Skocz do zawartości

[zakupy] Allegro czy sklepy internetowe?

frutapura

Gdzie rowerzyści robią zakupy  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie cz??ciej kupujesz?

• Allegro
      22
    • Internetowy Sklep Rowerowy
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jestem studentką (rowerzystką także :P) i zbieram informację na temat zaufania w internecie i mam do Was pytanie odnośnie zakupów online. Kupując rowery i wszelakiego typu części częściej korzystacie z Allegro czy może ze Sklepów Internetowych?

Napisano

Właściwie to esklepy sprzedaja rowniez na allegro wiec sprecyzuj pytanie czy chodzi ci o normalnych ludzi ktorzy nie maja sklepow i sprzedaja rzeczy nowe/uzywane czy o sklepy

Napisano

Korzystam z miejsc gdzie jest taniej ale z zachowaniem pewnych zasad.

Jeśli chodzi o zaufanie to:

Kilka lat temu miałem małe starcie kupując telefon od polaka który od 15lat mieszkał w Szkocji. Wcześniej był strażakiem w Polsce a teraz właśnie w Szkocji miał jakiś zawód zaufania społecznego. Generalnie starłem się z nim o to, że nie ufając mu(wcześniej go nie znałem) nie chciałem mu zapłacić z góry za telefon. On zaczął bardzo narzekać, że w Polsce nikt sobie nie ufa, że jeden drugiego sprzeda za bułkę. Nawet jak ratował ludzi z pożaru to w kraju miał głosy, że na takich pożarach to się na pewno dorobi bo wyciąga chociażby złoto podczas akcji z płonącego domu. To go właśnie skłoniło na stałe opuszczenie kraju.

Czuł się mocno urażony ale poprosiłem go o zrozumienie, wpłaciłem koszty przesyłki i dobiliśmy targu.

Tak krótkim wstępem jeśli chodzi o zaufanie w krajowym handlu.

My szukamy najtaniej, sprzedawca chce zaoszczędzić i tak powstają zgrzyty.

Dlaczego o tym wspomniałem? Bo od kilku lat z wielką przyjemnością handluje na ebay'ach niemieckim, francuskim, angielskim czy amerykańskim. Sklepy anglia, irlandia, francja, usa.

Poza jednym drobnym zgrzytem po rozwiązaniu którego dostałem rekompensatę zero problemów. Wszelkie reklamacje w trybie lotnym, przesyłki z Anglii docierają często szybciej niż priorytety na terenie kraju.

Po kilku starciach z cenionymi serwisami/sklepami jak centrumrowerowe czy cyklotur stwierdziłem, że mam dość i polski handel dostanie już tylko moje ochłapy.

Pozdrawiam!

Marcin

P.S. Kurcze czemu ja mam ostatnio taki bojowy nastrój :P?!

• Mod Team
Napisano

P.S. Kurcze czemu ja mam ostatnio taki bojowy nastrój :D?!

Niedosyt roweru zmiksowany z nadejściem wiosennej aury :D

Przy moich zakupach nie ma reguły, kupuję tam gdzie taniej i w miarę bezpiecznie. Czasami jestem gotów dopłacić, ale kupić od bardziej zaufanego sprzedawcy, nie ważne czy to sklep internetowy czy Allegro. Niestety tak jak tobo mam za sobą niejedno starcie ze sprzedawcami i stwierdzam, że w pełni bezpiecznego źródła nie ma. Najlepiej chyba byłoby założyć konto na paypal i kupować za granicą, ale niestety bariera językowa mogłaby mnie powstrzymać. Zdarzało mi się też kupować sprzęt od zupełnie przypadkowych osób. Np. szukałem czegoś konkretnego i przypadkiem znalazłem to na innym forum rowerowym. Kupiłem bo gdzie indziej nie szło dostać. Jednak w takich przypadkach były to stosunkowo niewielkie sumy.

Napisano

jeśli kupuje pojedyncza rzecz zawsze szukam jak najtaniej czyli allegro, natomiast gdy chce kupic kilka czesci na raz biorę od tego sprzedawcy który ma wszystkie w dobrej cenie nawet nieco drożej czyli zazwyczaj sklep internetowy. Czesto uda sie wytargować chociaż koszty przesyłki. A jak bardzo mi sie spieszy to ide do normalnego sklepu i przepłacam kilkadziesiąt złotych za byle drobnostkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...