Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] lx a mega range

Kavior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :whistling:

Mam następujący problem z rowerem firmy kross na stalowej ramie. Posiada on wolnobieg z dużą koronką tzw mega range. Kupiłem bardzo okazyjnie przerzutkę w ładnym stanie LX RD-M550. Dokupiłem hak do swojej ramy stalowej i założyłem przerzutkę. Problem w tym że fabryczna przerzutka ma zintegrowany hak który jest dłuższy od tego zakupionego do lx-a. Tak na oko różnica sięga 2cm. Jak łatwo się domyśleć z największej zębatki nie będę mógł korzystać bo już podczas zmiany przełożenia wózek uderza o koronkę wolnobiegu. Mam nadzieje że zrozumiale to napisałem :) Czy jest szansa dostania dłuższego haka do przerzutki ( stalowa rama) czy muszę zmienić wolnobieg i skrócić łańcuch?

dsc00580j.th.jpg

dsc00581x.th.jpg

dsc00583z.th.jpg

• Mod Team

W sprzedaży o ile sie orientuje sa tylko właśnie takie jak ty masz. ale nic straconego. Jak masz kawałek garażu i trochę narzędzi to przetnij hak w pół, nawierć wkręć blachę tak żeby długość była taka jak starego i powinno działać. Zawsze też można wspawać kawałek blachy o odpowiedniej grubości oczywiście. Jak masz znajomego mechanika to co to zrobi a jak nie to w zasadzie każdy spawacz to zrobi.

Hmmm choć ja miałem identyczną sytuacje kiedyś i mi przerzutka obsługiwała mega range (stx rc).

Tak szczerze - używałeś kiedykolwiek tego największego biegu? Jak nie to ja bym zmienił wolnobieg, łańcuch i nie bawiłbym się w piłowanie, spawanie, kombinowanie itp. Taka jest moja opinia.

Rzeczywiście z tyłu przerzutki jest śruba dzięki której oddale wózek od zębatki :) Jedynie teraz łańcuch jest trochę za długi ale to nie problem, odczepię kilka ogniw albo przedłużę hak. Mam dostęp bezpłatny do warsztatu. Co do wymiany wolnobiegu i łańcucha to jak najbardziej masz racje ale na tą chwile jestem bez funduszy a rower jest pilnie potrzebny :icon_wink: Bardzo dziękuje za pomoc i jestem pozytywnie zaskoczony życzliwością i szybką pomocą na tym forum. Jeszcze raz ;)

• Mod Team

Tak szczerze - używałeś kiedykolwiek tego największego biegu? Jak nie to ja bym zmienił wolnobieg, łańcuch i nie bawiłbym się w piłowanie, spawanie, kombinowanie itp. Taka jest moja opinia.

Mi na przykład nie raz 24x34 (1x1) i jeszcze mi brakowało :thumbsup: Też bym sie nie bawił aczkolwiek jest taka możliwość :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...