Skocz do zawartości

[opony] lekkie, tanie, 50% miato 50% teren

Martinii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuje opon do roweru dla swojej Dziewczyny. Dopiero wciagam ja w jazde terenowa wiec na razie chcialbym jej kupic cos na czym bedzie mogla smigac szybko i bezproblemowo na asfalcie i w lekkim terenie. Chcialbym aby opony byly lekkie (bo Rowerzystka jest drobniutka :whistling:), ale takze w przystepnej cenie. Beda zalozone na kola Mavic Crossride UB. Co moglibyscie polecic?

Napisano

Może nie będe zbytnio oryginalny ale w marcu jeździłem cały czas asfaltem oraz w lekkim terenie i opony kenda karma spisywały się wyśmienicie. Niedawno też miałem okazje taplać się w błotku i także dawały sobie rade. Są lekkie no i cena jednej to koszt około 50zł. Polecam i pozdrawiam ;)

Napisano

Proponuje jakieś semi-slicki typu Schwalbe Cx Comp. Mają wkładkę antyprzebiciową, co się przyda w mieście. Nie wiem tylko co rozumiesz przez lekkie i w przystępnej cenie.

Napisano

Karma odpada - zbyt terenowa. Myslalem wlasnie o jakis semi-slickach i faktycznie CX COMP wyglada zachecajaco zarowno wagowo jak i cenowo.

Napisano

Bardzo popularne ostatio Kenda SBE. Bardzo lekkie (poniżej 500g w wersji 1.95). Cena- nie więcej niż 80zł/szt. W stosunku do kół ich cena nie jest jakoś wygórowana.

Napisano
Karma odpada - zbyt terenowa.

karma nie jest wcale mocno terenowa, taki agresywny wygląd ma tylko na zdjęciach. W rzeczywistości klocki są niskie i gęsto rozmieszczone, co sprawia, że na asfalcie toczą się lekko. No i mają naprawdę niezłą wagę :)

Ew. coś takiego http://allegro.pl/it..._95_27_tpi.html . Dość lekkie jak na drutówki, dobra przyczepność i bardzo niskie opory toczenia. Sam przejechałem na takich 2 sezony, teraz je dokańczam :P.

Ignitory w takich warunkach to nieporozumienie... Toż to opona stricte terenowa, na asfalcie jazda nimi nie jest zbyt komfortowa (żeby nie powiedzieć masakra).

SBE już prędzej bo jej bieżnik nie stawia zbyt dużych oporów, acz też nie jest to imho wybór optymalny.

Myślę że te oponki powinny się sprawdzić, ale wybór należy do Ciebie ;) :

-Kenda Karma: w terenie ok, na asfalcie trochę gorzej, choć zdecydowanie bez tragedii, niezbyt duże opory, leciutka, trochę głośna

-Kenda Kobra: sprawdzony semislick, typ bardziej na asfalt, gdzie spisuje się bardzo dobrze, ale w lekkim terenie myślę, że też sobie poradzi, acz tutaj ustępuje Karmie i pozycji nr 3

-Schwalbe Smart Sam: uniwersalna oponka, sprawdzi się dobrze zarówno w lekkim terenie jak na asfalcie, niskie opory, trwała, choć z tego zestawu to będzie najcięższa oponka, więc nieco więcej siły będzie trzeba włożyć na jej rozpędzenie, ale podkreślam że nie jest to superkloc, więc również nie powinno być z tym problemu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...