Hajto Napisano 26 Marca 2010 Napisano 26 Marca 2010 Witam wszystkich na początku.Mam mały dylemat związany ze zmianą amortyzatora przedniego w ramie Giant Yukon Fx 3 rozmiar L.Mam możliwość rozliczyć w cenie seryjnego RS Dart-a 2 i zmienić na marzocchi dirt jumper 3 lub 2 na zwykłą oś 9mm,o skoku 120mm model z roku 2008.Waży podobnie do Rs Tora 318 U-turn Coil ,ale wydaje mi się lepszą propozycją od niej.Jazda typowo enduro,ostrzejsze xc bez większych skoków itp.Moja waga to 94kg.Pytanie,czy ten amortyzator będzie do takiej jazdy i tej ramy odpowiedni??Czy nie narazi główki ramy na większe obciążenia??Ps.Już miałem brać Bombera Xc 600 TST2 44,ale po tym,co wyczytałem o tych amorach skłaniam się do tego dirt jumpera. Widzę, że ma asystę powietrzną i pewnie będzie można sprawić dzięki niej,ze będzie chodził bardziej miękko,ale nie dobijał. O coś takiego mi chodzi. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz.
blair7 Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Nie bierz DJ on sie zupelnie nie nadaje do jazdy, mam takiego w jednym rowerze (owszem dziala pieknie) ale w gory srednio sie nadaje
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Napisano 29 Marca 2010 marzocchi to bentley wśród firm specjalizujących sie w amortyzatorach... Tak tak było do czasu bo ostatnio to raczej porażka a ni bentley DJ służy raczej do skakania i średnio sobie radzi z szybsza jazda po nierównym. Napisz jaki zasób pienieżny wchodzi w gre.
Schwefel Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 marzocchi to bentley wśród firm specjalizujących sie w amortyzatorach.wiec nawet sie nie zastanawiaj Ja bym powiedział, że taka Lancia, niby prestiżowy, dużo bajerów ale nikt tego nie kupuje i do tego się psuje
Hajto Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Witam.Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.Utwierdziły mnie w przekonaniu,żeby wycofać się z marzocchi.Zasób finansowy to około 800zł.Z tego względu zdecydowałem się na Rs Torę 318 SA model 2010.Ale jako,że zależy mi również na zwiększeniu skoku,chce ją przestawić w serwisie na 130mm.Pozostaje więc pytanie,czy pomijając zmianę geometrii,to czy taka zmiana nie wpłynie znacząco na wytrzymałość główki ramy (jak wyżej,Giant Yukon fx 3 roz.L)Na rowerze nie zamierzam skakać itp.Nic złego nie powinno się więc dziać.Ale z drugiej strony,ta rama byłą projektowana pod widelec o skoku 100mm,stąd wątpliwości.Pozdrawiam,i z góry dziękuję za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.