Skocz do zawartości

[korba] zmiana na lepszą

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam rower Kross Level A2, w standardowej konfikuracji tj. korba i suport na "kwadrat", osprzęt shimano alvio.

Przymierzam się do wymiany napędu po zeszłym sezonie jako że denerwuje mnie wymienianie suportu (ze 3/4 razy wymieniałem).

Poradzilibyście jakie mam alternatywy jeżeli chciałbym zrezygnować z opcji "na kwardat" i co polecacie?

Aha, i jeszcze jedna sprawa: wymianę jakich rzeczy w rowerze pociąga za sobą taka zmiana? Tylko mechanizm korbowy?

Pzdr Paweł

Zmień sobie na octalinka: http://allegro.pl/item972073041_nowa_korba_alivio_fc_m410_czarna_octalink.html

Jeśli łańcuch nie jest mega wyciągnięty to nie powinieneś mieć problemów. Jeśli jednak jest już zużyty to przy okazji kaseta + łańcuch do wymiany. Ale to się tak często nie zdarza - korba łyka zdecydowanie lepiej "zużyte" łańcuchy niż kaseta.

Kup coś na octalink/ HT2. Z suportów na łożyskach maszynowych, to nie polecam ISISów. Miałem z korbą suntoura i na 5k km miał znaczne luzy, a na jakichś 6k km umarł całkowicie... Przyczyną są bardzo wąziutkie łożyska.

Teraz kupiłem korbę deore m590 i jest bardzo sztywna, wszystko wygląda solidnie. Co do trwałości suportu mogę wypowiedzieć się dopiero za rok, ale łożyska są dość duże i powinny sporo przejechać. Poza tym da się wymienić same łożyska, są różne patenty.:thumbsup:

Z wymianą mech. korbowego nic się dalej nie wiąże. Tylko regulacja przedniej przerzutki:icon_wink:

• Mod Team

Lepsze Hollowtech II , a długość mufy ma znaczenie. Do korby w systemie Hollowtech II dostajesz podkladki, jak masz mufę 68 to dajesz podkładki, a jak 73 to bez podkładek

Lepsze jest ale często bywaj problemy z łożyskami przez mufe bo tutaj wiele zalezy od pow. bocznej mufy co niema znaczenia we wkladach typu octa czy kwadrat.

• Mod Team

Nie miałem złych doświadczeń z H II. Łożyska wymienia się z pewnością trudniej niż cały wkład. Dla rowerzysty z dwiema lewymi i jedną krótszą ręką lepszy będzie kompakcik. :whistling:

dragon - wymiana łożysk 15zł(za komplet) zamienniki ,wymiana misek z łożyskami 40-50zł(za jedną stronę). No i wagowo H II wygrywa z wkładem.

W jednym i drugim przypadku potrzebny klucz do suportów.:P Częstotliwość wymiany uzależniona od waruneczków w jakich jeździsz i pary w nogach.

Witam!!!

Miałem korbę truvativa a tak dokładniej isoFlow [moim zdaniem]wielki chłam! :icon_wink: Po 1 tysiacu km 2 zębatki zamieniły sie w 8.Zaznaczam nie miałem zadnego dzwona!!Mało ludzi sobie chwali truvativa a szczególnie firex'a.

Mysle ze dobrym rozwiazaniem będzie SLX jest to sporo drozsza korba ale warta dopłaty sztywnosc jak i praca jest zdecydowanie lepsza niz w LX I DEORE..Te 2 korby praktycznie niczym sie nie roznia sztywnosc ta sama tylko tyle ze a połke lx jest wyzsza.Na twoim miejscu kupiłbym Deore jezeli nie chcesz wkładac sporo kasy w korbe.Pozniej mozesz dokupic blaty kompozytowe do deorki i bedziesz miał praktycznie nie do zajechania korbe!! :)

Pozdrawiam,miłego kupowania

Z HT II jest za dużo problemów

jakich? ;)

W zeszłym roku przesiadłem się z alivio kwadrat na deore hollowtech i jest ok. Wymiana łożysk to 14 złotych + robota serwisanta, który wie jak to działa i to wszystko.

Jednak jeśli masz więcej kasy, to gorąco polecam droższą korbę SLX.

Deore kosztuje ~240 pln w zależności od rocznika i waży około 990g

SLX kosztuje ~325 pln i waży o ponad 100g mniej czyli 895g

Dla porównania XT waży 865g, a kosztuje ~495 pln

SLX wypada najkorzystniej :)

Tak jak pisałem u góry! :)

Wybór trudny zgodzę sie ale trzeba usiasc i realnie pomyslec co sie bardziej opłaca a co nie.Co ma lepsze blaty itp..

Na twoim miejscu LX nie brałbym wogole pod uwage bo to DEORE!! Wiec masz Deorke i Slx a w tym pojedynku chyba nie trzeba pisac co wygrywa.Więc lepiej dozbieraj 100 i kupuj SLX ;)

Pozdrawiam!!

Albo zachowaj 100zł na blaty do deorki :thumbsup: Co do HT2, to wskazane jest splanowanie ramy( wyrównanie mufy specjalnym frezem) W lepiej wyposażonych serwisach nie powinno byc z tym problemu. Usługa taka w Łodzi kosztuje chyba 10zł, z założeniem korby 30zł. A tak z ciekawości, czy między deore, a SLXem jest jakaś zauważalna różnica w sztywności? Za jakiś tydzień, lub dwa pomacam SLXa, to będę wiedział co z czym:P

• Mod Team

No i wagowo H II wygrywa z wkładem.

Tu bym sie kłócił bo moja stara przedwojenna kobra wraz z wkładem (za 18zł) wazy tyle co deore wiec w tym przypadku jedyny plus to większa sztywność. WIec jak bym sie postarał i kupił naprawdę dobry suport to bym wagowo wyszedł lepiej od deore.

Jak ważyłem zestaw korba LX 572 plus suport XT wychodziłem lepiej jak LX HTII :D

Nie zgodzę się też z tym, że LX to to samo co Deore. ZAWSZE były różnice. A to LX miał Octalink a Deore nie, a to w LX weszły puste ramiona a w Deore nie.

Wybór należy co Ciebie kolego. Jak znajdziesz LX model 572 to ja osobiście bym się w ogóle nie zastanawial na Twoim miejscu tylko brał :)

• Mod Team

Pewnie chodziło o to, że co kiedyś było w LX, później było w Deore, i tak nowsze Deore było identyczne ze starszym LX-em. Poza środkową zębatką, która w LX była alu, a w Deore stalowa. Np. LX 572 to to samo co Deore 540, a LX 571 to Deore 510.

• 2 miesiące temu...

No i czas zacząć zmieniać osprzęt...

Po zmianie łańcucha kolejny już nie siadł a nie chce ryzykować że mi zacznie przeskakiwać stary w połowie 1200km wyprawy.

Stąd kolejne pytania: w serwisie koleś mi zaproponował żebym sobie zmienił kasetę/blaty na Alivio, i że nie warto się w sumie w nic lepszego bawić...Jak sądzicie, ma jakieś na magazynie?

Druga sprawa, z tyłu mam 8 rzędowe "cośtam" teraz. Da sie kupić jakomś dobrą 8rzędową kasetę jeszcze? Jakoś nie chce mi się jeszcze zmieniać tylniej przerzutki i manetki.

Trzecia sprawa. Prawdopodobnie jednak chciałbym zostać przy kwadracie puki co... W takim razie, tutaj też mam pytanie co najlepiej wybrać z rzeczy które są teraz dostępne (bo rozumiem że jak zostaje przy kwadracie, to nie musze zmieniać korb, tylko blaty)??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...