Skocz do zawartości

[opony ] jaka opona do Crossa ?

sweetBe4r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum.

Rozpoczyna się sezon i postanowiłem zmienić opony w moim Phanatic'u. Do tej pory jeździłem na fabrycznych - Kelly's Softline 700x38c, jednak nie jestem z nich zadowolony.

Niebezpiecznie się na nich jeździ po mokrym asfalcie oraz sypkiej powierzchni. Chciałbym je zamienić na coś konkretnego, również mogły by to być opony nieco szersze aby zwiększyć komfort jazdy.

Rozglądam się za oponami od Schwalbe, myślę nad czymś z serii Marathon, ale nie wiem czy są to opony przeznaczone dla mnie

Dodam że jeżdżę po mieście: asfalt, niewymagający teren- ścieżki leśne, szuter. Procentowo to jest mniej więcej po połowie asfalt/teren - 50/50.

Mógłby ktoś coś polecić dobrego? Będzie mi miło jak się podzielicie osobistymi doświadczeniami z waszymi oponami.

Napisano

Jeśli chodzi o serię Marathon to ja osobiście używam dwóch par z tej serii mianowicie Marathon Extreme 700x35 w okresie jesienno-zimowym oraz zwykłych Marathonów 700x28. Jestem z nich bardzo zadowolony.

Jeśli chcesz mieć w miarę uniwersalne opony, które podołają w terenie to bierz śmiało Marathon Extreme tylko polecam trochę większą szerokość niż moja (chyba są 38,40 i 42). Cena jest taka jaka jest.

Nie wiem jak poradzi sobie zwykły Marathon bo mam je w wąskim rozmiarze i są dla mnie namiastką opony szosowej, która mogę wjechać w prostszy teren.

Napisano

Właśnie też mam ten dylemat, ogólnie rozważam tą: http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=1663 Warta swej ceny? Ewentualnie do szybkiej jazdy 80% Kostka brukowa 10% jakieś chodniki, 10% ubite ścieżki lasy. Opony do szybkiej jazdy co polecicie?

Marathon Cross wystarczy, w skali Schwalbe ma

Szybkość 5/5

Przyczepność 5/5

Ochrona 4/5

Wytrzymałość 4/5

a SCHWALBE MARATHON

Szybkość 4/5

Przyczepność 4/5

Ochrona 5/5

Wytrzymałość 5/5

także zarówno na ubitych ścieżkach jak i asfaltach Marathon cross lepiej będzie sie sprawdzał lepiej ma mniejsze opory toczenia i jest tańsza, ja swoją za 69zł kupiłem

Napisano

Także polecam Maxxis WormDrive 42c.

Mam je od roku i żadnego kapcia!(mimo że są bardzo lekkie - 500g).

Bieżnik jest w sam raz na jazdę 50/50.

Napisano

Marathon Extreme- opłaca się inwestować tyle kasy ? jak coś to by mnie interesowała wielkość " 42-622 28 x 1.60, 700 x 40C" tylko pytanie czy zauważę jakąś różnice, jeżeli chodzi o komfort. Poza tym mają agresywniejszy bieżnik i tu nasuwa się pytanie czy nie hałasują za bardzo podczas jazdy na asfalcie?

Skoro już jesteśmy przy najwyższej półce, to chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś do czynienia z Marathon Dureme ? i jak zachowują się one w terenie?

Dobrym rozwiązaniem mogłyby też być Marathon Cross'y, z tym że szerokość taka sama jak moich opon, akurat ta opona ma tylko jeden rodzaj szerokości na 28 ;)

No i jeszcze pozostaja zwykłe Marathon'y czy tez te z Plusem. Tu przede wszystkim przemawia za nimi cena, jednak są o wiele cięższe niż te pozostałe o których mowa wyżej..

także na razie nadal nie jestem na żadne zdecydowany ;)

Napisano

Widzę że zainteresowanie tematem znacząco zmalało... :)

Bo dłuższych namysłach, marathony dureme, wydają się być rozsądnym rozwiązaniem, tylko bariera pozostaje cena:/

nawet w wersji drutowanej trzeba wydać 150 zł. Nie udało mi się również znaleźć jeszcze żadnych opinii na ich temat.

Natomiast w niektórych sklepach można jeszcze dostać marathony xr.Jak wiadomo, porządne opony, tylko jak one sprawują się na asfalcie? ma ktoś takie ?

Napisano

Jeśli chcesz komfort to musisz pamiętać o odpowiednim ciśnieniu w oponach(niższym). Super mocno dobita opona nie ma takiej przyczepności jak ta słabiej napompowana. Marathon Extreme na asfalcie toczą się całkiem fajnie, ale też nie są idealnie ciche(po prostu w sam raz). Przyczepność jest bardzo dobra. W kwestii czy warto to nie wiem, bo opony,które masz raczej topowe nie są i prawdopodobnie przesiadka na zwykłe Marathony Cię usatysfakcjonuje. 150 zł i więcej za oponę to bardzo dużo. Extreme są dosyć lekkie, bez straty na ochronie przed przebiciem. Marathon w rozmiarze 28x1.75 ważą między 800-900 g to dużo. Proponowałbym jednak kupić tańsze Marathony i na spokojnie ocenić. To dobre opony i osoba jeżdżąca mądrze krzywdy sobie na nich nie zrobi.

Napisano

Nie znajdziesz opony dobrej i na asfalt i na teren,

Ja bym na twoim miejscu brał Marathon Cross za 140 komplet idzie dostać, na asfalcie będzie sie bardzo dobrze sprawować, na ubitych ścieżkach też, gorzej będzie na piaskach i szutrach ale powinna dawać rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...