Skocz do zawartości

[rower] Kellys Magnus vs. Rockrider 8.1 vs. Cube Acid

4Free

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciał bym prosić o porównanie trzech rowerów, które sobie upatrzyłem.

Kellys Magnus 2009

Rockrider 8.1 2009

Cube Acid 2009

Cena jaką chcę przeznaczyć to 2600zł. Przy wyborze RR 8.1 mam zapewnioną gwarancję 5 lat na ramę i 2 lata na amorek oraz osprzęt. Do tego pierwszy przegląd za free. Jeśli zaś wezmę inny rower to pewnie z allegro, a tu w razie awarii będą problemy. Kellys Magnus w kolorze białym jest po prostu nieziemsko ładny, ale RR 8.1 ma dużo lepszy amorek, reszta sprzętu jest chyba porównywalna. Napiszcie co sądzicie, co WY byście wybrali i dla czego? Oczywiście propozycje innych rowerów w tej cenie mile widziane :thumbsup:.

Z góry dziękuję.

EDiT:

"Największe w Polsce forum rowerowe" Hmm... Serio?

Napisano

Wiesz Free,

nikt nie zagaja, bo takie tematy pojawiają się parę razy w tygodniu... HT do 3000 zł, do 3500, do 4000 itp.

Było już trochę takich porównań, było o Cube Acid, o Rockriderze przy okazji innych porównań :icon_wink:

"szukajka" i już! :woot:

Napisano

No wiem bo trochę czytałem. Ale w zasadzie chodzi mi o porównanie tych 3 konkretnych modeli. Na forum znalazłem komentarze np do RR 8.1 albo do Magnus'a, ale porównania nie. A skoro ja za bardzo się nie znam to chciałem aby inni postawili się w mojej sytuacji i napisali ZA i PRZECIW względem tych rowerów. Ale spoko, jak na każdym innym forum, "takich tematów jest multum" itd. :icon_wink:.

Napisano
"takich tematów jest multum" itd.

Ech, dramatyzujesz :icon_wink:

chciałem aby inni postawili się w mojej sytuacji i napisali ZA i PRZECIW względem tych rowerów

moim zdaniem można poczytać, przetrawić, ale samemu wyciągnąć wnioski, bo wiesz, że te opinie zawsze będą subiektywne, bo zwykle każda "pliszka swój ogon chwali"...

Sam sobie spokojnie przeanalizujesz wszystkie "za i przeciw" i założę się, że TWÓJ WŁASNY wybór będzie najlepszy :)

Napisano

Tylko właśnie problem w tym że ja bym chciał wszystkie trzy ;) A najlepiej po trochu z każdego. Jestem bardzo niezdecydowany kiedy się na czymś nie znam. Jedni chwalą Kellys'y a inni mówią że ramy im pękają. Jedni chwalą Rockridery a inni mówią że mają słabe spawy. O Acid nie wiele jest komentarzy ale z niego chyba zrezygnuję bo ceny pozasezonowe już się ulotniły i musiał bym wydać kilka stówek więcej. Chciał bym wziąć RR 8.1 ale boję się trochę bo to nie jest tak znana marka jak Kellys. Z drugiej strony Kellys jest prawie identyczny pod względem osprzętu, poza amorkiem, który wymięka przy Rock Shox Tora jaki posiada RR 8.1 Cholernie ciężko mi się zdecydować. Chciał bym po prostu kupić najlepsze co tylko można w kwocie 2600zł.

Napisano

jeśli chcesz najlepszy sprzęt [osprzęt] to zdecydowanie RR, lepszy amor, napęd, koła [piasty na łożyskach maszynowych], hamulce j3 działają podobnie jak stroker , shimanowskie z kellysa to porażka...

z tych 3 bym się nie zastanawiał i brał RR, nie masz się co bać o markę, ramę...

Swoją drogą kto słyszał o kelly'sie kilka lat temu?? np we Francji...

Napisano

Ja słyszałem że te Shimano M468 dają radę :), ale wiadomo, to są hamulce z niskiej półki i opinie będą różne. Na szczęście o Juicy Three też jest trochę pozytywów.

Chłopak mojej siostry, którego jeszcze nie znam kupił Rockridera 8.1 ale nie wiem który rocznik. Nie rozmawiałem z nim jeszcze bo mieszkam całkiem gdzie indziej. Do rzeczy. Napisał tylko żebym wziął Kellys'a a RR zdecydowanie nie. Niestety nic poza tym nie dodał, muszę się z nim jakoś skontaktować. Ale wydaje mi się że on ma rocznik 2008 a tam był dużo gorszy osprzęt.

Ogólnie trudno znaleźć jakieś opinie o B'Twin i Rockrider'ach. Jaka to jest marka? Niemiecka czy Francuska?

Napisano

Ja słyszałem że te Shimano M468 dają radę :whistling:, ale wiadomo, to są hamulce z niskiej półki i opinie będą różne. Na szczęście o Juicy Three też jest trochę pozytywów.

Chłopak mojej siostry, którego jeszcze nie znam kupił Rockridera 8.1 ale nie wiem który rocznik. Nie rozmawiałem z nim jeszcze bo mieszkam całkiem gdzie indziej. Do rzeczy. Napisał tylko żebym wziął Kellys'a a RR zdecydowanie nie. Niestety nic poza tym nie dodał, muszę się z nim jakoś skontaktować. Ale wydaje mi się że on ma rocznik 2008 a tam był dużo gorszy osprzęt.

Ogólnie trudno znaleźć jakieś opinie o B'Twin i Rockrider'ach. Jaka to jest marka? Niemiecka czy Francuska?

Francuska marka, w roczniku 2008 w RR zdarzały się problemy z Torą [dokładnie z blokadą]...

Kelly's dużo gorzej wypada, mimo niższej ceny... a te hamulce w ogólne nie dają rady...

Napisano
Ogólnie trudno znaleźć jakieś opinie o B'Twin i Rockrider'ach

Wcale nie trudno, w Bike Board czy Magazynie Rowerowym było sporo testów i porównań, zawsze były wysoko oceniane.

Amortyzator to raczej sprawa RS niż samego Rockridera, niektórzy mają zastrzeżenia do serwisu w Decathlonie a inni chwalą ...sam rower na pewno OK.

Napisano

Francuska marka, w roczniku 2008 w RR zdarzały się problemy z Torą [dokładnie z blokadą]...

Kelly's dużo gorzej wypada, mimo niższej ceny... a te hamulce w ogólne nie dają rady...

W EE 8.1 2008 chyba nie było RS Tory, a raczej na pewno jej tam nie było.

Jakie mogą byś problemy z serwisem w Decatchlonie?

Napisano

Coś mi się zdaje, że Rockrider 2008 miał jednak Torę (2007 miał Axela) :

http://rowery.onet.pl/4,35,155244,14661,b_twin_rockrider_8_1,sprzet.html

Jakie problemy to pytaj właśnie http://www.forumrowerowe.org/user/112066-zgud/ ma z nimi coś wspólnego :rolleyes: , lub pytaj http://www.forumrowerowe.org/user/126390-rafi1784/ podaje się za kierownika działu rowery w Decathlonie :)

Faktycznie chyba masz rację z tym amorkiem. Sorry, mój błąd :P. W takim razie jeszcze bardziej mnie ciekawi czemu koleś (chłopak mojej siostry) odradzał mi ten rower. Dzięki za linki, zaraz sobie pogadam z kolegami :).

Pogadałem =]. Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Z Decathlonem nie powinno być problemów, ewentualnie gdybym chciał brać na raty, ale to oddzielna bajka. Od drugiego kolegi dowiedziałem się że koła w 8.1 mogą sprawiać problemu. Doradził mi sprzedać koła puki będą nowe i kupić jakiś inne. Ale nie wiem do końca co o tym myśleć.

Napisano

Skoro to twój pierwszy rower i nie zamierzasz zaliczać skoków, to w zupełności tak...

Tym bardziej że pisałeś że z kasą krucho, chyba lepiej je pomęczyć a najwyżej na następny sezon zmienić..

Napisano

a czemu do mię nie pisałeś??

wolisz zdanie kierownika, że niby bardziej w temacie :D nie łudź się :bye2:

Napisano

Skoro to twój pierwszy rower i nie zamierzasz zaliczać skoków, to w zupełności tak...

Tym bardziej że pisałeś że z kasą krucho, chyba lepiej je pomęczyć a najwyżej na następny sezon zmienić..

Zamierzam uprawiać XC, raczej agresywnie ale nie ekstremalnie, więc skakał na łeb na szyję nie będę :)

a czemu do mię nie pisałeś??

wolisz zdanie kierownika, że niby bardziej w temacie :) nie łudź się :D

Do Ciebie nie dostałem namiarów :P A co? Ty też z Decathlonu?

Napisano

Cholera, to coś pomieszałem. Zagadałem z jakimś gościem i on też miał Rockridera tylko że 5.3 i to on mi mówił o kołach. Musiałem coś z linkami pomieszać.

Więc skoro już kolega wszedł w temat to niech napisze co wie na temat RR 8.1 i Decathlonu :), będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Napisano

Skoków na rowerze do XC? :confused:

Jak będzie używał zgodnie z przeznaczeniem to obręcze dadzą radę, są względnie ciężkie i to koniec ich wad.

Rockrider zdecydowanie wygrywa z trzech powodów

- osprzęt Sram X7 (kto używał ten wie, osprzęt Srama to klasa sama w sobie, szczególnie od modelu X7 w zwyż )

- Juicy 3 ( przy dobrych klockach i porządnym odpowietrzeniu znacznie lepsze od Shimano M486 oraz Hayes Stroke

- Tora (nie ma nawet co porównywać do XCR czy Dart 3 - 2 klasy wyżej)

Nie pracuje w Decathlonie ale powiem Ci, bierz tego Rockridera i nawet się nie zastanawiaj, negocjuj cene, jak możesz i tyle :)

Z tym sklepem jest tylko taki problem że serwis nie jest najwyższych lotów, ale może się już chłopaki poprawili :confused:

Napisano

Jestem posiadaczem Rockridera 8.1 drugi sezon.

W tym czasie przejechałem nim ponad 3kkm. Jestem ciężkim bikerem ale nigdy nie miałem najmniejszych problemów z kołami.

Staram się dbać o rower i odwdzięcza mi się on bezawaryjną eksploatacją. W zasadzie jedyną rzeczą przy której, poza standardową obsługą, musiałem coś robić były J3. Nie były to poważne rzeczy; regulacja, wymiana klocków i odpowietrzenie. Może nie jest to odpowiedni rower do "lansu", ale do efektywnej jazdy i satysfakcji z użytkowania jak najbardziej.

Napisano

Skoków na rowerze do XC? ;)

Jak będzie używał zgodnie z przeznaczeniem to obręcze dadzą radę, są względnie ciężkie i to koniec ich wad.

Rockrider zdecydowanie wygrywa z trzech powodów

- osprzęt Sram X7 (kto używał ten wie, osprzęt Srama to klasa sama w sobie, szczególnie od modelu X7 w zwyż )

- Juicy 3 ( przy dobrych klockach i porządnym odpowietrzeniu znacznie lepsze od Shimano M486 oraz Hayes Stroke

- Tora (nie ma nawet co porównywać do XCR czy Dart 3 - 2 klasy wyżej)

Nie pracuje w Decathlonie ale powiem Ci, bierz tego Rockridera i nawet się nie zastanawiaj, negocjuj cene, jak możesz i tyle :)

Z tym sklepem jest tylko taki problem że serwis nie jest najwyższych lotów, ale może się już chłopaki poprawili :)

Zgodnie z przeznaczeniem czyli do XC? :). Nie wydaje mi się abym od razu chciał pokonywać najwyższe góry w okolicy. Dopiero zacznę swoją przygodę z rowerem. Tak więc na początek powinien wystarczyć. Zwłaszcza że jak na razie więcej jest ZA niż PRZECIW :).

Jestem posiadaczem Rockridera 8.1 drugi sezon.

W tym czasie przejechałem nim ponad 3kkm. Jestem ciężkim bikerem ale nigdy nie miałem najmniejszych problemów z kołami.

Staram się dbać o rower i odwdzięcza mi się on bezawaryjną eksploatacją. W zasadzie jedyną rzeczą przy której, poza standardową obsługą, musiałem coś robić były J3. Nie były to poważne rzeczy; regulacja, wymiana klocków i odpowietrzenie. Może nie jest to odpowiedni rower do "lansu", ale do efektywnej jazdy i satysfakcji z użytkowania jak najbardziej.

Apropo odpowietrzania. Wiem że na pewno są jakieś tematy na forum ale skoro już jesteśmy przy wątku hamulców. Dużo jest pracy przy odpowietrzaniu? Skąd mam wiedzieć że hamulce się zapowietrzyły? I pytanie co do samych J3. Długo się docierają?

PS.

Nie szukam roweru do lansu tylko do pewnej i wygodnej jazdy, a właściwie nauki jazdy XC :). Wiem że jest masa ładniejszych rowerów, ale coś kosztem czegoś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...