speq Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 Witam wszystkich Poznaniaków Zastanawiam się, jak najlepiej uderzyć na WPN z Poznania od strony starołęki? Jakieś proponowane opcje przejazdu? Najlepiej jakieś oznaczone szlaki Dzięki
Vantage Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 Masz dwie opcje dojazdu. Ze starołęki śmigasz Starołęcką do Poznańskiej aż do Mostowej w Rogalinku. Tam w prawo do Mosiny, dalej do WPN (po drodze fajny asfaltowy, 1 km podjazd pod Osową górę). Trasa ta w 100% jest asfaltowa, czyli paskudna Można ją urozmaicić, gdy w Wiórku odbijesz w prawo na osiedle, i potem drogą przez las dojedziesz również do Mostowej. Jest to drogs równoległa do Poznańskiej. Natomiast osobiście polecam Ci trasę wzdłuż Warty. Ze Starołęki, przez Dębinę przebijasz się do Dolnej Wildy. Śmigasz do Lubonia, i zaraz za autostradą, jak wjeżdżasz do Lubonia masz Żabkę (sklep) po lewej. I właśnie przy tej Żabce zaczyna się niebieski szlak rowerowy. Miejscami ciut techniczny, bo z roku na rok skarpa wzdłuż Warty się zmniejsza Ale to dla mnie jedyna, słuszna droga do WPN-u. Wyjedziesz w Puszczykowie, na ulicy Ratajskiego, niedaleko słynnej lodziarni Potem już z Puszczykowa można śmignąć bezpośrednio do WPN Jeziory. Jezioro Góreckie czy Jarosławiec, piękne tereny.
speq Napisano 27 Marca 2010 Autor Napisano 27 Marca 2010 A jakieś konkretne szlaki polecasz w WPN czy raczej tam gdzie oczy poniosą?
Vantage Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 http://www.wielkopolskipn.pl/ -> patrz szlaki turystyczne. Ja raczej jeżdżę, gdzie nogi poniosą, ale też znam te okolice dosyć dobrze, ponieważ, za młody większość weekendów jeździłem tam z Rodzicami, potem już sam eksplorowałem na sprzęcie rejony. Wszystkie szlaki są oznaczone, więc zgubić się nie idzie
miskov17 Napisano 28 Marca 2010 Napisano 28 Marca 2010 Co do wpn'u polecam http://www.cyklista.ovh.org/wpn.html I podpisuję się pod drogą brzegiem Warty, gdy pierwszy raz tamtędy jechałem uśmiech nie znikał z mojej twarzy przez całe 10km. Jedna z najlepszych ścieżek w wlkp. A ze starołęki to masz rzut beretem...
speq Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Jeśli szczy Góry Osowa jest obok tych zabudowań Aquanetu (wyżej się wjechać nie da, później jest tylko z góry w każdą stronę ) to mogę powiedzieć, że tam byłem Jest się gdzie wdrapywać
Vantage Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Tak, to jest to miejsce Mogłeś zaliczyć jeszcze słynną "ściankę"!
speq Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 W którym miejscu jest ta ścianka? Pierwszy raz tam byłem, więc nie wiem gdzie co jest... Jeszcze nie wiem
speq Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 Zaznaczy ktoś początek dokładniej na Google Maps? Będzie łatwiej dla laików jak ja
miskov17 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=52.24952,16.845002&daddr=&hl=pl&geocode=&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=16&sll=52.247168,16.844637&sspn=0.00871,0.022724&ie=UTF8&z=16
Pyradox Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 kto by się tam przejechał na jakąś wycieczkę, np w niedzielę najbliższą?
Madzinek Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Ja szukam kogoś do przepedałowania Szlaku Nadwarciańskiego ;-)) Jakoś wszyscy znajomi są za wygodni niestety...
TocaS Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Również mam plany na szlak nadwarciański odcinek zachodni 122km, spokojnie mogę z Pń do Międzychodu i z powrotem jechać.
mdepesz Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 mozna gdzies znalezc opis tego nadwarcianskiego szlaku rowerowego albo jakas mapke? Zakladajac ze prowadzi z Poznania do Miedzychodu, to czy istnieje mozliwosc powrotu pociagiem do Poznania?
Madzinek Napisano 30 Czerwca 2010 Napisano 30 Czerwca 2010 Startuję z Górczyna Mapkę-polecam wersję papierową top mapy "Nadwarciański Szlak Rowerowy" odcinek zachodni 1:75 000. Nadal nie mam kogo przykolegować na tą małą ekspedycję.
Color Napisano 30 Czerwca 2010 Napisano 30 Czerwca 2010 Nadal nie mam kogo przykolegować na tą małą ekspedycję. Co prawda nie cały szlak nadwarciański, ale jakbyś chciała wyskoczyć na wycieczkę do WPN to odezwij się tutaj: http://www.growi.cp5.win.pl/forum/viewtopic.php?t=319
TocaS Napisano 30 Czerwca 2010 Napisano 30 Czerwca 2010 Startuję z Górczyna Mapkę-polecam wersję papierową top mapy "Nadwarciański Szlak Rowerowy" odcinek zachodni 1:75 000. Nadal nie mam kogo przykolegować na tą małą ekspedycję. ...a kiedy, jaki odcinek i jaką prędkością średnią ?
Madzinek Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 ...a kiedy, jaki odcinek i jaką prędkością średnią ? Chciałam wyjechać 23 lipca, trasa Poznań-Oborniki-Obrzycko-Wronki-Ostroróg-Szamotuły-Poznan. ;-) A prędkość- lajtowo, czyli jakies 25-30,od roku śmigam bez licznika, takze trudno mi już to doprecyzować
TocaS Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 No trzeba się w takie ustrojstwo jak licznik uzbroić W terenie jeśli wyjdzie te minimum 24-26 to jestem za jak najbardziej. Można by się też ustawić gdzieś z rana na malcie. Bo chętnie pokrążył bym sobie tam dookoła. Trenujesz może jakoś regularnie czy tylko tak dla przyjemności ?
Madzinek Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Licznik mnie wkurzał,bo ciągle chciałam dalej i dalej, więcej i więcej... już drugi raz nie założę A jeżdżę... regularnie dla przyjemności.;-))) Od pół roku mam typowo miejski rowerek, zatem piaski pustyni niestety mi już odpadają. ;-) Generalnie minimum 60 km/ dziennie, 4-6 razy w tygodniu. Gdy mam "wolne"-w większości w woj. lubuskim Cudowne tereny dla rowerowo niewyżytych.
TocaS Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 To bardzo ładnie, ja do pracy i z pracy czasami po pracy, a w weekendy z grubej rury . Przeważnie jeżdzę dla treningu, ale zdarza się i dla samej przyjemności.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.