Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Manitou Slate twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam Kellys’a magic z 2007r. z amortyzatorem manitou slate comp fdd, 130mm. Od początku amor jest twardy jak 'czak noris', prawie w ogóle nie wybiera nierówności, regulacja naprężenie też niewiele pomaga. Przejechałem 3 maratony, po których nie czułem rąk o wnętrznościach nie wspominając. Ważę 73kg może o to chodzi? na zdj widać ile się zapada Ktoś wie czy da się coś z tym zrobić? Jakoś przerobić ? Czy może lepszym rozwiązaniem była by zamiana? Jeśli tak, to co dobrze leżało by w tym rowerze i obsłużyło v-ki?. Niestety nie stać mnie na jakieś mecyje, byłbym w stanie wydać 500 – 600 zł. Wielkie dzięki za pomoc

post-127576-1269305414,99_thumb.jpg

Napisano

Dbasz o niego jakoś? Miałem jego poprzednika - Axla i tam dość regularnie trzeba było czyścić uszczelki i smarować golenie brunoxem, inaczej po 30-40 km uginał się na jakieś 15 mm.

I druga rzecz - jaką masz sprężynę? Dobierałeś jakoś do swojej wagi czy jedziesz z tą, z którą kupiłeś amortyzator? Jeśli to drugie, to napisz na początek do wigwamu i zapytaj, czy mają bardziej miękkie sprężyny do tego modelu.

W podanym przedziale cenowym, to albo Epicon albo Tora.

Napisano

zwykle po pielęgnacji jest trochę lepiej. ale tylko trochę. rower kupowałem przez internet w 2008 po jaki mi się wydaje po okazyjnej cenie 1499zł i nie zmieniałem w amortyzatorze nic. pewnie wina w tej sprężynie coś muszę z tym zrobić. A tak w ogóle to ciężko w necie coś znaleźć na temat tego amora, a to co jest to raczej mało pochlebne opinie. ma ktoś jakieś doświadczenia z tym sprzętem?

Napisano

Być może masz zbyt twardą sprężynę i możesz spróbować ją wymienić (jak już pisałem - pozostaje kontakt z przedstawicielem Manitou w Polsce - http://www.manitou.com.pl/). Koszt nowej sprężyny i ewentualnie jej wymiany w serwisie to imo koszt minimum 200 PLN, ale ten wydatek nie gwarantuje sukcesu (ani ostatnie modele Axla ani Slate szału nie robiły). Drugie rozwiązanie - zakup nowego: w cenie do 600 PLN jakiś wybór już jest (SRS Epicon, Spinner Reason, RS Tora).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...