Skocz do zawartości

[wpn] którędy najlepiej?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich Poznaniaków :thumbsup:

Zastanawiam się, jak najlepiej uderzyć na WPN z Poznania od strony starołęki?

Jakieś proponowane opcje przejazdu? :icon_wink:

Najlepiej jakieś oznaczone szlaki :)

Dzięki

Napisano

Masz dwie opcje dojazdu. Ze starołęki śmigasz Starołęcką do Poznańskiej aż do Mostowej w Rogalinku. Tam w prawo do Mosiny, dalej do WPN (po drodze fajny asfaltowy, 1 km podjazd pod Osową górę). Trasa ta w 100% jest asfaltowa, czyli paskudna :)

Można ją urozmaicić, gdy w Wiórku odbijesz w prawo na osiedle, i potem drogą przez las dojedziesz również do Mostowej. Jest to drogs równoległa do Poznańskiej.

Natomiast osobiście polecam Ci trasę wzdłuż Warty. Ze Starołęki, przez Dębinę przebijasz się do Dolnej Wildy. Śmigasz do Lubonia, i zaraz za autostradą, jak wjeżdżasz do Lubonia masz Żabkę (sklep) po lewej. I właśnie przy tej Żabce zaczyna się niebieski szlak rowerowy. Miejscami ciut techniczny, bo z roku na rok skarpa wzdłuż Warty się zmniejsza :) Ale to dla mnie jedyna, słuszna droga do WPN-u. Wyjedziesz w Puszczykowie, na ulicy Ratajskiego, niedaleko słynnej lodziarni :icon_wink:

Potem już z Puszczykowa można śmignąć bezpośrednio do WPN Jeziory. Jezioro Góreckie czy Jarosławiec, piękne tereny.

Napisano

http://www.wielkopolskipn.pl/ -> patrz szlaki turystyczne.

Ja raczej jeżdżę, gdzie nogi poniosą, ale też znam te okolice dosyć dobrze, ponieważ, za młody większość weekendów jeździłem tam z Rodzicami, potem już sam eksplorowałem na sprzęcie rejony.

Wszystkie szlaki są oznaczone, więc zgubić się nie idzie :P

Napisano

Jeśli szczy Góry Osowa jest obok tych zabudowań Aquanetu (wyżej się wjechać nie da, później jest tylko z góry w każdą stronę ;) ) to mogę powiedzieć, że tam byłem ;) Jest się gdzie wdrapywać :)

Napisano

W którym miejscu jest ta ścianka? Pierwszy raz tam byłem, więc nie wiem gdzie co jest... Jeszcze nie wiem :)

Napisano

Zaznaczy ktoś początek dokładniej na Google Maps? :) Będzie łatwiej dla laików jak ja :)

Napisano
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=52.24952,16.845002&daddr=&hl=pl&geocode=&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=16&sll=52.247168,16.844637&sspn=0.00871,0.022724&ie=UTF8&z=16

• 2 miesiące temu...
Napisano

mozna gdzies znalezc opis tego nadwarcianskiego szlaku rowerowego albo jakas mapke?

Zakladajac ze prowadzi z Poznania do Miedzychodu, to czy istnieje mozliwosc powrotu pociagiem do Poznania?

Napisano

Startuję z Górczyna :rolleyes: Mapkę-polecam wersję papierową top mapy "Nadwarciański Szlak Rowerowy" odcinek zachodni 1:75 000.

Nadal nie mam kogo przykolegować na tą małą ekspedycję. :D

Napisano

Startuję z Górczyna :D Mapkę-polecam wersję papierową top mapy "Nadwarciański Szlak Rowerowy" odcinek zachodni 1:75 000.

Nadal nie mam kogo przykolegować na tą małą ekspedycję. :D

...a kiedy, jaki odcinek i jaką prędkością średnią ?

Napisano

...a kiedy, jaki odcinek i jaką prędkością średnią ?

Chciałam wyjechać 23 lipca, trasa Poznań-Oborniki-Obrzycko-Wronki-Ostroróg-Szamotuły-Poznan. ;-) A prędkość- lajtowo, czyli jakies 25-30,od roku śmigam bez licznika, takze trudno mi już to doprecyzować :)

Napisano

No trzeba się w takie ustrojstwo jak licznik uzbroić ;)

W terenie jeśli wyjdzie te minimum 24-26 to jestem za jak najbardziej.

Można by się też ustawić gdzieś z rana na malcie. Bo chętnie pokrążył bym sobie tam dookoła.

Trenujesz może jakoś regularnie czy tylko tak dla przyjemności ?

Napisano

Licznik mnie wkurzał,bo ciągle chciałam dalej i dalej, więcej i więcej... już drugi raz nie założę :P

A jeżdżę... regularnie dla przyjemności.;-))) Od pół roku mam typowo miejski rowerek, zatem piaski pustyni niestety mi już odpadają. ;-)

Generalnie minimum 60 km/ dziennie, 4-6 razy w tygodniu. :P

Gdy mam "wolne"-w większości w woj. lubuskim :) Cudowne tereny dla rowerowo niewyżytych.

Napisano

To bardzo ładnie, ja do pracy i z pracy czasami po pracy, a w weekendy z grubej rury :icon_mrgreen: . Przeważnie jeżdzę dla treningu, ale zdarza się i dla samej przyjemności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...