Skocz do zawartości

[rower] arkus, kelly's, author... co lepiej kupić

wojtQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym kupić rowerek do zwykłej, normalnej, spokojnej jazdy po szosie, lesie, piasku itp. Przeszukując internet znalazłem takie oto sprzęty. Przedzieliłem rowery na te z V-brakiem i tarczowymi, ponieważ wydaje mi się, że są to 2 różne kategorie cenowe (przy tarczowych słabszy inny osprzęt). Trochę tego sporo ale proszę o radę. Jestem w tym temacie zielony i każda się będzie liczyć.

Proszę o wskazywanie kilku, ponieważ może się okazać, że danego już nie będzie np. allegro albo się nie trafi z ramą itp.

Oto one:

V-brake:

Specialized Hardrock

Merida Matts TFS XC 100-V

Kelly's Scarpe

Kelly's Viper MTB

Kelly's Viper HARDTAIL

Scott Aspect 50

Scott Aspect 40

Author Basic

Author Solution

Kona Lana'i

Kona Fire Mountain

Arkus Vip 6.0

Arkus Vip 1.5

Univega HT-300

Univega HT-500

Univega HT-510

Gary Fisher Wahoo

Gary Fisher Advance

Cube Aim

Unibike Evolution

Kross Level A4

tarczowe:

Merida ATB Matts 40-D

Wheeler Pro 29

Romet Rambler

Napisano

Chyba powinieneś sprecyzować wymagania...niezłą rozpiętość cenową zapodałeś: od 999 do prawie 2000 - to kosmiczna różnica...No i warto byłoby żebyś się określił - mtb, cross czy jeszcze coś innego? Zwróć też uwagę, że niektórzy sprzedawcy na Allegro nie podają pełnej specyfikacji roweru; dla mnie co najmniej podejrzane: albo gościu coś ukrywa (jakieś słabe części i eksponuje tylko te lepsze), albo po prostu nie wie co sprzedaje...

Napisano

Arkusy na wstępie odradzam. Tak sobie części do siebie pasują. Generalnie to jest tak, że w "mokrych" i "piaskowych" warunkach przerzutki przestają działać, bo się rozregulowują. Przynajmniej w rowerach z sezonu 2008. Jeździłem na dwóch typach Arkusów Vip(nie były moje tylko kumpla, ale on onie dbał). Nie pamiętam dokładnie których. Rowery są na rekreację jak znalazł, ale tylko dla cierpliwych. Częste regulacje itp.

Napisano

Chyba powinieneś sprecyzować wymagania...niezłą rozpiętość cenową zapodałeś: od 999 do prawie 2000 - to kosmiczna różnica...No i warto byłoby żebyś się określił - mtb, cross czy jeszcze coś innego?

Mógłbyś dokładniej napisać o jakie na przykład wymagania chodzi? Hmm nie wiem co jeszcze mogę dodać. Na pewno nie będzie to rower do jakiejś szalonej jazdy, hopek itp. Po prostu pojechać sobie gdzieś rekreacyjnie. Głównie asfalt ale też jakieś, leśne polne dróżki.

W temacie podane ale napiszę, że interesuje mnie rower MTB. Nie chodzi mi żebyś mi podał jakiś ale wybrał z tych które tu są najlepszy :)

Tak, ceny tutaj są przeróżne. Chcę rower taki za 1000-1500zł. Niektóre rowery mają wysoką cenę katalogową ale na allegro można je kupić za około 1500zł.

Napisano

Wiesz...jeśli głównie asfalt to raczej nie MTB bo się zaorasz na podjazdach:p... Generalnie, ciężka jazda jest po asfalcie na górskim rowerze; no i jeśli Hardtail to z blokadą skoku amortyzatora bo naprawdę się zamęczysz na podjazdach. Mógłbyś też zaznaczyć, które najbardziej Ci odpowiadają (np.:wizualnie, jeśli nie wiesz co się z czym je:)) - różne, bardzo różne rowery podałeś:icon_wink:. A co powiesz na ten, na którym ja śmigam?

Wheeler 39 pro

Napisano

PooH77 ma rację, jeśli to ma być głównie asfalt to nie MTB. W terenie typu asfalt (miasto) + te wspomniane ścieżki najlepiej sprawdzi się rower crossowy. Będzie i szybciej i wygodniej.

Napisano
Arkusy na wstępie odradzam. Tak sobie części do siebie pasują. Generalnie to jest tak, że w "mokrych" i "piaskowych" warunkach przerzutki przestają działać, bo się rozregulowują
W takim razie przerzutki shimano nie wytrzymują warunków piaskowych i deszczowych bo takie montuje Arkus. Albo to nie jest shimano albo coś nie tak z tymi rowerami. Sorry za Off topic, ale musiałem. Apropo rowerków to wybierz ten co ci się podoba, ja proponuje Wheeler Pro 39 żebyś sobie zobaczył.
Napisano

Wiem, że Shimano, ale z dolnej półki. Arkus nie dawał dobrego osprzętu. Czytałem, że to zmienili, ale za takie pieniądze są lepsze rowery.

Napisano

Z tymi asfaltami to może przesadziłem. Chodziło mi że bliżej do jakichś dróg utwardzonych niż piasków i bagien. Już od lat jeżdżę na mtb tzw no name i jestem przyzwyczajony do podjazdów itp :icon_mrgreen: Ta oferta wheelera pro 39 jest całkiem spoko, dzięki. Proszę o dalsze uwagi i propozycje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...