dragonflypl Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam, mam możliwość kupić Meride 903 z 2009 roku i 2010. Różnica w cenie znikoma... W każdym razie, orientujecie się czym różnią się oba modele? Wg sprzedającego niczym wg strony: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=110&id=978 http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=80&id=532 jednak te różnice są (hamulce np, wkład suportu, piasty), coś mi tu nie gra. No chyba że informacje na stronie też nie są kompletne. Thx, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Hamulce - nie wiem gdzie widzisz różnicę - w jednym i w drugim są Tiagry. Wkład suportu - ten sam, oba rowery mają korby Tiagra, które dostarczane są razem z zewnętrznym suportem. Piasty, obręcze - też te same, rowery mają gotowe koła Shimano R500 (stąd opis "zintegrowane" w roczniku 2009). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonflypl Napisano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Hamulce - nie wiem gdzie widzisz różnicę - w jednym i w drugim są Tiagry. Wkład suportu - ten sam, oba rowery mają korby Tiagra, które dostarczane są razem z zewnętrznym suportem. Piasty, obręcze - też te same, rowery mają gotowe koła Shimano R500 (stąd opis "zintegrowane" w roczniku 2009). Zgadza się. Porównywałem opisy. W jednym było "zintegrowane" w drugim coś innego, nie zdawałem sobie sprawy że tak naprawdę to te same części. Natomiast... porównałem sobie jeszcze model 901. Tutaj różnice są troszkę inne: 2009 - piasty Shimano Sora | Wkład suportu: SHIMANO ES25 OCTALINK 2010 - piasty Shimano 2200 | Wkład suportu: Brak info (zintegrowany?) Znów popisuje się swoją niewiedzą, czy to są faktyczne różnice na korzyść modelu z 2009? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Akurat tak się składa, że mam właśnie 901 z 2009. Co do piast, to z opisu na stronie wynika, że lepsze były w 2009. W praktyce okazuje się, że strona wprowadza w błąd, rower, który stoi własnie koło mnie, ma piasty 2200, czyli takie jak w modelu 2010. Jeśli chodzi o suport, to raczej też jest identyczny. W 2010 faktycznie brak informacji, moim zdaniem dlatego, że po prostu nie ma takiej pozycji w szablonie strony. Korba jest ta sama, a w 2010 Shimano raczej nie wprowadziło do niej zewnętrznego suportu. Wychodzi więc na to, że te modele różnią się jedynie malowaniem oraz obręczami - ciężko mi tutaj powiedzieć, czym podyktowana jest zmiana i które obręcze są lepsze. Jeśli zastanawiasz się nad tymi Meridami i jesteś w stanie wydać więcej, to moim zdaniem lepsza będzie 903. Jej największą zaletą są klamkomanetki Tiagra, w których zmiana biegów odbywa się na zasadzie takiej, jak w wyższych grupach Shimano. Sora działa niestety trochę inaczej, mi w niej najbardziej przeszkadza to, że w dolnym chwycie nie można wrzucić z tyłu szybszego biegu, a taka możliwośc przydałaby się na zjazdach. No a poza tym to wiadomo - cały osprzęt o klasę wyższy i lepsze koła - ale to własnie na klamkomanetkach odczujesz największą różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonflypl Napisano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Thx, jutro ide odebrać 903 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.