kosciczek Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam! Właśnie zabierałem się do wymiany śrub przy mojej korbie Shimano XT na te od firmy Token, ale nie mogę sobie poradzić. Wiem że potrzebuję torxa, ale próbuję odkręcić i nawet się nie poruszą. Proszę o szybką i rzeczową odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam! Właśnie zabierałem się do wymiany śrub przy mojej korbie Shimano XT na te od firmy Token, ale nie mogę sobie poradzić. Wiem że potrzebuję torxa, ale próbuję odkręcić i nawet się nie poruszą. Proszę o szybką i rzeczową odpowiedź. Jeśli nie możesz ich ruszyć, to może spróbuj spryskać te śruby (od strony wewnętrznej) WD 40 albo innym środkiem penetrującym. Od strony korby użyj klucz Torx T30 a nakrętki kominowe zablokuj specjalnym kluczem. Ja także wymieniałem oryginalne śruby w korbie Deore XT na KCNC, ale robiłem to na nowiutkiej korbie, więc wszystko poszło raczej gładko. Jeśli już uda Ci się odkręcić śruby to pamiętaj, aby nie przesadzić przy dokręcaniu nowych. Moment 8 Nm to absolutne maksimum dla aluminiowych śrub do korb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Dzieki za szybka odpowiedź, tylko teraz ma problem bo nie mam tego specjalnego klucza do nakrętek kominowych. "+" leci na Twoje konto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Dzieki za szybka odpowiedź, tylko teraz ma problem bo nie mam tego specjalnego klucza do nakrętek kominowych. Na początku możesz spróbowac odkręcić bez tego klucza. Jeśli śruba nie będzie się obracać razem z nakrętką, to dasz radę . Możesz też użyć płaskiego śrubokręta do zablokowania nakrętki, ale nie jest to zbyt wygodne i trzeba się liczyć z możliwością jej uszkodzenia. Jeśli wymieniasz śruby, to być może nie ma to znaczenia. Jeśli jednak nowe śruby mają taki sam typ nakrętki, to przy dokręcaniu lepiej użyć specjalnego klucza, który możesz znaleźć np. tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3mo Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Od siebie dodam tylko że śruby dla Shimano przykręca chyba sam Chuck Norris - trzeba użyć dużo siły i uważać żeby nie zniszczyć łoża, bo wtedy zostaje tylko wiertarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 n3mo mylisz się i to bardzo, bo śruby dla Shimano przykręca dwóch "Czaków Norisów" albo i jescze więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.