lesioek Napisano 28 Marca 2010 Napisano 28 Marca 2010 Witam wszystkich na forum - to mój pierwszy post. Proszę o wasze opinie - czy warto czekać na nowego Rockridera 8.2? Według specyfikacji nowy model (ma pojawić się w maju/czerwcu w sklepach ) zamiast Reby Race ma mieć Manitou RSeven , zamiast Avid Juicy 5 ma mieć Avid Elixir 5. Reszta raczej ta sama. Cena też podobno ta sama. Czekać czy nie warto? Temat o tyle gorący że niewiele w Polsce zostało już tych starych 8.2 rozm M . A propo rozmiaru? Nie wydaje wam się że ramy Rockraidera 8.1 i 8.2 sa stosunkowa krótkie? W 18 tce Gianta XTC górna rura ma 595 mm a w Rockriderze 18" tylko 580 mm?
lesioek Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 100 wyświetleń i naprawdę nikt nie ma zdania o manitou R7 czy Avid Elixir 5? Do posiadaczu rockridrer 8.1 lub 8.2 : nie wydaje wam się że jest krótszy niż inne rowery , braliście rozmiar sugerowany przez producenta czy może większy?
porcupine Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Reba charakteryzuje sie wyższą kulturą pracy ale R7 powinien być lżejszy, co do ramy to może po prostu jest bardziej do jazdy turystycznej a nie sportowej
Rulez Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Rockrider 8.2 nie jest krótszy niż inne rowery, generalnie większość ram ma taką rozmiarówkę(np. Author, Kellys, Scott, Orbea). To Giant, oraz np. Trek mają dłuższe niż stndard ramy, i teraz wszystko zależy od preferencji kupującego (ja np. wolę dłuższe) Co do osprzętu, nie wydaje mi się że warto czekać na nowy model.
Schwefel Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Zdecydowanie nie warto czekać. R7 nie pracuje lepiej od Reby, imho gorzej i bardziej otępiale a Elixiry są bardziej awaryjne od Juicy.
Rulez Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Co do otępiania, to nie jestem taki pewny , w tym roku Manitou mają nowe tłumiki, i chyba nie ma jeszcze jakichś miarodajnych opinii na ich temat.
Pojarka Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Warto czekać elixiry są zdecydowanie lepsze od Juicy
Vieri Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Ale R siódemeczka wagowo zachwyca A jeszcze po tuningu mniam mniam
lesioek Napisano 31 Marca 2010 Autor Napisano 31 Marca 2010 Dzięki za opinie. Coraz bardziej przekonuje się żeby brać 8.2 na Rebie. Znajomy który jeździł na starej R7 też mówił że jest jest mniej sztywny niż Reba na której jeździ i innego na razie nie chce , chociaż coś mu w niej cieknie.Podobno Rebę trudniej ustawić , zobaczymy. Hamulce będą może miały gorszą modulację, trudno. Co do geometrii pewnie macie rację , jestem przyzwyczajony do bardziej sportowej , zawsze leżałem na kierownicy a później mnie plecy narywały. Teraz jeszcze tylko decyzja banku czy kredyt dadzą bo na razie to mnie tylko na 8.1 stać.
lesioek Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Napisano 19 Kwietnia 2010 No i jest. Nie czekałem. Kupiłem teraz 8.2. Nie pisałem nic wcześniej, żeby nie zapeszać. Jest kupiony to się mogę cieszyć, tylko jeszcze musi przyjechać zza Odry z Dortmundu. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.