Skocz do zawartości

[łańcuch] czy już wymieniać i na jaki?

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za te kilka cennych uwag.

Kurde, no, dla wielu ludzi (nie z tego forum i nie związanych z rowerami) to jest tylko łańcuch, a tutaj takie problemy. Jak się człowiek w temat zagłębi to wszystko dopiero wychodzi... :icon_wink:

Mam pewne naświetlenie tematu, ale jeszcze się wstrzymam. Ta zmiana łańcucha jednak mnie kusi - chciałbym wypróbować tę C9. Niby kupić można, najwyżej poczeka na następną kasetę. No, ale zaczekam, chciałbym mieć więcej głosów 'za' lub 'przeciw', by podjąć decyzję.

Co do tematu spinki to posiadam SRAMa, ale na razie spinkę odłóżmy, co mi po spince skoro temat łańcucha nie został ostatecznie zamknięty:icon_wink:

Opowiem Ci moją historię :icon_lol:. Był grudzień 2009 wstawiłem nową kasetę łańcuch i nowy blat, nie stykło kasy na 2 łańcuchy, żeby je zmieniać więc stwierdziłem, że trochę pojeżdżę i jak uzbieram (25zł powinno szybko wpaść w łapy) to kupie kolejny łańcuch i będę podmieniał. No i tak kase sobie wydałem na coś innego o łańcuchu zapomniałem i obudziłem się w hmmm luty/marzec 2010. Zamówiłem łańcuch bo przecież chyba tak dużo nie jeździłem, więc pewnie się przyjmie. Przyszedł założyłem i załamka... skakał na 3 zębatkach, rzucałem nim o podłoge i wkurzony założyłem znów stary, a nowy gdzieś tam leży. Do czego zmierzam? Jak Ci się nie przyjmie to co z nim zrobisz? poczekasz aż zajeździsz tę kasetę? To będzie długo trwało, a co jak najdzie Cię ochota na kasetę 10 rzędową? Tak jak ja się przymierzam na przejście wkońcu z 8 na 9 i ten łańcuch co kupiłem się nie przyda, ale to tam 25zł jeszcze pół biedy, XT to już by była większa bieda i rozpacz :voodoo:. Ja tam bym zajeździł, ale zrobisz jak uważasz :icon_wink:

Pzdr!

Ja tam bym zajeździł, ale zrobisz jak uważasz :confused:

Obawiałem się po Waszych wypowiedziach, jednak mimo wszystko zrobiłem jak chciałem - postawiłem na swoim po dokładniejszych oględzinach kasety i łańcucha i zakupiłem nowy łańcuszek (CN-HG93). Po zakupie nowego porównałem oba. Wydłużenie wyniosło 7mm na długości 108 ogniw, a więc 1371,6mm - nowy oraz 1378,6mm - stary. Daje to 0,5% wydłużenie.

Nowy łańcuch założyłem, spiąłem na razie starą spinką (lada chwila pojadę po nową) i jak najbardziej pasuje. Nic nie przeskakuje, ani podczas przyspieszania, ani podczas jazdy po nierównościach.

Tak więc, każdy przypadek jest widać indywidualny, nie ma jednej zasady. Stary łańcuch z kasetą miały 2400km, a jednak z nowym chodzi (jeździ) jak należy :D

...

Tak więc, każdy przypadek jest widać indywidualny, nie ma jednej zasady. Stary łańcuch z kasetą miały 2400km, a jednak z nowym chodzi (jeździ) jak należy :)

Jestem w szoku i to poważnie :) , zakladam oczywiście że w liczniku prawidłowa wartość obwodu koła jest podana, u mnie kaseta 2100km + i nie ma szans na nowy łancuch :) - ale racja, każdy przypadek jest indywidualny - miłego i długiego śmigania :D .

Dzięki :)

Co do obwodu, to owszem, musi być poprawny, uśredniony wynik z 5 pomiarów. Na liczbach z instrukcji Sigmy nie polegam (w ubiegłym sezonie na dystansie 4700km ich obwód zawyżył mi całkowity dystans o 100km)

Swoją drogą, skoro w temacie łańcuchów jesteśmy, dość dużo słyszałem opinii negatywnych o modelu CN-HG93. Osobiście nie mogę złego zdania powiedzieć o tym łańcuchu. Wręcz przeciwnie, nie zerwał się, ale i wytrzymał o wiele więcej niż można by się spodziewać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...