Bienia Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Witam, Posiadam Kellys’a magic z 2007r. z amortyzatorem manitou slate comp fdd, 130mm. Od początku amor jest twardy jak 'czak noris', prawie w ogóle nie wybiera nierówności, regulacja naprężenie też niewiele pomaga. Przejechałem 3 maratony, po których nie czułem rąk o wnętrznościach nie wspominając. Ważę 73kg może o to chodzi? na zdj widać ile się zapada Ktoś wie czy da się coś z tym zrobić? Jakoś przerobić ? Czy może lepszym rozwiązaniem była by zamiana? Jeśli tak, to co dobrze leżało by w tym rowerze i obsłużyło v-ki?. Niestety nie stać mnie na jakieś mecyje, byłbym w stanie wydać 500 – 600 zł. Wielkie dzięki za pomoc
moojmisiu Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Dbasz o niego jakoś? Miałem jego poprzednika - Axla i tam dość regularnie trzeba było czyścić uszczelki i smarować golenie brunoxem, inaczej po 30-40 km uginał się na jakieś 15 mm. I druga rzecz - jaką masz sprężynę? Dobierałeś jakoś do swojej wagi czy jedziesz z tą, z którą kupiłeś amortyzator? Jeśli to drugie, to napisz na początek do wigwamu i zapytaj, czy mają bardziej miękkie sprężyny do tego modelu. W podanym przedziale cenowym, to albo Epicon albo Tora.
Bienia Napisano 23 Marca 2010 Autor Napisano 23 Marca 2010 zwykle po pielęgnacji jest trochę lepiej. ale tylko trochę. rower kupowałem przez internet w 2008 po jaki mi się wydaje po okazyjnej cenie 1499zł i nie zmieniałem w amortyzatorze nic. pewnie wina w tej sprężynie coś muszę z tym zrobić. A tak w ogóle to ciężko w necie coś znaleźć na temat tego amora, a to co jest to raczej mało pochlebne opinie. ma ktoś jakieś doświadczenia z tym sprzętem?
moojmisiu Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Być może masz zbyt twardą sprężynę i możesz spróbować ją wymienić (jak już pisałem - pozostaje kontakt z przedstawicielem Manitou w Polsce - http://www.manitou.com.pl/). Koszt nowej sprężyny i ewentualnie jej wymiany w serwisie to imo koszt minimum 200 PLN, ale ten wydatek nie gwarantuje sukcesu (ani ostatnie modele Axla ani Slate szału nie robiły). Drugie rozwiązanie - zakup nowego: w cenie do 600 PLN jakiś wybór już jest (SRS Epicon, Spinner Reason, RS Tora).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.