Skocz do zawartości

[Trening] 1000 km za 5 m-cy

meoplus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Za 5 miesięcy planuję sobie wyprawę do BUDAPESZTU.

Jestem średniakiem z dużym zapałem... Mam więc pytanie jaki trening aby nabrać formy :-)

Na razie jeżdzę dziennie od początku marca po 20-30 km / średnia prędkość ok. 20 km/h

Z góry dzieki za porady doświadczonych kolegów...

czesc,

na pewno musisz zacząć od zrobnia "bazy", wytrzymałości. Czyli treningi w strefie tlenowej, zwykle puls do 140, możliwość swobodnej rozmowy podczas jazdy, teren raczej płaski lub z małymi pagórkami.

Przejeżdizłeś miesiąć, powiedzmy ze sie wprowadziłeś, tyłek już nie boli itd :D . Teraz zacznij jeżdzić dłuższe trasy. Czas zwiększaj powoli, zacznij od 2h aby dojść do 4 a nawet 5h treningu. Ale nie codziennie bo sie zakatujesz. Poczytaj o pojęciu superkompensacji i proopnuje zębyś zakupił sobie pulsometr. Polecam Donnay za około 35 zł masz wyśmienity (czytaj optymalny) sprzet. Sam mam taki juz ponad 2 lata i służy mi cały czas do biegania, roweru i ćwiczeń siłowych.

Na początek to tyle, można jeszcze jakieś suplementy wprowadzić ale to jeszcze nie ten etap wtajemniczenia... :voodoo:

Kiedy bedziesz w stanie przejechać te 4h bez większch problemów to moższe zacząć ćwiczyć siłę poprzez bardziej intensywne treningi np. po traktach leśnych, do 2,5h, wymagajace dobrej techniki (szybkie zjazdy) i właśnie siły. Ale nie zapominając o treningach na baze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...