Pr5Rider Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Witam!! Mam problem z doborem odpowiednich komponentów. Szukam dobrych i LEKKICH czesci.Jezdze MTB waze 80kg to moje propozycje piasta przód Co dto tylniej niestety nie mam pojecia obręcz mavic Prosze o propozycje i porady chciałbym zestaw w granicach 1700gram moze mniej.Jezeli macie jakies fajne oferty to moga byc i całe
Vieri Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 W tej cenie lekkie toto nie będzie, mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę. Ja ostatnio szukałem, grzebałem, bo też przymierzałem się do nowych kółek i komplet kół na ZTR Alpina, DTSwiss Revolution, z przodu Boplightcie i z tyłu DTSwiss Onyx wyszedł mi koło 1600 złociszy a masa to około 1740 gram. To tak cholernie nierealne co chcesz osiągnąć, że aż mnie głowa rozbolała Dodam, że ja ważę 60kg i dlatego wybrałem na przednią Bopa i szprychy Revo. Musisz chyba zweryfikować pogląd na te koła...
Pr5Rider Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Mavic Crossride a co powiecie na to dobra sprawa lekkie i duzo ludzi je chwali
Vieri Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 No to masz 2 kilo przeszło. Dodaj do tego opony, dętki, tarcze, wyjdzie Ci dobrze ponad 3-3,5 kilo. Jeśli to jest lekko, tak jak sobie tego życzyłeś to ekhm
Pr5Rider Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Mavic Crossride same wychodza 1700gram za 550zł przód 790 g, tył 990 g i mam karmy czyli ok 480gram sztuka. Więc watpie czy lzej sie da.POzatym mam troche za wysokie oczekiwania.Co byscie zrobili na moim miejscu??
Piotrekkk Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Moim zdaniem masz trochę za duże oczekiwania:)Ja bym brał te kółka:P
Mod Team Odi Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 Skąd w ogóle pomysł zakładania szosowej piasty do kół MTB i do tego słabej obręczy XM 117 pod 80-kilogramowego jeźdźca? Obręcze brałbym XM317. Piasty sam nie wiem, ale Novateca po moich przebojach drugi raz bym nie kupił. W ogóle ciężko złożyć coś sensownego za te pieniądze i chyba lepiej byłoby poszukać w okazyjnej cenie jakichś nowych kół.
rzymo Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Skąd w ogóle pomysł zakładania szosowej piasty do kół MTB i do tego słabej obręczy XM 117 pod 80-kilogramowego jeźdźca? Obręcze brałbym XM317. Piasty sam nie wiem, ale Novateca po moich przebojach drugi raz bym nie kupił. W ogóle ciężko złożyć coś sensownego za te pieniądze i chyba lepiej byłoby poszukać w okazyjnej cenie jakichś nowych kół. Mi wychodzi tak (ceny i masy orientacyjne): 180zł 880g - 2x XM317 _65zł 115g - Novatec szosowy "pancerniejsza" wersja _80zł 370g - Shimano LX lub jakiś inny starszy model LX/XT, ew. Novatec na 2 łożyskach (nie na czterech) _95zł 380g - 64x DT Comp / Sapim Race (-20g) _32zł _20g - 64x alu nyple DT srebrne _60zł ____ - 2x złożenie kół --------------- 512zł 1765g Jakieś pole do manipulacji jest: - z przodu lżejsza obręcz, jakiś Accent / ACE-18, - na aukcji można taniej dorwać starsze modele Shimano, - szprychy Sapim Race to mniej więcej 15-20g mniej, - nyple mosiądz to 25zł mniej, ale 40g więcej, - koła można złożyć samemu
Mod Team Odi Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 Zawsze jest jakieś pole manewru. Ale chyba fajnie by było mieć jednakowe obręcze i piasty. No albo przynajmniej w jednakowym kolorze. Na przód dałbym taką piatę: http://allegro.pl/item975116219_piasta_przednia_dt_swiss_new_32h_pod_shimano_tune.html Może troszkę cięższa, ale za to sprawdzona, godna zaufania konstrukcja. Sprzęt bezobsługowy typu "załóż i zapomnij" Niestety z tyłem będzie problem bo takie DT kosztuje ok. 250zł, a znalezienie czegoś sensownego na maszynach jest nie lada wyzwaniem. Co do obręczy to jeśli nie spieszysz się ze składaniem kół to poluj na Allegro na Mavici X517 lub X317 (nie wiem czy były pod V). Lekkie i dobre, ale stary model i bardzo ciężko dostać.
Pr5Rider Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 a co powiecie o tych kołach Mavic Crossride??
Mod Team bogus Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 Na forum masz masę tematów o CR, wypowiedzi są raczej wyczerpujące. Jak coś to pisz do mnie na PW w razie bardziej szczegółowych pytań. Generalnie koła w porządku, ale czy wersja UB będzie dobra pod twoją wagę nie wiem. Na pewno na asfalty i lekki teren się nadadzą, ale góry i coś cięższego w góry odpadają.
Pr5Rider Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 jezeli macie jakies propozycje chetnie poczytam
Vieri Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Pisałem o tym niedawno. Wujek Gugl nie żyje? Alledrogo wyłączyli? Trochę inwencji własnej!
Pr5Rider Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 zyje i ma sie bardzo dobrze Ale co mi po tym jak kazdy ma o nich inne zdanie Co byscie zrobili na moim miejscu??
beskidbike Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Na twoim miejscu to bym poszedł do roboty i zarobił na lepsze kółka tzn.takie które spełnią twoje oczekiwania. Przepraszam, ale jak słysze takie pytania...ehhhh
arroyo Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Na twoim miejscu to bym poszedł do roboty i zarobił na lepsze kółka tzn.takie które spełnią twoje oczekiwania. Przepraszam, ale jak słysze takie pytania...ehhhh Super rada, jesteś niesamowicie pomocny Poszukaj tutaj: http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=296_38_102_129 Jeśli dopłaciłbyś do innych szprych i nypli mógłbyś osiągnąć 1700gram, np przy takich kołach http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=296_38_102_129&products_id=917
speq Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Po pierwsze co bym zrobił na Twoim miejscu to zszedł z wymaganiami wagowymi. Po drugie, nie inwestowałbym w Novateci - za dużo słyszałem i byłem świadkiem padających tylnych piast. Po trzecie - przy 80 kg nie ma co się oszukiwać, koła muszą być mocniejsze niż lżejsze. Po czwarte - darowałbym sobie jakiekolwiek piasty szosowe, nawet te "pancerniejsze". Po piąte - http://allegro.pl/item972799478_komplet_piast_deore_lx_32_otw_center_lock_okazja.html - sam śmigam na piastach LX od dobrych 13 000 km i się nie mogę do nich przyczepić. Serwisowałem je 2 razy i wystarczy. A te, które podlinkowałem mają 2 zalety - są takie same, są pod tarcze (a więc jak Ci się zachce tarczy to wystarczy kupić hamulce) i mają za######istą cenę. Po szóste - szprychy MAX DT Comp lub coś w tym guście. No ale przy 80 kg bym się nad zwykłymi 2mm zastanawiał... Po siódme - nie szukałbym jak najbardziej odchudzonej obręczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.