Tomasz89 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam, mam problem z tylną przerzutką Deore XT M570. Podczas jazdy trochę "chyrczy", a na niektórych przełożeniach, podczas pedałowania do tyłu, łańcuch zeskakuje z prowadnika przerzutki przy kasecie. Zastanawiam się czy to może być wina źle założonej przerzutki. Czy zaznaczona część na czerwono na poniższym zdjęciu nie powinna "wskoczyć" (być wpasowana) w ramę? Bo jak dla mnie przez to chyba zmienia się kąt całej przerzutki. Tak wygląda przerzutka od tyłu: Taki jest stan prowadnika przy kasecie: Hak jest prosty bo sprawdzałem. Gdy przerzutka jest na pierwszym biegu, to hak jest ułożony prawie prosto, a jak zmienia się bieg wykrzywia się on, tak, że na 8 biegu jest całkowicie krzywy. Oto zdjęcia: . Czy ta krzywizna na ostatnich biegach wynika z tego, że nie jest założony łańcuch (aktualnie moczy się w benzynie)? Kolejna rzecz, która mnie niepokoi, to ta zardzewiała śruba. Wydaje mi się, że nie naciąga wystarczająco przerzutkę: . Dodaję jeszcze rzut z góry: Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Hak przerzutki jest krzywy, (ona sama lekko też, ale powinna jeszcze dać radę). Ta zardzewiała śruba nie jest oryginalna, ktoś już tam maczał swoje łapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz89 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 właśnie ta przerzutka jest używana i nie znam jej historii. Da się łatwo wyprostować hak samemu, czy lepiej kupić nowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nowy kupisz jak ci się złamie albo uszkodzisz gwint, a najprostsza metoda na prostowanie haka to klucz francuski i heja, albo oś z tylnej piasty (10mm) wkręcasz w hak i za jej pomocą prostujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz89 Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Rozkręciłem dzisiaj przerzutkę, żeby sprawdzić co dokładnie jest nie tak. Na początku sprawdziłem hak. Po przyłożeniu do czegoś płaskiego, był on minimalnie krzywy i go naprostowałem. Lecz większą uwagę przyciągnęła "zardzewiała śrubka". Jak widać na zdjęciu, prawie pękł czarny element do którego jest przykręcona i dlatego jest wkręcona nakrętka, żeby ta śrubka miała jakiś kontankt z ramą. Wiecie może czy można, a jak tak, to gdzie można kupić taki czarny element z tą śrubką? Czy w ogóle opłaca się naprawiać tą przerzutkę? Bo na zdjęciu obok widać, że w stosunku do osi śruby mocującej przerzutkę, wózek jest nadal krzywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julaswdx Napisano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Zmien przerzutke bo to staroć, a co do haka, lepiej pójdź to najbliższego serwisu gdzie pan Zdzisiu wyprostuje Ci ją za pare groszy na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Zmień bo staroć? Jeden z najlepszych roczników XT więc argument kompletnie nie trafiony. A po co ma dawać Zdzisiowi z serwisu, jak może równie dobrze zrobić to sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.