Cox Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 kupiłem tydzień temu rekawiczki firmy Chiba, model born to ride, tak przynajmniej na nich pisze kupilem rozmiar xl i wydają sie na mnie troche za duże, lużne w obwodzie dłoni i place są też jakby luźne, tz. nie do końca przylegają, nie są obcisłe, jak uważacie w tych kwestiach, czy rekawiczki powinny idealnie przylegać czy lepiej żeby były troche lużne??? PS. model letni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 standardowo padnie hasło że powinny być "dopasowane". Nie mogą byc za ciasne bo wówczas jest to niewygodne, za luźne osłabiają chwyt co jest niebezpieczne. Sam musisz wyczuć że są OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gusioo Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Najlepiej przymierzyć kilka rozmiarów (o ile są) i samemu "wyczuć", która leży najlepiej. Sam staram się żeby rękawiczka dobrze leżała na dłoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Lekko ciasne trochę się rozciągną, normalna kolej rzeczy. Za duże to gorszy chwyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 standardowo padnie hasło że powinny być "dopasowane". Nie mogą byc za ciasne bo wówczas jest to niewygodne, za luźne osłabiają chwyt co jest niebezpieczne. Sam musisz wyczuć że są OK. Dopasowane to nie znaczy za ciasne. Dopasowane rękawiczki to jak najbardziej dobra rzecz. Za duże - nie dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Dopasowane to nie znaczy za ciasne. Dopasowane rękawiczki to jak najbardziej dobra rzecz. Za duże - nie dobra. Chyba trochę forma twojej wypowiedzi przerosła treść. Czyli według Ciebie za ciasne rękawiczki mogą nosić miano dopasowanych? Bo według mnie te dwa pojęcia się trochę gryzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 31 Marca 2010 Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Według mnie powinny być obcisłe (...i tak się trochę rozciągną podczas użytkowania) - za duże powodują straszne odciski :/ a i dłoń się ślizga w rękawiczce, przez co nie można dobrze wyczuć kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Chyba trochę forma twojej wypowiedzi przerosła treść. Czyli według Ciebie za ciasne rękawiczki mogą nosić miano dopasowanych? Bo według mnie te dwa pojęcia się trochę gryzą... Wybacz, ale Cie nie rozumiem. Dopasowane nie równa się za ciasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 moje sa raczej ciasne ale na tyle elastyczne i wygodne że dopasowują się do ręki. chwyt jest pewny i dłoń nie lata w rękawiczce. według mnie powinny być raczej lekko ścisłe niż luźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Na pewno nie mogą być obcisłe, ponieważ przy zaciskaniu pękają szwy w okolicy kciuka. Za luźne też lipa bo nie czuć kiery w dłoniach. Summa summarum lepiej ciut za duże niż ciut za małe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 kto by pomyślał że to taki ciężki temat.....:-) a może to jest kwestia indywidualnych upodoba i przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Ja bym powiedział że lepiej ciut za małe niż za duże - bo się rozciągną (choć może zależy jakie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 ja mam taki problem z rękawiczkami, że z reguły pasują - poza obwodem kciuka, gdzie w moim przypadku często są za ciasne. tak jakby chinole mieli cienkie kciuki praktycznie żadne rękawiczki nie leżą idealnie co do długości palców, ich obwodu, objętości samej dłoni itd. z moich doświadczeń wynika że najbliższe mojej anatomii są rękawiczki specialized, dwie nabyte do tej pory pary leżą tak samo. kupując rękawiczki teraz możesz mieć problem z użytkowaniem w lecie - jeśli teraz siedzą dosyć ściśle to latem przy napuchnięciu dłoni może już nie być zbyt komfortowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafkaZmlekiem Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 a ja odświeżę temat bo mam dylemat czy rękawiczki powinny być dopasowane w nadgarstku, czy raczej luźne? no i czy we wnętrzu dłoni powinno się tworzyć wybrzuszenie? właściwie nigdy nie podglądałam wnętrza dłoni rowerzysty w rękawiczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 W nadgarstku masz zazwyczaj rzep więc problem z dopasowaniem w takim wypadku znika. A jeśli jest wybrzuszenie to chyba rękawiczki za duże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafkaZmlekiem Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 no właśnie mimo najbardziej "zarzepionych" rękawiczek obcierają, czy się wybrzuszają. cóż, chyba ewidentnie za duże może powinnam dziecięce przymierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noir Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Większe odradzam. Ja kiedy kupiłe moje było akurat dopasowane. W tej chwli już się troszkę rozciągneły i są luźne, ale nia za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 no właśnie mimo najbardziej "zarzepionych" rękawiczek obcierają, czy się wybrzuszają. cóż, chyba ewidentnie za duże może powinnam dziecięce przymierzyć Sprawdź rękawiczki Dakine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACextreme Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Rekawiczki musza byc jak najbardziej dopasowane, lecz nie w pozycji dloni wyprostowanej, lecz w takiej gdy chwytamy kierownice! Dobre rekawiczki podczas np. chodzienia zwykle sa lekko luzne z wierzchniej strony, lecz musza dobrze przylegac do dloni podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafkaZmlekiem Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 No, szczęśliwie znalazłam właśnie takie, o jakich mówi post wyżej. w rozmiarze dziecięcym. heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.