Skocz do zawartości

[Koło tył - piasta,szprychy,obręcz] Prosiłbym o pomoc w wyborze

Wolvek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie,prosił bym o pomoc w wyborze piasty, obręczy no i ew. szprych do tylnego koła.

Ważę ~80kg, mam 180cm wzrostu, rower dual, wykorzystywany do street'u, dirt'u.

Chciałbym przeznaczyć na całe koło max 300zł razem z zaplataniem,

co byście doradzili i ew. w jakim sklepie wyszłoby najtaniej?

Wiadomo,że zależałoby mi na jak najmniejszej wadze koła,no i z uwagi na moją wagę - dużej wytrzymałości :D

Dzięki za wszelką pomoc,

Pozdrawiam

Wolvek

Napisano

Kaseta kaseta,rozmiar koła 26", hamulce raczej tarczowe, co prawda mam V'ki,ale tarczowe mam zamiar niebawem zakupic.

kubek20,czy ten zestaw na pewno wytrzyma mój ciężar? ;>

Napisano

Witam , moj pierwszy post na tym forum. Korzystając z okazji , mam pytanko , możecie mi polecic juz jakies całe koło 26 " do magnum mtb na tył z allegro do 100 zł moja aktualna waga 95 kg.

Napisano

Sklep - rowerowy.com - mają tam 'składak kół'.

Koło na 36 szprych:

Piasta - novatec do42sb - 157/ ns coaster - 169/ dartmoos x force - 159/ octane one oribtal - 123

Wszystkie 4 piasty to tajwański produkt katalogowy (jedynie ns trochę odstaje) na podobnym poziomie jakościowym.

Obręcz - sunrims mtx 33 - 109 (to samo co stary sprawdzony s-type)

Szprychy - dt champion srebrne - 47/czarne - 72

Składanie - 20

W najtanszej wersji niecałe 300.

Napisano

Obręcz sunrims mtx 33 jest, szprychy dt champion czarne są, problem w tym,ze nie mogę nigdzie w krk znaleźć tej piasty ns bikes coaster,

jest za to dartmoor x-force. I teraz pytanie, szukać dalej czy złożyć kolo z tym dartomoor'em ? Jest jakaś większa różnica żeby warto było

za tą piasta latać?

Napisano

A rowerowy.com Ci nie odpowiada? Przyślą złożone już koło.

I jak już pisałem większość piast w tej cenie to katalogowy produkt z tajwanu i zapewne jakościowo nie wiele różni się ten dartmoor od octane'a, a nawet ma większy wybór kolorów :)

A do jakiej ramy będzie to koło? Jeśli z hakami poziomymi to może lepiej pomyśl o czymś z nakrętkami (dartmoor ma szybkozamykacz).

Napisano

Jak nie chcesz kupowac przez internet a w miescie nie ma ns`a to bierz novateca lub darmoora (ta sa te same piasty tylko inaczej malowane :icon_wink: ) a jesli masz poziome haki to kup do tego zacisk bolt-on darmoora i tez bedzie dobrze :thumbsup:

Napisano

Szybkozamykacz się sprawdzi,z tej racji że stara piastę mam też na samozamykaczu :icon_wink:

Tak wiec wezme tego dartmoor'a, obrecz sunrisa 33 i champion black'i, na 36 szprych rzecz jasna :)

mane, wielkie dzieki za pomoc,dostajesz punkt :thumbsup:

Serdecznie pozdrawiam,

Wolvek

Napisano

Jak nie chcesz kupowac przez internet a w miescie nie ma ns`a to bierz novateca lub darmoora (ta sa te same piasty tylko inaczej malowane :icon_wink: ) a jesli masz poziome haki to kup do tego zacisk bolt-on darmoora i tez bedzie dobrze :thumbsup:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd - to nie są te same piasty. Podobieństwo jest bardzo duże w przypadku novatec'a i dartmoor'a, ale octane i ns są zupełnie inne (chociażby ze względu na śruby i nakrętki).

A bolt-on nie jest wcale taki rewelacyjny jak go dartmoor reklamuje. Nawet przy mocnym skręceniu koło potrafi się przesunąć w hakach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...