Skocz do zawartości

[rower] do dirtu/streetu

tolo39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam zamiar kupić rowerek, na którym będzie dało się zarówno wygodnie jeździć na co dzień, jak i można było troszkę pobawić w skoki.

Na rower mogę przeznaczyć ok. 3000zł.

Moje "wymiary"

wzrost: 160cm

waga: ok.53kg

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Tolek

Napisano

Połączenie roweru do codziennej wygodnej jazdy z rowerem streetowo-dirtowym jest nie możliwe, bo zawsze gdzieś coś będzie przeszkadzało.

Też zależy czy przez 'zabawę w skoki' rozumiesz dirt jako dirt, skoki ze schodów czy może dropy w lesie. A może jeszcze coś innego.

Napisano

Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej, Owszem można kupić Krossa DS na ramie 17" i uprawiać MTB, i skakać, ale będziesz się męczył w jednej i drugiej dyscyplinie. DO skakania potrzebna jest mała rama, do MTB dopasowana jest jeszcze sporo różnych różnic. A poza tym na forum jest wiele tematów na forum o roweruch dirt/street wystarczy dobrze przeglądać, bo pomyśl sobie, że co chwile przychodzi osoba i mówi znajdźcie mi rower za jakąś kwotę, ważę tyle wzrostu tyle i kolor taki itd itp. to forum musiałby zmienić nazwę na doradztwo rowerowe. Szukasz sam potem dajesz tu podoba mi się taki, kupić czy nie? Ciężko żebyśmy każdemu znaleźli rower a na końcu ktoś mówi ale kolor miał być różowy. Napisałeś ze masz zamiar kupić rower ale nie napisałeś nic więcej czy my mamy go znaleźć czy w jakiej sprawie chcesz uzyskać poradę, piszę to tak na przyszłość, żeby dobrze precyzować o co nam chodzi w postach.

Napisano

Podłącze się pod dyskusję. Ja chciałem złożyć rower na ramie Octane Void One 09 lecz po kilku dniach ilość dylematów mnie przerosła.

Bardzo chciałem mieć rower do skoków po schodach i innych ewolucji oraz na długą wycieczkę po leśnych drogach jak i po asfalcie. Ostatecznie postanowiłem iż chciałbym rower z amortyzatorem na sztywnej ramie i przerzutkami (tylko z tyłu). Ilość części i moich pieniędzy zmieniła mój wybór na kupienie gotowca. Przeczytałem że takie rowery są słabe (np. amortyzator) a poza tym jest mało modeli które by mnie zadowoliły.

To jest rower wręcz idealny dla mnie : parz załącznik

cena około 4000PLN a ja mam zaledwie 1500 przy kupnie na raty :/

A składając rower chciałbym ukończyć budowę przed zimą ale wątpię czy przy moich funduszach jest to możliwe...

post-127898-1269606158,65_thumb.jpg

Napisano

Połączenie roweru do codziennej wygodnej jazdy z rowerem streetowo-dirtowym jest nie możliwe, bo zawsze gdzieś coś będzie przeszkadzało.

I kolejny raz to powtarzam.

Przeczytałem że takie rowery są słabe (np. amortyzator)

Nie sugeruj się tak do końca tym co ktoś napisze. Fakt, że w rowerach gotowych, ale tych tańszych na czymś muszą oszczędzać, żeby im się to opłacało i stąd pojawiają sie tańsze części. Ale w rowerach nieco droższych cześci są już na wyższym poziomie i nie ma za bardzo do czego się przytwalić - chociażby core1 o którym piszesz.

Fundusze masz ograniczone, więc poszukaj czegoś w tej cenie i pomyśl o ewentualnej zmianie częsci w przyszłości.

Do 1500 sign ds2, czy haro thread 8.

Napisano

Znalazłem Mongoose Tyax Elite 2009. Jest w moim przedziale i nadaje się na wypady za miasto. Ale do streetu to chyba lipnie by pasował (rama za duża), ale na coś się muszę zdecydować. Co o nim myślisz(cie)? Wydaje mi się że za tą kasę którą posiadam mogę kupić dobry/lepszy rower w teren albo słaby/słabszy do streetu. A mi zależny na tym terenie bardziej.

Napisano

Więc czy warto kupić ten rower? Jakie są jego słabe punkty a jakie mocne? Czy amortyzator w tym modelu zniesie leśną jazdę i asfaltową gładź?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...