antonijasny Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Mam rower miejski i nie wiem jak wyregulować przerzutki, które się chowają w piastę. Nie wiem czy dobrze określam to w słowach, gdyż nie znam fachowego słownictwa, także proszę o poprawę kogoś, kto się lepiej zna i z góry przepraszam za błędy. Przerzutki przy regulacji ręcznej - przy przerzucaniu z przodu mają ewidentnie luz, co objawia się brakiem reakcji z tyłu i ciągle muszę jeździć na jednym biegu. Nie wiem czy należy je wyregulować przy rączce czy z tyłu śrubkami. Jeśli śrubkami to wkręcać czy wykręcać? Czy jeszcze powinienem zwrócić uwagę na coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Z tego co dobrze pamiętam to są to przerzutki bębnowe, ale jak się je reguluje to nie wiem:P Ale nie wierzę, że nie było takiego tematu na forum Uwielbiam posty nic niewnoszące do tematu; ostrzeżenie w nagrodę, forum to nie śmietnik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Masz piastę wielobiegową - przekładnia planetarna. Śrubka z tyłu służy tylko do zaciśnięcia clickboxa (tego plastikowego ustrojstwa. do którego wchodzi linka)na osi koła. Przy manetce możesz mieć regulacje naciągu linki. Wydaje mi się, że problem leży w blokowaniu się gdzieś linki czy sterowania i sprężyna nie ma siły sama zmienić biegu. Proponuję ściągnąć clickboxa,wyciągnąć z osi sterowanie - pręcik, tulejka, przesmarować, sprawdzić czy chodzi bez oporów. I druga sprawa sprawdź linkę - włóż np. śrubokręt do clickboxa w miejsce osi (na taką blaszkę) i obracaj manetką sprawdzisz w ten sposób czy jest reakcja na ruchy manetki - śrubokręt powinien się przesuwać. Jeśli tu będze problem trzeba będzie zmienić linkę i pancerz seker1995: Bębnowe to mogą być hamulce, nie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 To jest starsza wersja clickboxa nie ma tam linki tylko drut, tak jak w przerzutkach shimano pisitron. Nie ma tam żadnej regulacji ponieważ cały mechanizm ustalający jest zintegrowany z clickboxem. Czy podczas zmiany biegów manetką czujesz kliknięcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonijasny Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 To jest starsza wersja clickboxa nie ma tam linki tylko drut, tak jak w przerzutkach shimano pisitron. Nie ma tam żadnej regulacji ponieważ cały mechanizm ustalający jest zintegrowany z clickboxem. Czy podczas zmiany biegów manetką czujesz kliknięcia? Nie czuję i nie słyszę żadnego kliknięcia, a już jeździłem na sprawnym rowerze z chowanymi przerzutkami w piastę. Proszę o dalsze wskazówki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdruzbax Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Kurde też mam problem z wyregulowaniem biegów. Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie zasad regulacji 3 biegowych przerzutek w tylnej piaście. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.