tomke1 Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Ostatnio zmieniałem trochę części w swoim rowerze i żony. Między innymi do roweru żony kupiłem nowe koło tylne na piaście Deore FH-M590 i się zastanawiam czy koło reklamować czy przejdzie samo zachowanie opisane poniżej. W momencie pedałowania wszystko ok, gdy przestaję kręcić czasami w różnych odstępach czasu (średnio 10 sekund albo i więcej) słychać i czuć na ramie chrupniecie i potem znowu jakiś czas spokój. Sytuacje sprawdziłem z dwoma kasetami HG50 8 i 9 rzędowej na dwóch rowerach i jest identycznie. A co ciekawe gdy ściągnę kasetę i kręcę samym kołem to jest cichutko, co wskazywałoby na bębenek ale jak go trzymam to chrupania nie ma... tylko zwykłe klikanie. Jakieś pomysły? Liczę że dam sobie z tym rady sam ale pomusłu nie mam. Bo skorzystanie z gwarancji to ostateczność i meczęnie się z kurierem i wysyłaniem koła do sklepu.
Miecho87 Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Objawy faktycznie wskazują na bębenek. Rozkręcenie go i przesmarowanie nie jest jakieś wielce kłopotliwe. Wystarczy wyjąć oś i łożyska od strony bębenka. W bieżni łożyska będą dwa nacięcia. Odkręca się to specjalnym kluczem, ale można czymkolwiek co pasuje. Zdaje się, że gwint tam jest lewy. Potem wystarczy zsunąć bębenek uważając na masę kulek, które są w środku. Był temat na forum o rozkładaniu bębenka.
tomke1 Napisano 25 Marca 2010 Autor Napisano 25 Marca 2010 Jednak nie kombinowałem sam.. wczoraj koło się spakowało i pojechało do sklepu.. zobaczymy co powiedzą, nie omieszkam napisać może się przydać dla potomnych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.