Kavior Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość Mam następujący problem z rowerem firmy kross na stalowej ramie. Posiada on wolnobieg z dużą koronką tzw mega range. Kupiłem bardzo okazyjnie przerzutkę w ładnym stanie LX RD-M550. Dokupiłem hak do swojej ramy stalowej i założyłem przerzutkę. Problem w tym że fabryczna przerzutka ma zintegrowany hak który jest dłuższy od tego zakupionego do lx-a. Tak na oko różnica sięga 2cm. Jak łatwo się domyśleć z największej zębatki nie będę mógł korzystać bo już podczas zmiany przełożenia wózek uderza o koronkę wolnobiegu. Mam nadzieje że zrozumiale to napisałem Czy jest szansa dostania dłuższego haka do przerzutki ( stalowa rama) czy muszę zmienić wolnobieg i skrócić łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hakan Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Nie jestem pewien czy w tym modelu jest, ale z tyłu przerzutki niedaleko haka powinna być jeszcze jedna śrubka. Jeśli jest, spróbuj ją dokręcić - wózek powinien się wtedy oddalić od zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W sprzedaży o ile sie orientuje sa tylko właśnie takie jak ty masz. ale nic straconego. Jak masz kawałek garażu i trochę narzędzi to przetnij hak w pół, nawierć wkręć blachę tak żeby długość była taka jak starego i powinno działać. Zawsze też można wspawać kawałek blachy o odpowiedniej grubości oczywiście. Jak masz znajomego mechanika to co to zrobi a jak nie to w zasadzie każdy spawacz to zrobi. Hmmm choć ja miałem identyczną sytuacje kiedyś i mi przerzutka obsługiwała mega range (stx rc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Tak szczerze - używałeś kiedykolwiek tego największego biegu? Jak nie to ja bym zmienił wolnobieg, łańcuch i nie bawiłbym się w piłowanie, spawanie, kombinowanie itp. Taka jest moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kavior Napisano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Rzeczywiście z tyłu przerzutki jest śruba dzięki której oddale wózek od zębatki Jedynie teraz łańcuch jest trochę za długi ale to nie problem, odczepię kilka ogniw albo przedłużę hak. Mam dostęp bezpłatny do warsztatu. Co do wymiany wolnobiegu i łańcucha to jak najbardziej masz racje ale na tą chwile jestem bez funduszy a rower jest pilnie potrzebny Bardzo dziękuje za pomoc i jestem pozytywnie zaskoczony życzliwością i szybką pomocą na tym forum. Jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Tak szczerze - używałeś kiedykolwiek tego największego biegu? Jak nie to ja bym zmienił wolnobieg, łańcuch i nie bawiłbym się w piłowanie, spawanie, kombinowanie itp. Taka jest moja opinia. Mi na przykład nie raz 24x34 (1x1) i jeszcze mi brakowało Też bym sie nie bawił aczkolwiek jest taka możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 A LX obsłuży Mega-Range? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 To chyba zależy od wózka długi obsłuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 To może kolega nam powie jaki ma wózek w swojej przerzutce, to mu się uzmysłowi co będzie dobre dla jego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ze zdjęcia wygląda na SGS wiec taką zębatkę spokojnie obrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.