatec szosowy "pancerniejsza" wersja :icon_wink:

_80zł 370g - Shimano LX lub jakiś inny starszy model LX/XT, ew. Novatec na 2 łożyskach (nie na czterech)

_95zł 380g - 64x DT Comp / Sapim Race (-20g)

_32zł _20g - 64x alu nyple DT srebrne

_60zł ____ - 2x złożenie kół

---------------

512zł 1765g

Jakieś pole do manipulacji jest:

- z przodu lżejsza obręcz, jakiś Accent / ACE-18,

- na aukcji można taniej dorwać starsze modele Shimano,

- szprychy Sapim Race to mniej więcej 15-20g mniej,

- nyple mosiądz to 25zł mniej, ale 40g więcej,

- koła można złożyć samemu :)

• Mod Team
Napisano

Zawsze jest jakieś pole manewru. Ale chyba fajnie by było mieć jednakowe obręcze i piasty. No albo przynajmniej w jednakowym kolorze. Na przód dałbym taką piatę:

http://allegro.pl/item975116219_piasta_przednia_dt_swiss_new_32h_pod_shimano_tune.html

Może troszkę cięższa, ale za to sprawdzona, godna zaufania konstrukcja. Sprzęt bezobsługowy typu "załóż i zapomnij" ;) Niestety z tyłem będzie problem bo takie DT kosztuje ok. 250zł, a znalezienie czegoś sensownego na maszynach jest nie lada wyzwaniem. Co do obręczy to jeśli nie spieszysz się ze składaniem kół to poluj na Allegro na Mavici X517 lub X317 (nie wiem czy były pod V). Lekkie i dobre, ale stary model i bardzo ciężko dostać.

• Mod Team
Napisano

Na forum masz masę tematów o CR, wypowiedzi są raczej wyczerpujące.

Jak coś to pisz do mnie na PW w razie bardziej szczegółowych pytań.

Generalnie koła w porządku, ale czy wersja UB będzie dobra pod twoją wagę nie wiem.

Na pewno na asfalty i lekki teren się nadadzą, ale góry i coś cięższego w góry odpadają.

Napisano

Na twoim miejscu to bym poszedł do roboty i zarobił na lepsze kółka tzn.takie które spełnią twoje oczekiwania.

Przepraszam, ale jak słysze takie pytania...ehhhh

Napisano

Na twoim miejscu to bym poszedł do roboty i zarobił na lepsze kółka tzn.takie które spełnią twoje oczekiwania.

Przepraszam, ale jak słysze takie pytania...ehhhh

Super rada, jesteś niesamowicie pomocny :)

Poszukaj tutaj: http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=296_38_102_129

Jeśli dopłaciłbyś do innych szprych i nypli mógłbyś osiągnąć 1700gram, np przy takich kołach http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=296_38_102_129&products_id=917

Napisano

Po pierwsze co bym zrobił na Twoim miejscu to zszedł z wymaganiami wagowymi.

Po drugie, nie inwestowałbym w Novateci - za dużo słyszałem i byłem świadkiem padających tylnych piast.

Po trzecie - przy 80 kg nie ma co się oszukiwać, koła muszą być mocniejsze niż lżejsze.

Po czwarte - darowałbym sobie jakiekolwiek piasty szosowe, nawet te "pancerniejsze".

Po piąte - http://allegro.pl/item972799478_komplet_piast_deore_lx_32_otw_center_lock_okazja.html - sam śmigam na piastach LX od dobrych 13 000 km i się nie mogę do nich przyczepić. Serwisowałem je 2 razy i wystarczy. A te, które podlinkowałem mają 2 zalety - są takie same, są pod tarcze (a więc jak Ci się zachce tarczy to wystarczy kupić hamulce) i mają za######istą cenę.

Po szóste - szprychy MAX DT Comp lub coś w tym guście. No ale przy 80 kg bym się nad zwykłymi 2mm zastanawiał...

Po siódme - nie szukałbym jak najbardziej odchudzonej obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...