rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Mam pytanie dotyczące przerzutek i manetek, a właściwie całego mechanizmu: Czym się różnią modele Deore, Alivio i Altus? Bo na stronie Shimano nie jest to jakoś za bardzo wytłumaczone. Rozumiem, że to są różne klasy, a która z nich jest najlepsza? Albo najopłacalniejsza (cena/jakość)? Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie, bo jakoś niezbyt się w tym orientuję. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 altus<alivio<deore zależy do czego potrzebujesz przerzucajki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Planuję kupno roweru MTB i nie wiem z którymi przerzutkami kupić. Bo producenci często oszukują i np. dają jedną przerzutkę gównianą, a drugą dobrą. A który model Deore jest najlepszy do roweru MTB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Deore obsługuje 9 biegów alivio 8 altus 7 jeżeli masz troche money to zainwestuj w deore, tylko że jest do niego potrzebna kaseta 9-cio biegowa, nie wiem czy (lub jak) bedzie dialałać deore na innych kasetach, 9 biegów daje duze mozliwosci alivio to dosc dobra grupa ale nie nalezy od niej oczekiwać cudów altus, w sumie natansza z shimano nadajacych sie do "sportowej' jazdy, ujdzie nie sprzęt jest czynnikiem dającym wyniki tylko kolarz i jego silna wola (chociaż ma duże znaczenie ) jesli do roweru mtb to pomysysl o systemie shadow z 2010 r http://www.singletrackworld.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2009/02/shimano_deore-7-600x399.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Altus to prawie najniższy model w gamie shimano, alivio ostatni z napędem 8 rzedowym deore pierwszy 9 rzędowy. Czym sie różnią? No przede wszystkim Materiałami a co za tym idzie pracą, wagą i trwałością. Jeżeli chodzi o manetki one różnią sie wnętrzem a raczej systemem w jakim pracuje dana manetka. Im wyższy model tym płynniej pracuje jest bardziej ergonomiczny i przyjazny dla użytkownika i jego praca jest przyjemniejsza. Co do najlepszego stosunku cena jakość ma chyba alivio. Bardzo chwalona grupa w rozsądnej cenie (zwłaszcza starsze modele) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A modele Tourney? Które połączenie lepsze? 1. PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano Tourney TX50 PRZERZUTKA TYLNA Shimano Deore Shadow 2. PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO ALIVIO M412 PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO DEORE SLX M662 I czy te literki np. SLX albo TX i numery coś oznaczają czy po prostu są numerem modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Lepsze to 2 polaczenie, SLX to model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Mylisz pojęcia troszke Tourney to najniższa grupa wprowadzona nie dawno. SLX to grupa tak jak Tourney. Np grupa SLX model RD-M662 SGS albo grupa Tournej model RD-TX 51 Modele oznaczane TX, TY to najniższe grupy czesto pozagrupowe przerzutki. Połączenie na pewno 2 jest dużo lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A który model z Deore jest najwyższej jakości? Shadow? To pierwsze połączenie - jedna przerzutka jest bardzo wysokiej jakości, a druga najgorszej, tak? I która przerzutka ma większe znaczenie, jeśli chodzi o płynność jazdy? To czemu jest przerzutka Deore SLX? Czy to jest połączenie dwóch grup? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 W nowym deore jest tylko shadow o ile sie nie myle. Shadow jest inny niż standardowe przerzutki w kwestii konstrukcyjnej. Tak w tym pierwszym połączeniu masz przód kiepski model tył dobry model. Najważniejsza jest przerzutka tylna bo ona działa najczęściej i od niej zależy komfort pracy (głównie). Dlaczego deore ... pisać by można był i było ... Kiedyś nie było Deore, był Deore LX, Deore XT i XTR. Przed LX był STX i STX RC i grupa Deore je właśnie zastapiła (niestety). Teraz SLX zastąpił LX'a w MTB. Nie jest to połączenie dwu grup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Dzięki a jak to wygląda cenowo? W jakiej cenie mógłbym dostać zestaw przerzutek przód i tył, np. Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel134 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A ja się podłącze i tak troszkę z innej beczki... a mianowicie czy przy użyciu korby SS (SingleSpeed) jest jakieś ograniczenie w zastosowaniu ilości biegów z tyłu? I czy takie rozwiązanie jest opłacalne w jeździe w terenie? Pytam bardziej z ciekawości niż z chęci zastosowania. Wiem, wiem, że to nieodpowiedni temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Przerzutka 9 może śmigać z kasetą 8 jakby co. Sam jezdziłem na Lx z kasetą 8 alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Przerzutka 9 może śmigać z kasetą 8 jakby co. Sam jezdziłem na Lx z kasetą 8 alivio. No własnie, powiedzenie że do Deore musisz mieć kasetę 9 biegową jest nieco na wyrost. Deora mogła by pracować jako napinacz łańcucha w SS, nie widzę konieczności stosowania biegów w ogóle. U mnie na 7 rzędowym wolnobiegu Deore jest i działa. To ile biegów obsłuży to są możliwości a nie konieczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Z 6 biegami tez by smigala, kwestia regulacji. PS. sorry za brak polskich znakow ale klawiatura sie mi zepsula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A ja się podłącze i tak troszkę z innej beczki... a mianowicie czy przy użyciu korby SS (SingleSpeed) jest jakieś ograniczenie w zastosowaniu ilości biegów z tyłu? I czy takie rozwiązanie jest opłacalne w jeździe w terenie? Pytam bardziej z ciekawości niż z chęci zastosowania. Wiem, wiem, że to nieodpowiedni temat. Raczej niema ale duże prekosy jaki tam wystąpią szybko zużyją napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 W jakiej cenie mógłbym dostać zestaw przerzutek przód i tył, np. Deore? A wracając do mojego tematu, to w jakiej mniej więcej cenie mógłbym dostać cały zestaw Shimano Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Tourney to najniższa grupa wprowadzona nie dawno. Tourney był na pewno w 2002 roku, nie wiem jak wcześniej bo nie dysponuję starszym katalogiem. Więc chyba nie tak niedawno A wracając do mojego tematu, to w jakiej mniej więcej cenie mógłbym dostać cały zestaw Shimano Deore? Allegro i Google Twoim przyjacielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowynoob Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Już wszystko wiem W sklepie Centrum Rowerowe cały osprzęt Shimano Deore, łącznie z manetkami, kasetą i mechanizmem korbowym za 725 zł. Shimano-FC M590 22/ 32/ 44 175mm czarna - korba Shimano-BR M590 V-Brake czarne MTB komplet na 2 kola - hamulce V-Brake Shimano-BL M590 Klamki Hamulcowe v-brake czarne 2010 - klamki hamulcowe Shimano-SL M590 czarne 3x9 manetki DEORE 2010 - manetki Shimano-FD M590 Top Swing Deore 2010 - przerzutka przednia Shimano-RD M592 czarna SGS DEORE Shadow 2010 - przerzutka tylnia Shimano-zestaw kaseta Deore i łańcuch rowerowy Deore, CS HG50 11/ 32 + CN HG53 114 og. - kaseta i łańcuch Dzięki za pomoc a może macie jeszcze jakieś uwagi do tego zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Najpierw pytasz o przerzutki, a teraz wyjeżdżasz z całą grupą osprzętu. Zastanów się do czego ma ci służyć rower i ile masz pieniędzy do wydania, bo od tego głównie zależy zakup osprzętu. Jeśli chodzi o hierarchię grup podzespołów do rowerów górskich na sezon 2010 zaczynając od najwyższej wygląda to tak: XTR, Deore XT, SLX, Deore, Alivio, Acera, Altus, Tourney (choć ten ostatni rzadko kiedy jest podawany jako grupa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Tourney był na pewno w 2002 roku, nie wiem jak wcześniej bo nie dysponuję starszym katalogiem. Więc chyba nie tak niedawno Ba ! Był nawet w 1992 roku. STX zaś ostatni raz był w 1999 roku, a w 2000 pojawiło się Deore. STX był w różnych wersjach: STX; STX RC; STX Standard; STX Special Edition. Była jeszcze grupa Exage tylko nie pamiętam czy należała na pewno do MTB. Tourney (choć ten ostatni rzadko kiedy jest podawany jako grupa). ...i często mylona z oznaczeniem SIS. Ktoś tam wyżej, napisał, że przerzutki przeznaczone do pracy z napędami 9 rzędowymi będą pracować z 8,7 i niżej fakt, ale warto też napomknąć, że przerzutki przeznaczone do pracy z napędami 8 rzędowymi będą również pracować z 9 rzędowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Exage należało do szosy, o ile się nie myle. Do MTB był jeszcze chyba positron, ale chyba go zaczęli produkować w 1986... A że się pochwalę, mam jeszcze niezniszczalne manetki stx rc special edition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.