Skocz do zawartości

[korba] kompatybilność

peka

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadam dość starą rame rowerowa rowerku o nazwie trek 800 i chcialbym wymienić korbe na Shimano Deore LX FC-M582 175mm 44-32-22 i nie wiem czy bedzie pasowała,( mufa i gwint) reszta napędu jest na LX. czy może ktoś orjentuje sie jaka jest charakterystyka tej ramy ? pozdrawiam

Powinna pasować - zanim zaczniesz inwestować sprawdź czy stary suport wogóle da się wykręcić - spotkałem się z przypadkiem (właśnie w starej cr-mo ramie Diamondback), że suport się zapiekł w ramie nie do odkręcenia (trwało to w serwisie kilka dni, w końcu się udało). Wydaje mi się jednak, że w przypadku tej ramy lepiej będzie zainwestować w LX-a na Octalink, mogą być problemy z powierzchnią styku łożysk zewnętrznych systemu Hollowtech z mufą ramy, to wiekowa konstrukcja wykonana w innych jeszcze standardach.

Pozdrawiam!

• Mod Team

Powyższa rada jest dobrze ugruntowana. Nikt nie neguje ze podana korba jest dobra niestety ale precyzja w przypadku suportu HT 2 musi być wyskoka bo szybko sie łożyska skończą. Faktycznie lepiej kupić octalink w tym przypadku, może nie lepiej ale bezpieczniej.

dziękuje za odpowiedzi i do tego jeszcze jedno pytanie czy system Hollowtech jest to system zintegrowanej osi suportu? jeżeli nie to czy korby ze zintegrowana osia suportu beda pasowaly do mojej ramy? pozdrawiam

Nie mogę się do końca z tym zgodzić. Holowtech głównie to technologia produkcji korb, które mają "puste" w środku ramiona korby. Jeśli nabędziesz chociażby korbę LX ale na Octalink to też będziesz miał zastosowaną w niej technologię Hollowtech.

Zitegrowana oś jest jakby dodatkiem do tej technologii i wspólnie z pustymi ramionami jest oznaczona jaki Hollowtech II.

• Mod Team

Nie mogę się do końca z tym zgodzić. Holowtech głównie to technologia produkcji korb, które mają "puste" w środku ramiona korby. Jeśli nabędziesz chociażby korbę LX ale na Octalink to też będziesz miał zastosowaną w niej technologię Hollowtech.

Zitegrowana oś jest jakby dodatkiem do tej technologii i wspólnie z pustymi ramionami jest oznaczona jaki Hollowtech II.

Dlatego trzeba podkreślić HT2. Bo tak Samo HT to po prostu puste ramienia w środku. na forum przyjęło sie ze oznaczenie HT2 oznacza korby ze zintegrowaną osią co tez nie jest do końca poprawne bo np deore nie ma pustego ramienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...