Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna Deore XT-poprawne ułożenie

Tomasz89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z tylną przerzutką Deore XT M570. Podczas jazdy trochę "chyrczy", a na niektórych przełożeniach, podczas pedałowania do tyłu, łańcuch zeskakuje z prowadnika przerzutki przy kasecie.

Zastanawiam się czy to może być wina źle założonej przerzutki. Czy zaznaczona część na czerwono na poniższym zdjęciu nie powinna "wskoczyć" (być wpasowana) w ramę? Bo jak dla mnie przez to chyba zmienia się kąt całej przerzutki. img0057bb.th.jpg

Tak wygląda przerzutka od tyłu: img0058ww.th.jpg

Taki jest stan prowadnika przy kasecie: img0059kd.th.jpg

Hak jest prosty bo sprawdzałem.

Gdy przerzutka jest na pierwszym biegu, to hak jest ułożony prawie prosto, a jak zmienia się bieg wykrzywia się on, tak, że na 8 biegu jest całkowicie krzywy. Oto zdjęcia:img0073ij.th.jpg img0065we.th.jpg. Czy ta krzywizna na ostatnich biegach wynika z tego, że nie jest założony łańcuch (aktualnie moczy się w benzynie)?

Kolejna rzecz, która mnie niepokoi, to ta zardzewiała śruba. Wydaje mi się, że nie naciąga wystarczająco przerzutkę: img0066c.th.jpg. Dodaję jeszcze rzut z góry: img0070ui.th.jpg

Z góry dzięki za odpowiedzi.

• 3 tygodnie później...

Rozkręciłem dzisiaj przerzutkę, żeby sprawdzić co dokładnie jest nie tak. Na początku sprawdziłem hak. Po przyłożeniu do czegoś płaskiego, był on minimalnie krzywy i go naprostowałem. Lecz większą uwagę przyciągnęła "zardzewiała śrubka". img0075pjo.th.jpgJak widać na zdjęciu, prawie pękł czarny element do którego jest przykręcona i dlatego jest wkręcona nakrętka, żeby ta śrubka miała jakiś kontankt z ramą. Wiecie może czy można, a jak tak, to gdzie można kupić taki czarny element z tą śrubką? Czy w ogóle opłaca się naprawiać tą przerzutkę? Bo na zdjęciu obok widać, że w stosunku do osi śruby mocującej przerzutkę, wózek jest nadal krzywy.img0076w.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...