meoplus Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam, Za 5 miesięcy planuję sobie wyprawę do BUDAPESZTU. Jestem średniakiem z dużym zapałem... Mam więc pytanie jaki trening aby nabrać formy :-) Na razie jeżdzę dziennie od początku marca po 20-30 km / średnia prędkość ok. 20 km/h Z góry dzieki za porady doświadczonych kolegów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 trening wytrzymalosciowo-silowy do 80%hr max, powinienes dac rade 4-5dni z rzedu robic po ok 150km, co da jakies perspektywy na bezstresowe gibanie z bagazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Co 2 dni dodawaj sobie po 15-30 minut dluzszej jazdy az dojdziesz do np. 150km kilka dni z rzędu jak kolega wyżej napisał. 2 dni odpoczynku w tygodniu powinny wystarczyc. A za 5 miesięcy będziesz koks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 czesc, na pewno musisz zacząć od zrobnia "bazy", wytrzymałości. Czyli treningi w strefie tlenowej, zwykle puls do 140, możliwość swobodnej rozmowy podczas jazdy, teren raczej płaski lub z małymi pagórkami. Przejeżdizłeś miesiąć, powiedzmy ze sie wprowadziłeś, tyłek już nie boli itd . Teraz zacznij jeżdzić dłuższe trasy. Czas zwiększaj powoli, zacznij od 2h aby dojść do 4 a nawet 5h treningu. Ale nie codziennie bo sie zakatujesz. Poczytaj o pojęciu superkompensacji i proopnuje zębyś zakupił sobie pulsometr. Polecam Donnay za około 35 zł masz wyśmienity (czytaj optymalny) sprzet. Sam mam taki juz ponad 2 lata i służy mi cały czas do biegania, roweru i ćwiczeń siłowych. Na początek to tyle, można jeszcze jakieś suplementy wprowadzić ale to jeszcze nie ten etap wtajemniczenia... Kiedy bedziesz w stanie przejechać te 4h bez większch problemów to moższe zacząć ćwiczyć siłę poprzez bardziej intensywne treningi np. po traktach leśnych, do 2,5h, wymagajace dobrej techniki (szybkie zjazdy) i właśnie siły. Ale nie zapominając o treningach na baze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.