biker91 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam wspołzapaleńców! Tyle sie słyszy o roznych tragicznych przypadkach zaslabniecia mlodych osob czy to na meczu pilkarskim, czy na lekcji w-f. Niekiedy konczy sie to tragicznie. Z tego włąsnie powodu chciałbym udac sie na wizyte do osrodka zdrowia w ktorym jestm zapisany. Chciałbym zbadac tam serce i ogolnie dowiedziec sie jakichs podstawowych opinii o moich predyspozycjach do regularnego wysilku fizycznego jakim jest jazda na rowerze górskim. O co powinienem zapytac/poprosic? o jakie badania? Nigdy nie byłem badany pod tym wzgledem - w ogole mało kiedy bywam u lekarzy. Nie znam sie na tych lekrskich pojeciach (EKG itd.) Dodam ze nie ide tam po ustalanie tetna maxymalnego czy progu mleczanowego(wiem ze to inny adres po takie rzeczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantage Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Badania takie jak EKG(w Twoim przypadku wysiłkowe-rower), Echo (usg) dadzą jedynie informację, czy nie masz wad serca, przy czym EKG nie jest w 100% dokładne Wiem, bo sam miałem robione pod kątem pracy, i niezłe kwiatki były Spirometria da Ci pogląd na stan Twego układu oddechowego, a to, przy sportach wysiłkowych istotna kwestia. Np w Poznaniu odpłatnie można badania wysiłkowe przeprowadzić na AWF oraz w Rehasporcie. Dlatego najlepsze są badania j/w przeprowadzone podczas próby wysiłkowej. Kwestią jest cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam. Mam możliwość przeprowadzenia próby wysiłkowej, ale nie na rowerku, tylko na bieżni. Czy wyniki będą porównywalne? I Co w ogóle ma na celu EKG? Wykrywanie wad serca? Po badaniu powiedzą "Jesteś pan zdrowy" i tyle, czy dostajemy jeszcze jakieś informacje? Poza wymienionymi może jeszcze morfologię krwi? Sam niedługo wybieram się na takie badania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantage Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Tak, ponieważ taka próba jest przeprowadzana na bieżni lub "rowerze". Jest stosowana w celu wykrywania niedokrwienia mięśnia sercowego, szczególnie u ludzi z chorobą niedokrwienną serca. U chorych z istotnymi zmianami w tętnicach wieńcowych zwiększone zapotrzebowanie na tlen może przewyższyć pojemność rezerwy wieńcowej Na podstawie wyników, jeśli zajdzie potrzeba, można zlecić leczenie farmakologiczne, lub inwazyjne. Lecz, by to miało sens, takie badanie winno się przeprowadzać cyklicznie, co pół roku. Z bardziej specjalistycznych badań mamy izokinetyczny test siły mięśniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.