Janisław Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Przeca wszystko się da Kiedyś miałem okazję pojeździć Giantem XTC z założonym bombejrem z1 o 130mm skoku. Działało? - a jakże! A jak fajnie się na tym zjeżdżało
tobo Napisano 30 Marca 2010 Napisano 30 Marca 2010 Tobo, Minute z linku ma nowy tłumik Absolute Plus, który ma zupełnie inną charakterystykę pracy niż Absolute. W nowym tłumiku wzrósł komfort i czułość na małe nierówności, ale wskazane jest większe stłumienie amorka. Z rozręconym tłumieniem amorek zachowywal się trochę jak piłeczka pingpongowa. Tępota ,którą opisałeś wystepująca w Absolute, ustąpiła po założeniu Absolute Plus. Minusem Abolute Plus są niewielkie różnice pracy pomiędzy poszczególnymi pozycjami platformy- w praktyce użyteczne są pozycje 2,3,6,7. Pozostałe nic nie wnoszą. Oczywiście to moje subiektywne odczucia. Barwa, do El norte 120 to już przerost formy na treścią. Jeśli potrzebujesz od czasu do czasu większego skoku niż 100 mm to pomyśl o amorku dysponującym zdalną zmianą skoku ( system IT w Minute , lub Suntour Epicon XC TAD czy Talas w Foxie ) czy to zdanie wynikające z własnego doświadczenia? tępota wg mnie wynikała raczej z rodzaju spręzyny (mars air) nie z pracy tłumika. może można byłoby to obejśc pytanie czy polski dystrybutor manitou dysponuje spręzynami negatywnymi róznej twardośći ciekawe czy wogóle dysponuje nimi ktokolwiek bo nawet producent na swojej stronie ma kompletny burdelik - mineciaki są do koła 26 cali dwa, nie ma ani słowa na temat wersji mrd, które to w sprzedaży ma velo
Mod Team durnykot Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 Tobo, mam wrażenie,że troszkę inczej zrozumiałem Twojego posta. Moje doświadczenia dotyczą róznic między tłumikiem Absolute i Absolute Plus. Nie miałem niestety ( jeszcze ) styczności z systemem MARS, chociaż mam nadzieje,że się to zmieni w niedługim czasie.Ale coś musi jednak być na rzeczy- wymiana tłumika na ABS+ drastycznie zmieniła charakter pracy amorka- jak napisałem wczesniej- amorek zyskal na czułosci i płynności pracy. Może więc opisana przez Ciebie tepota jest/była wypadkową pracy sprężyny i tłumika. Że się Tobo spytam, stwierdziłeś ,że mając wybór między Minute a RS wybrałbyś RS, natomiast czytając twoje doświadczenia z Minute odniosłem wrażenie,że byłeś dosyc zadowolonuy z Minutki (cyt. "mineciak zostaje. pasi pod kazdym względem i dla mnie konkurencji nie ma. "howgh. )? Why ?
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Marca 2010 Mod Team Napisano 30 Marca 2010 czy to zdanie wynikające z własnego doświadczenia? tępota wg mnie wynikała raczej z rodzaju spręzyny (mars air) nie z pracy tłumika. może można byłoby to obejśc pytanie czy polski dystrybutor manitou dysponuje spręzynami negatywnymi róznej twardośći ciekawe czy wogóle dysponuje nimi ktokolwiek bo nawet producent na swojej stronie ma kompletny burdelik - mineciaki są do koła 26 cali dwa, nie ma ani słowa na temat wersji mrd, które to w sprzedaży ma velo Brytyjski dystrybutor Fisher Outdoors posiada takie sprezyny. Niestety do mojego - Nixona - akuratnie wyjszly, nowa dostawa w polowie/pod koniec kwietnia. Jednak jak znam Wigwam to nie maja... Szacunek... I.
Barwa Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Brytyjski dystrybutor Fisher Outdoors posiada takie sprezyny. Niestety do mojego - Nixona - akuratnie wyjszly, nowa dostawa w polowie/pod koniec kwietnia. Jednak jak znam Wigwam to nie maja... Szacunek... I. teraz wszystkim się velo zajmuję w wigwamie to już chyba tylko je serwisują bo co się ich nie zapytam to odsyłają do velo co do strony manitou to tam jest jeszcze kolekcja 2009 chyba ze ja źle szukam(strona .com)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.