border Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Hej, mam problem z kasetą ale zacznę od początku czyli od września 2009. Jechałem 6 dni z sakwami. Po przejechaniu około 600km odkręciła mi się nakrętka która trzyma kasetę na bębenku. Z braku klucza dokręciłem innymi narzędziami tak jak mogłem mimo to rozkręciła sie po 30km - no trudno, nie miałem narzędzi. Po przyjechaniu do domu dokręciłem mocno kluczem do kaset i zrobiłem kilkadziesiąt km bez problemu. Po 5cio miesięcznej przerwie (kontuzja) zrobiłem 300km z czego jakieś 80km na 8mce i znów się odkręciła. Przed chwila sprawdziłem oba gwinty - są nie ruszone więc zabrałem się do przykręcania. Dokręciłem do niezbyt dużego oporu i zakrętka przeskoczyła. Miał ktoś podobny problem ? Mój tato - złota rączka powiedział, że to może być jakieś mikro pęknięcie na bębenku i dla tego przeskakuje ale że może być ono mikro to gołym okiem go nie zauważyłem. Szczerze mówiąc nie mam ochoty na wymianę piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Może spróbuj lekko silikonem posmarować, może się nie odkręci. U mnie dałem silikon na śruby od mostka i teraz się trzymie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Sprawdź jeszcze raz dokladnie obydwa gwinty i na bębenku i na nakrętce czy nie są czasami uszkodzone np. zerwany jeden zwój.Na większości nakrętek podany jest moment dokręcenia tj.40Nm.Wierz mi że to duża siła - zazwyczaj dokręcam dość mocno kluczem a następnie biorę klucz dynamometryczny i zazwyczaj jeszcze klucz z takim nastawieniem mimo wszystko bardziej dociąga nakrętkę.I nigdy po takim zabiegu nie miałem kłopotu z luzowaniem się kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Może spróbuj lekko silikonem posmarować, może się nie odkręci. U mnie dałem silikon na śruby od mostka i teraz się trzymie. Tylko ze nakretka przy dokrecaniu przeskakuje co oznacza ze gwint na nakretce lub na piascie jest zrabany, oby na nakretce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 No to na pewno masz przyczyne luzowania kasety-zerwany gwint(przeskakuje). Nakrętka kosztuje grosze,gorzej jak uszkodzony jest gwint na bębenku(chodź jak jest metalowy a nie aluminiowy- to możliwe że padła nakrętka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Gwinty są ok, nawet przez lupę patrzyłem i nie są uszkodzone. Jeśli by tak było to wydaje mi się ze nakrętka by cofała się o jeden zwój a w moim przypadku nakrętka całkowicie wyskakuje. Mało tego, pożyczyłem nakrętkę od znajomego i też przeskakiwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3mo Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Pewnie peknięty bębenek, normalnie tego nie zobaczysz bo dopiero wkręcana śruba ma energię wystarczającą do rozchylenia pęknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 też tak myślę Obręcz już zdjęta. jutro przed pracą jadę kupić nową piastę - tym razem coś konkretniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.