Skocz do zawartości

[buty] Scott Team vs Shimano M182n

Denek

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Znalazło się trochę grosza i zamierzam kupić sobie nowe buty pod SPD. Jeżdżę w MTB.

Znalazłem w sumie dwa ciekawe modele (maksymalna kwota 350zł):

Scott Team 2009 (http://allegro.pl/item975640218_buty_sportowe_scott_team_2009_czarne_r_42.html)

Shimano SH-M182N (http://allegro.pl/item975639396_buty_shimano_mtb_sh_m182n_cena_det_576zlczarne.html)

Mieliście/macie do czynienia z tymi butami? Cena podobna, pieniędzmi nie sram i chciałbym kupić obuwie dobrej jakości. Do tej pory miałem buciki Scotta i nie narzekałem, ale niestety ktoś mi je podwinął.

Stałem przed podobnym wyborem pod koniec zeszłego roku.

Scott'y można znaleźć taniej. Poszukaj - kilka miesięcy temu kosztowały u mnie jakieś 230zł. Dla mnie były jednak za szerokie - nie mogłem tak zapiąć, żeby nie latały.

Jak kupowałem butki, super wygodne były dla mnie też Specialized'y - polecam przymierzyć :thumbsup:

Sam wybrałem buty z drugiego link'u, który podałeś. Shimano są dla mnie wygodne i jako jedyne, mają klamrę, dzięki której zapomnisz o nich po zapięciu. Jestem też super zadowolony, jeżeli chodzi o ich sztywność. Polecam ;)

• 2 tygodnie później...

mam pro carbon i muszę przyznać że to marna chińszczyzna :thumbsup:

ostatnio nie wytrzymałem i musiałem tuningować w jednym "język". w jednym jest ok ale w drugim już jest on dłuższy o jakiś 1cm. przy dłuższej jeździe było to już mało wygodne ;)

też klamra w jednym i drugim jest w innym miejscu. w butach za te cene czegoś takiego się nie spodziewałem ;)

mógłby jedną pare robić ten sam chińczyk może byłoby ok ale tak nie jest.

też śmierdzą. niespełna godznia jazdy i muszę je zdejmować w mocno wentylowanej piwnicy. tam też je trzymam. po 5-6 godzinach w SiDi było nadal suchutko milutko. no ale Scott to sam plastik w dodatku kiepsko wentylowany :down:

poza tym są miękkie. znaczy mają dużo wyściółki. są dzięki temu bardzo wygodne, nic nie gniecie ( poza tym językiem który już naprawiłem ), nie obciera ale nie czuć takiego powiązania z rowerem jak w SiDi.

Ja od 4 lat jeżdżę w butach Scotta, mogę o nich powiedzieć, że są warte pieniędzy jakie na nie wydałem, sztywne, zapięcia na rzepy mimo swojego wieku nadal bardzo mocno trzyma, nigdy nie zdarzyło mi się aby but się rozpiął, prędzej z zatrzasku się wypnie niż rzep puści, jak nabierze się błota w bieżnik wystarczy raz puknąć o pedał i są czyste, najważniejsze przy kupnie przez internet rozmiary pokrywają się z innymi butami sportowymi adidasa, czy pumy. A co do wentylacji to fakt w upalne dni stopa jest mokra, ale miejscowo, czyli tam gdzie jest siatka jest sucho a gdzie jest pełny materiał jest mokro, w wietrzne dni zdarza się czuć wiatr między paluchami.

może 4 lata temu produkowali je na tajwanie...

miałem już Shimano, AXO, SiDi. różne były. AXO jako model turystyczny były ciężkie i miały mało sztywną podeszwę. SiDi skutkiem braku wyściółki przy dłuższej jeździe były niewygodne. Shimano się rozwiązywały i były brzydkie...

ale używałem i było ok. może dlatego że nie wydałem na żadne z nich tyle pln-ów co za Scotty. bo to były źle wydane pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...