Skocz do zawartości

[Korba] czym wyczyścić zabrudzoną korbe?

Piotrek2423423

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

chciałbym sie was poradzić czym czyścicie zębatki na korbie bądz kasete, mam strasznie zasyfinone te elementy smarem z błatem, oskrobałem je troszke śrubokrętem ale wolałbym wrzucić do jakiegoś preparatu który w jakimś stopniu rozmiękczy ten syf... macie coś do polecenia? Widziałem ostatni w jednym z marketów taki płyn do czyszczenia bloków silników samochodowych, co myślicie o tym....

• Mod Team

Właśnie wyżej opisany ON czyli pospolicie ropa a precyzyjniej olej napędowy świetnie penetruje i na pewno siebie z tym poradzi ale to będziesz musiał jeszcze wypłukać w jakimś rozpuszczalniku bo ropa jest tłusta i nie odparowuje.

Właśnie wyżej opisany ON czyli pospolicie ropa a precyzyjniej olej napędowy świetnie penetruje i na pewno siebie z tym poradzi ale to będziesz musiał jeszcze wypłukać w jakimś rozpuszczalniku bo ropa jest tłusta i nie odparowuje.

Tu w 100% się zgadzam, sam tak robię, olej napędowy bierze wszystko, wadą jest zapach i to że nie odparowuje, no i jeśli mamy go w jakiejś kuwetce i myjemy w nim części to szybko łapie syfy. Można za to taki zasyfiony olejek wlać do słoika, poczekać dzień, dwa aż syf opadnie i zlać "czystą" ropkę znad syfu. Ropka zlana znad osadu będzie miała w sobie tylko rozpuszczone smary, nadaje się więc idealnie do wstępnego szejkowania łańcucha. Ja tak odzyskuję mega zużyty olej napędowy, z opiłkami stali, grafitowym pyłem ze smaru, zawsze to trochę ekologiczniej i ekonomiczniej, a smar w ropce łańcuchowi nie zaszkodzi.

Wobec tak świetnego rozpuszczalnika wszystkiego jak ropka kupowanie finishlajnów i innych pierdół jest chyba bez sensu.

Jeśli zależy wam na nieskazitelnej czystości części, to po myciu w ropce polecam przepłukać benzyną ekstrakcyjną, pozbędziemy się zapachu, a benzyna odparuje sama i mamy czyściutkie części.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...