Skocz do zawartości
  • 0

cross a treking

Gość Marta

Pytanie

Gość Marta
Napisano

Jestem w trakcie wybierania roweru za ok 1000 - 1300 zl z przeznaczeniem glownie na wycieczki za miasto (miejski już mam). Szukam wśród rowerów cross i trekking. Trekking wydają sie dla mnie o tyle lepsze, że posiadają błotniki i światła. I tu mam pytanie do znawców :) Czy bardziej opłaca się kupić rower trekkingowy czy crossowy z dokupionymi błotnikami i oświetleniem? Rozumiem, że jest możliwość dokupienia tych elementów pasujacych do roweru crossowego, czy ten typ musi być "goły" :icon_confused:? A jeśli nie musi, to dlaczego w sprzedaży są tylko crossy bez świateł i błotników? I jeszcze takie ogólne ptanie: czy dla osoby, która będzie wykorzystywać rower do wycieczek za miasto ma jakieś szczególne znaczenie czy jest to rower crossowy czy trekingowy? Dziękuję z góry za odpowiedź:icon_confused:

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Można uznać, że rower crossowy to taki mix roweru górskiego i szosowego. Na asfalcie spisuje się lepiej niż górski, a i w lżejszym terenie da się pojeździć. Rower trekkingowy jest zaś przeznaczony głównie na wyprawy rowerowe. 

Zastanów się, czy potrzebujesz tego wszystkiego (bagażnik, błotniki) z roweru trekkingowego. Jeżeli nie, weź crossówkę i dokup to co potrzebujesz, w innym wypadku kup rower trekkingowy. Jest jeszcze kwestia wagi. Rower trekkingowy będzie cięższy od porównywalnego crossowego. Oczywiście, jeżeli doposażysz crossówkę, zbliży się do wagi trekkinga, ale warto o tym pamiętać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...