Skocz do zawartości

[rower] Różnica Merida 903 rocznik 2009 a 2010

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam możliwość kupić Meride 903 z 2009 roku i 2010. Różnica w cenie znikoma... W każdym razie, orientujecie się czym różnią się oba modele? Wg sprzedającego niczym :) wg strony:

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=110&id=978

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=80&id=532

jednak te różnice są (hamulce np, wkład suportu, piasty), coś mi tu nie gra. No chyba że informacje na stronie też nie są kompletne.

Thx, Paweł

Napisano

Hamulce - nie wiem gdzie widzisz różnicę - w jednym i w drugim są Tiagry.

Wkład suportu - ten sam, oba rowery mają korby Tiagra, które dostarczane są razem z zewnętrznym suportem.

Piasty, obręcze - też te same, rowery mają gotowe koła Shimano R500 (stąd opis "zintegrowane" w roczniku 2009).

Napisano

Hamulce - nie wiem gdzie widzisz różnicę - w jednym i w drugim są Tiagry.

Wkład suportu - ten sam, oba rowery mają korby Tiagra, które dostarczane są razem z zewnętrznym suportem.

Piasty, obręcze - też te same, rowery mają gotowe koła Shimano R500 (stąd opis "zintegrowane" w roczniku 2009).

Zgadza się. Porównywałem opisy. W jednym było "zintegrowane" w drugim coś innego, nie zdawałem sobie sprawy że tak naprawdę to te same części.

Natomiast... porównałem sobie jeszcze model 901. Tutaj różnice są troszkę inne:

2009 - piasty Shimano Sora | Wkład suportu: SHIMANO ES25 OCTALINK

2010 - piasty Shimano 2200 | Wkład suportu: Brak info (zintegrowany?)

Znów popisuje się swoją niewiedzą, czy to są faktyczne różnice na korzyść modelu z 2009?

Dzięki

Napisano

Akurat tak się składa, że mam właśnie 901 z 2009.

Co do piast, to z opisu na stronie wynika, że lepsze były w 2009. W praktyce okazuje się, że strona wprowadza w błąd, rower, który stoi własnie koło mnie, ma piasty 2200, czyli takie jak w modelu 2010.

Jeśli chodzi o suport, to raczej też jest identyczny. W 2010 faktycznie brak informacji, moim zdaniem dlatego, że po prostu nie ma takiej pozycji w szablonie strony. Korba jest ta sama, a w 2010 Shimano raczej nie wprowadziło do niej zewnętrznego suportu.

Wychodzi więc na to, że te modele różnią się jedynie malowaniem oraz obręczami - ciężko mi tutaj powiedzieć, czym podyktowana jest zmiana i które obręcze są lepsze.

Jeśli zastanawiasz się nad tymi Meridami i jesteś w stanie wydać więcej, to moim zdaniem lepsza będzie 903. Jej największą zaletą są klamkomanetki Tiagra, w których zmiana biegów odbywa się na zasadzie takiej, jak w wyższych grupach Shimano. Sora działa niestety trochę inaczej, mi w niej najbardziej przeszkadza to, że w dolnym chwycie nie można wrzucić z tyłu szybszego biegu, a taka możliwośc przydałaby się na zjazdach.

No a poza tym to wiadomo - cały osprzęt o klasę wyższy i lepsze koła - ale to własnie na klamkomanetkach odczujesz największą różnicę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...