lemih Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam wszystkich uczestników forum. Proszę o pomoc związaną z wymianą zębatki w wolnobiegu. Jak wiadomo, pomimo starań nie wszystkie przełożenia są jednakowo używane. Powoduje to szybsze zużycie niektórych zębatek. Czy orientuje się ktoś, gdzie można kupić poszczególne zębatki do tych wolnobiegów, w których można je wymieniać? (Na wszelki wypadek zaznaczę, że mówię o wolnobiegu a nie o kasecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Wolnobieg wymienia sie w całości a nie po zębatce Jak nie chcesz kupować to możesz zużyte zęby pod szlifować ale nowy wolnobieg waha sie w granicach 20-30zł wiec można kupić nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemih Napisano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Na ogół tak. Lecz ja mam wolnobieg w którym można zdjąć każdą zębatkę osobno (jak by nie było firmy shimano). Oczywiście mniejszy koszt (nieznacznie, ale zawsze) wymiany, to wymiana jednej zębatki. Problem w tym, że na allegro takowych nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 To, że idzie rozebrać wolnobieg, nie oznacza, że możesz kupić do niego koronki. Kup nowy z łańcuchem, lub kup taki sam i wymieniaj poszczególne koronki na nowe z nowego wolnobiegu. Osobiście nie widziałem. Temat wyedytowałem - regulamin pkt 2e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 To ja ci odpowiem, że takich zębatek nie znajdziesz, bo już mało kto jeździ na wolnobiegach a druga sprawa, że koszt takich zębatek przerósł by kilku krotnie koszt nowego wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemih Napisano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Dzięki za szybkie odpowiedzi. W zasadzie jest to rozwiązanie, lecz post pisałem by właśnie takiego uniknąć (kupna całego wolnobiegu). Zresztą i z tym jest problem, gdyż od dłuższego czasu nie widzę takich wolnobiegów. Mój wolnobieg ma przełożenia: 11-13-14-18-21-24-28. Jest nietypowy ze względu na zębatkę 11. Na ogół mają najmniejszą zębatkę 13 lub 14. Mózgowcy z shimano przekonstruowali wonobieg tak, że można było umieścić zębatkę 11 kosztem przeniesienia "słynnego" pierścienia z lewym gwintem i dołeczkami do punktaka do wnętrza wolnobiegu (niestety zrezygnowano tam z dołeczków ). No i jak trzy lata temu kupowałem go, to koszt wynosił nie 20-30 zł, lecz około 55 zł - cena jest wyższa, gdyż konstrukcja jest bardziej złożona. PS. Dzięki za korektę tematu - tak miał w moim zamyśle wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja bym sugerował pomyśleć o kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemih Napisano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 No tak, kaseta jet rozwiązaniem. Jednak zakup tego roweru odbył się według następujących założeń: min kosztów - max zysków z jazdy - w sezonie 3000 do 4000 w terenie - min powrotów pieszo - od czasu do czasu maraton (typu zawodowcy + amatorzy jak np. w Golubiu). Zatem kupiłem olprana z aluminiową ramą na sztywnym widelcu za 530 zł. Od razu zmiana suportu na maszynowe łożyska i sterów na stożkowe, V-brake na lepsze oraz łańcucha i właśnie wolnobiegu na opisany wyżej. Dopłaciłem ok 200zł i jak na razie oprócz konserwacji jest ok. Obecnie ze względów finansowych zmiana sprzętu nie wchodzi w grę. Problem ze zmianą zębatek dotyczy przyszłości, ale od roku śledzę allegro i nic, stąd ten post. W razie czego alternatywą jest również powrót do standardowego wolnobiegu - na nim także da się jeździć. Ale jak się rzekło: Kto pyta nie błądzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 To ja skorzystam i podepnę się do tematu, żeby już nowego nie zakładać. Mam kasetę XT i właśnie też mam problem z zużyciem się jednej z koronek. Niestety, po wymianie łańcucha na nowy przeskakuje on na jednej z najbardziej zużytych koronek. W związku z tym również chciałem się dowiedzieć, czy mogę wymienić tylko tą jedną koronkę? Wie ktoś czy można takową dostać w ogóle czy trzeba wymieniać całość? Koszt nowej kasety XT to ponad 150 zł i średnio mi się to w tej chwili widzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Można wymienić pojedynczo 4 najmniejsze. Pozostałe 5 jest na pająku i zdaje się, że nie można kupić zestawu zębatek na pająku poza całą kasetą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Te co są "luzem" mozna spokojnie dobrać w pierwszym lepszym internetowym sklepie rowerowym bądź stacjonarnym z lepszym osprzetem, jeżeli ta zębatka jest na pająku bądź zespolona z innymi(kasety bez pająka) to pozostaje wymiana całości lub zabawa w szlifowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Tu masz potrzebne koronki http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KORONKA+KASETY+CS-M760.html?PT=53035883&PZTA=8&HNT=T&PD=53010540&WSZDZ=T http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KORONKA+KASETY+CS-M760.html?PT=53035888&PZTA=8&HNT=T&PD=53010540&WSZDZ=T http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KORONKA+KASETY+CS-M760.html?PT=53035885&PZTA=8&HNT=T&PD=53010540&WSZDZ=T http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_KORONKA+KASETY+CS-M760.html?PT=53035884&PZTA=8&HNT=T&PD=53010540&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.