Skocz do zawartości

[rower do Marathonu/XC] Epic Marathon 2010 czy karbonowy HT ?

bhabdas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czemu stawiasz zdecydowanie na fulla?

-zdecydowanie lepsza kontrola na rowerem

-tylek mniej boli i mniej trzesie,

- robie zjazdy szybicej niz na ht( te same, standardowe w PL, powtarzajace sie w miare regularnie( np.sowa,)

- mam wiekszy komfort psychiczny( ale to juz mocno subeiktywne)

a jesli chodzi o aptekarskie podejscie, to różnica u mnie pomiedzy 10.5kg ht a 12.6kg fullem to az 1h23min na korzysc fulla, na trasie w szczawnicy- specjalneie ja podaje bo warunki 2008 i 2009 były podobne a trasa praktycznie poza poczatkiem ta sama: było błotko, mokre kamyczki na zjazdach itd. Full zapewnił mi komfoert psychiczny w doł, pod góre za to nie dało sie odczuc wiekszej wagi. oczywiscie szczawnica była w tej samej fazie treningu u mnie przez 2 poprzednie lata, stad takie porównanie. a, jestesm pzrecietniak totalny, zaden wycinak, pasjonat, ocz tyle.

Ja widze różnice, na maratonie w góry ( powyzej 1500m przewyzszen) na ht raczej sie nie pojawie, ale niektóre tarsy jak bielawa langa czy miedzygórze? czemu nie.

Napisano

kolego bhabdas, jedna podstawowa sprawa : jeżeli masz problemy z kręgosłupem to pozostaje tobie zakup tylko fula :P, nie ma co testować na sobie innych opcji ( wiem coś o tym ), czy spec epic sie nada do ścigania - oczywiście ,, ze rama ciężka..??!! , bez przesady - do fajnego ścigania na pewno wystarczy, poza tym zawsze możesz sobie odchudzić rower, czasami piszą ze jak kupujesz speca to dodatkowo płacisz za napis na ramie.., jak by tak było to ludziska nie kupowali by tak często tych rowerków..., jakość, geometria , wszytko super dopracowane, no i gwarancja dożywotnia na ramę.., jak sobie wszystko odpowiednio ustawisz to na podjazdach nie będzie problemu a na zjazdach - bajka :).

Przesiadłem sie z HT na fulla i to był bardzo słuszny wybór..,jeżeli będę zmieniał kiedyś ramę to tylko full i specialized,, jak kupisz epica nie będziesz żałował. -takie moje zdanie

Jeszcze o ściganiu : wiesz ze najwięcej zależy od tego ile masz mocy w nogach ?! ;)

pozdrawiam

Napisano

Więc dalej rozważam kupno fulla. Macie jakies inne propozycje o wadze nieco ponad 2 kg?

Jak nie epic to anthem x :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...