Skocz do zawartości

[lampka] Bocialarka 3.0 - Cree XP-G Inside

DominikM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dostałem w swoje ręce nową wersję Bocialarki - jako, że dosyć znacznie różni się od tego co było kiedyś to wrzucam mini reckę.

W porównaniu ze starą wersją mamy sporo +

+ dedykowana ładowarka (zamiast home made na kabelkach)

+ zmodyfikowany sterownik, z wgranym zabezpieczeniem przed rozładowaniem ogniwa

+ sprężynkę od strony sterownika

+ porządny włącznik

+ Cree XP-G R5

+ firmową optykę Ledila

Na - mamy nową wyższą cenę z historycznych 170 pln wersja 3.0 osiągnęła pułap 230 pln. Pytanie czy było warto ?

Jak toto świeci ?? W porównaniu Bocialarką 1.0 oczywiście :icon_mrgreen:

LOW

bocialow.jpg

MID

bociamid.jpg

HIGH

bociahigh.jpg

LOW

bocialow.jpg

MID

bociamid.jpg

HIGH

bociahigh.jpg

No teraz to ta lampka daje zadowalającą ilość światła :thumbsup:

W użytkowaniu bez specjalnych różnic - tylko tryby łatwiej się zmieniają. To znaczy po tym jak już się człowiek przyzwyczai do szybkiego dwukliku bo inaczej nie można czasem trafić w następny tryb.

Stroboskop - moim zdaniem bezużyteczny zbyt szybko miga i po jakimś czasie zmęczy nawet największego fana ultra-hiper błyskaczy. Autor zapowiedział, że się poprawi :whistling:

Generalnie jeśli już masz bocialarkę na pewno warto pomęczyć Bociana o update :woot: efekty będą widoczne goły okiem. B)

Dla nowych użytkowników - nadal najlepszy rodzimy produkt w stosunku jakość / cena na naszym rynku, w tej odsłonie jakość wykonania nie musi już być bilansowana bardzo niską ceną.

Napisano

Na którym kolimatorze robiłeś test - standardowym?

Nie mogę się dopatrzeć ile pociągnie na poszczególnych trybach. Czy też to może przetestowałeś?

Napisano

DominikM - mam pytanko do Ciebie.

Dzisiaj przyszła mi Bocialarka 3.0 i jedna rzecz mnie w niej niepokoi.Kolimator (ten odbłyśnik ) jest całkowicie źle wycentrowany. Styka się w jednym miejscu z obudową, natomiast po przeciwległej stronie jest pusta luka na ok 2mm. Tak chyba nie powinno być. Ten kolimator powinien być idealnie na środku, a wokół niego z każdej strony ok 1mm luki do obudowy. Jeździłem dzisiaj i latareczka świeci mocno. Ale nie mam pewności czy świeciłaby jeszcze lepiej, gdyby wszystko było ładnie wycentrowane. Może teraz mi trochę lumenów przez to ucieka. Sam nie wiem. Co mi radzisz ? Reklamować ?

Dodaję zdjęcie, gdzie wyraźnie widać, że jest krzywo - ZDJĘCIE

Czy to ma jakieś pozaestetyczne konsekwencje ? Czy latarka przez to gorzej świeci ?

Napisano

hm... no ale jest jeszcze wersja 2.0 którą ja mam, pytanko brzmi jak oceniasz róznice między nią a 3.0

na pewno dioda się zmieniła, w wersji 2.0 jest ssc p4.

Napisano
Dodaję zdjęcie, gdzie wyraźnie widać, że jest krzywo - ZDJĘCIE

Czy to ma jakieś pozaestetyczne konsekwencje ? Czy latarka przez to gorzej świeci ?

Spokojnie, faktycznie świadczy to tylko o niestarannym wykonaniu, i nie ma żadnego wpływu na jakość świecenia (dioda jest centralnie w reflektorze i nic nie zasłania jego powierzchni).

Napisano

nie wiem czy nie ma to znaczenia - przecież to optyka decyduje o jakości pracy tak samo jak dioda?

nosiłbyś okulary w których szkło byłoby podszlifowane nie pod twoje żrenice? :icon_mrgreen: przecież optyk i okulista dokonują pomiaru rozstawu źrenic, widocznie ma to znaczenie dla prawidłowości funkcjonowania zespołu oko-soczewka :icon_mrgreen:

oczywiście to gdybanie na czuja, bo może w tym przypadku tolerancja nie jest az tak istotna...

Napisano

Tobo, to z przodu to jest tylko szybka ochronna, za skupienie światła odpowiada reflektot i jego ustawienie względem diody, gdyby szybka była zmatowiała to co innego, a tak nie ma żadnego wpływu.

Jeśli przyłożysz oko do szyby okiennej, a następnie przesuniesz je o 2 cm. w prawo/lewo to pogorszy się jakośc widzenia ?

Napisano

Juz od jakiegoś czasu przymierzam sie do kupna tej lampki tylko caly czas odstrasza mnie mocowanie do kierownicy. Da sie ja zamocować na kierownicy 25,4 zaraz koło mostka??

Napisano

ja to wszystko kumam - ale jesli dioda jest osadzona centrycznie a kolimator nie to przecież wtedy wiązka światłą nie jest rozpraszana tak samo we wszystkie strony??.

pytanie dotyczyło nie szybki tylko właśnie elementu układu optycznego (a na niego składają sie przecież dioda, soczewka i kolimator?)

Napisano

Za takie duże pieniądze chyba można oczekiwać, że lampka powinna być wykonana starannie.

Poczekam aż swoją opinię na temat bocialarki, którą otrzymałem wyrazi DominikM, bo on jest specjalistą w tym temacie.

Napisano

Pwenie, że latarka ma być wykonana starannie, i o tym napisałem :

"faktycznie świadczy to tylko o niestarannym wykonaniu" :icon_wink:

pytanie dotyczyło nie szybki tylko właśnie elementu układu optycznego (a na niego składają sie przecież dioda, soczewka i kolimator?)

Tobo

Tam jest poprostu - dioda - reflektor - szybka (płaska)względem niej przesuniętym jest reflektor.

Napisano

Lukasz71, kolimator jest centrowany według leda - u ciebie led z podłożem nie został wklejony idealnie co odbija się na położeniu kolimatora :confused: (co jest znacznie lepiej widoczne od położenia leda). Nie ma to jednak wpływu na to jak lampka świeci o ile kolimator nie jest zasłonięty przez obudowę :icon_wink:.

tobo, nie miałem wersji 2.0 w rękach - powinna być 15-20% jaśniejsza od 1.0 ale są to tylko moje spekulacje na podstawie specyfikacji, na pewno widoczny będzie skok pomiędzy 2.0 a 3.0 ponieważ w najlepszym wypadku SSC P4 a binu U2 przy prądzie 900mA dawały ponad 200 lumenów a obecnie stosowane Cree XP-G bin R5 daje ponad 300 :)

Sol, tak optyka standardowa - Ledil LXP-D (łatwo je rozróżnić D jest szroniona a RS gładka). Nie robiłem testów run-time generalnie czasy powinny być podobne pomiędzy wersjami bo zmienia się głównie wydajność ledów. Jak znajdę trochę czasu (kilka-kilkanaście godzin w sumie) to ściągnę charakterystykę czas/prąd.

Napisano
Lukasz71, kolimator jest centrowany według leda - u ciebie led z podłożem nie został wklejony idealnie co odbija się na położeniu kolimatora (co jest znacznie lepiej widoczne od położenia leda). Nie ma to jednak wpływu na to jak lampka świeci o ile kolimator nie jest zasłonięty przez obudowę

Tobo

Chyba miałem rację :icon_wink:

Napisano

kipps - nie ma jak, nawet jeśli przełącznik by przerwał (czego nie zaobserwowałem w czasie testów ulicznych) to do zmiany trybu potrzeba 2 szybkich kliknięć :thumbsup:

Napisano

Wczoraj w nocy odbyłem test krytyczny mojej bocialarki 3.0 w wersji standard. Mianowicie wybrałem się do lasu nad jeziorem. Jest to bardzo techniczna, wąska, kręta trasa z mnóstwem wystających korzeni, ostrych zakrętów i małych wąwozów. Bocialarka spisała się rewelacyjnie :). Dałem radę bez problemu przejechać spokojnie tą trasę :) . Była to moja pierwsza nocna przejażdżka tą trasą bez przyśpieszonego tętna i obawy o swoje zdrowie :sorcerer: . Także z tym kolimatorem odpuszczam, bo lampka naprawdę dobrze świeci .

Brakowało mi tylko lepszego doświetlania ostrych zakrętów. Była mała niepewność gdy nie widziałem, co kryje się po wewnętrznej stronie zakrętu.

Moglibyście mi polecić jakąś lampkę na kierownicę, która świeci blisko ale bardzo szeroko? Takie uzupełnienie bocialarki. Kwota jaką mogę przeznaczyć to 150zł, góra 170zł.

Mogę jeszcze kupić od znajomego używaną bocialarkę 2.5 230lm, ale nie wiem czy to coś pomoże z tymi zakrętami.

Myślałem też o czołówce, ale jakoś nie bardzo widzę czołówkę na moim kasku (Bell Sweep). Kask jest mocno udziwniony, poza tym zawsze jeżdżę z daszkiem. Obawiam się,też, że czołówka mi zniszczy, porysuje powłokę kasku. Także na razie szukam lampki na kierownicę, która świeci bardzo szeroko.

Napisano

Jak myślicie, taka lampka zdałaby egzamin jako doświetlacz zakrętów ?

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2981&highlight=zoom

Podobno świeci bardzo szeroko.

Bocialarka 3.0 byłaby głównym światłem włączonym cały czas w lesie. A ten zoom z SSC P7 byłby wyłączony lub ustawiony na Medium.

Odpalałbym go na pełną moc tylko w "chwilach grozy", czyli podczas bardzo trudnych odcinków, stromych zjazdów, podejrzanych zakrętów itd aby wspomóc Bocialarkę.

Dobrze kombinuję ? Może lepiej brać drugą Bocialarę 2.5 230lm ? :thumbsup:

Może ktoś ma lepszy pomysł na świecidełko, które pomoże w ciężkich leśnych warunkach.

Dziękuję :)

Napisano

Jednak sądzę, że takie rozwiązanie w naszym ciepłym klimacie by się ugotowało :D

Nie ma jak naciąganie czasów naświetlania. Przyjęło się, że naświetla się 2 sekundy przy przysłonie ~3,5 a Ty dajesz 20 sekund przy przysłonie 2.8. Przy takich parametrach to i świeczka będzie świeciła jak reflektor samochodowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...