Skocz do zawartości

[zdrowie] drętwienie palców u stóp

RAFI1784

Rekomendowane odpowiedzi

Hej w tym sezonie zauważyłem ze dłuższa jazda po drogach objawia się u mnie drętwieniem palców u stóp. Oczywiście w terenie tego nie odczuwam- czy wam też to doskwiera, czym może to być spowodowane i jak temu zapobiegać? Oczywiście jeżdżę w butach SPD.

Moje typy które maja wpływ na drętwienie stóp to :

Siodełko, które może uciskać naczynia krwionośne – może zmieniałeś niedawno albo masz już „wysłużone”, nieprawidłowe ustawienie siodełka np. zadarte w góre.?

Pozycja na rowerze-w dużej mierze ciężar ciała spoczywa na siodełku ?

Wysunięcie sztycy za bardzo w góre.?

Ciasne buty ale pisałeś ze jeździsz w nich drugi sezon więc odpadają – Ew niewłaściwe ustawienie bloków, być może zmieniałeś ustawienie i masz np. za bardzo przesunięte do tyłu przez co nacisk jest większy bliżej śródstopia odcinając krążenie.?

Sprawdz czy spełniasz któreś z powyższych i daj znać.

Buty tak jak pisałem są na pewno dobre, bloki max wysunięte do przodu bo tak dobrze mi się rozkłada siła nacisku, hmm fakt faktem mam od tego sezonu nowe siodło, jest ustawione idealnie poziomo tak jak się zaleca, ale hmm czy to może być wina twardości? Bo to typowa deska... no i zastanawiałem się czy nie pochylić go minimalnie do przodu...

Co do wysokości to wydaje mi się że jest ok, mam minim ugiętą nogę gdy pedał jest na dole...

Buty tak jak pisałem są na pewno dobre, bloki max wysunięte do przodu bo tak dobrze mi się rozkłada siła nacisku, hmm fakt faktem mam od tego sezonu nowe siodło, jest ustawione idealnie poziomo tak jak się zaleca, ale hmm czy to może być wina twardości? Bo to typowa deska... no i zastanawiałem się czy nie pochylić go minimalnie do przodu...

Co do wysokości to wydaje mi się że jest ok, mam minim ugiętą nogę gdy pedał jest na dole...

Jeśli noge masz ugieta to wnioskuje ze ciezar ciala nie jest przesuniety do tyłu.

Sprawdz z ustawieniem siodła mysle ze to rozwiaze Twój problem, ew pozycz od kogos inne siodlo i sprawdz bo może to jest za twarde.

Ja naprzyklad musze mieć nos siodła lekko w dół a nie poziomo jak jest w książkach bo drętwieją mi pisanki ;p

bloki max do przodu to raczej nienajlepsze rozwiazanie dla kolan, z tego co zauwazylem, ludzie ktorzy odpadaja po sezonie smigaja wlasnie z blokami blisko palcow...pozniej ich sport to leczenie kolan, moze zbieg okolicznosci, choc nie sadze

przesuwanie siodla przod-tyl - a co to ma do dretwienia stop?

wg mnie palce dretwieja prawie na pewno przez buty w wyniku ucisku, albo przenoszonych drgan (monotonna jazda szosa)

popros moda o przeniesienie tematu, bo zalozyles, jakbys byl tu od wczoraj :)

Wiesz gdybym wiedział od czego to bym nie pytał- co do butów to nagle z sezonu na sezon wszytko się nie zmienia... tym bardziej że w nich jeżdziłem z tak samo ustawionymi blokami. Co do kolan to jeżdżę tak już n lat i wszystko z nimi w porządku..

Co do lokalizacji tematu, to już zgłosiłem dzięki za uwagę, nie wiem jak to się stało...

Mi kiedyś drętwiały stopy od zbyt ciasnej gumki w skarpetach. :D Spróbuj założyć skarpety bez uciskowe, albo przetnij gumkę jak Andrzej Grabowski w dniu świra. Kto widział to wie o co chodzi :P

Używam skarpetek rowerowych albo do biegania wiec bez uciskowe są :)

Co do dnia świra to pamiętam jak dzisiaj tę rozmowę na klatce schodowej:)

Trzeba uważać na chińskie skarpetki :)

Może trochę odbiegnę od tematu ale przypomniała mi się pewna anegdota z skarpetkami związana :P

Kolega kupił na giełdzie u chińczyka skarpety sportowe PUMA za bodajże 5zł, gdy wrócił do domu i je założył okazało się, iż skarpety po założeniu się rozciągnęły i jego oczom ukazał się napis PIUMA :D

Jestem za tym ze to wina siodla. Mnie tez dretwialy ... co najlepsze jedna noga prawa przy zle wyregulowanym siodle w plaszczyznie góra - dół. Nie przesowaj siodla do przodu ! To jak ma byc siodlo ustawione czy blizej kierownicy czy dalej wyznaczy kolano wzgledem osi srodka pedala ( patrz temat z wiszacym ciezarkiem ). Dretwienie stopy nie wiem czy dokladnie palcow moze tez byc spowodowane zlym ustawieniem bloku pod kontem pieta blizej korby lub dalej. Zauwazylem ze minimalne zmiany rowniez maja na to wplyw.

Wtrącę się, bo mam podobny problem. Mówicie, że może to być od tego, że ciężar jest za mało do tyłu przesunięty tak? Bo w szosie najpierw miałem mostek w górę, później mostek obróciłem w dół więc kierownica obniżyła się kilka cm. Więc samoistnie na kierownicy spoczywa większy ciężar. Czy to może być powód? Problem jest taki, że nie mam porównania, bo spdki założyłem po przekręceniu mostka w dół.

RAFI1784

W Rockriderze 8.1 aż do rozm. L kąt podsiodłówki ma 74* , więc jest stromy, nie powinieneś przesuwać siodła do przodu.

Pion opuszczony z kolana przy poziomym ustawieniu korby ma przechodzić przez oś pedału !

Właściwa wysokość siodełka (jeśli znasz wysokość nogi w kroku):

http://www.bikediscount.com/big/body_size2.html

viechooo

Założyłeś SPD więc zmusiłeś nogi do pracy w pozycji która może im poprostu nie odpowiadać, jazda z platformami pozwala na ułożenie nóg wedle uznania.

Inna sprawa to ułożenie tyłka względem siodełka - zmieniło się.

Zrób teraz trasę bez wpinania butów i będziesz miał odpowiedź.

• 10 miesięcy temu...

Ja mam podobny problem z tym, że na rowerze spinningowym. Buty rozmiarowo są dobre, siodełko ok, bloki ok, skarpetki ok, a przy większym obciążeniu i po ok 30 min. jazdy drętwieje mi cała lewa stopa. Prawa po godzinie i musze zejsc pochodzić trochę i znowu na jakiś czas jest ok. Jakies pomysły jak temu zaradzić? bądź zminimalizować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...